Secretele istoriei

Batalia de la Wizna

Publicat: 11 mai 2015

Batalia de la Wizna a fost purtata intre 7 si 10 septembrie 1939, intre armatele Poloniei si Germaniei, in fazele initiale ale invadarii Poloniei. Conform ultimelor cercetari, intre 350 si 720 de militari polonezi au aparat pentru trei zile o zona fortificata impotriva a 40.000 de soldati germani. Desi infrangerea era inevitabila, aceasta actiune a impiedicat pentru trei zile inaintarea armatei germane si a amanat incercuirea Grupului operational independent Narew, care lupta in apropiere.

Vezi si Batalia de la Lacul Peipsi

Intr-un final tancurile germane au strapuns linia defensiva si au eliminat buncarele poloneze unul cate unul. Ocupantii ulimului buncar s-au predat in jurul pranzului zilei de 10 Septembrie.

Vezi si Batalia de la Passchendaele

Pentru ca in cadrul bataliei un numar mic de aparatori, inainte de a fi anihilati, au aparat pentru trei zile o zona fortificata impotriva unei forte mult superioare, Batalia de la Wizna este referita uneori ca Termopile polonez in istoria poloneza.

Una dintre figurile marcante ale bataliei este capitanul Władysław Raginis, comandantul detasamentului polonez, care a jurat sa mentina pozitia cat timp este in viata. Cand ultimele doua buncare au ramas fara munitie le-a ordonat soldatilor sai sa se predea iar el s-a sinucis.loading...

Adauga un comentariu