Secretele istoriei

Batalia de pe raul Scheldt

Publicat: 07 ian. 2015
3

Situatia logistica era pe cale sa devina disperata, asa ca deschiderea operatiunilor de transport prin portul Antwerp era cea mai mare prioritate. Pe 12 septembrie 1944, Armata I canadiana aflata sub comanda generalului-locotenent Guy Simonds a primit ordinul de curatare a punctelor de rezistenta germane de pe malurile raului Scheldt. Armata I canadiana era compusa din Corpul II canadian, care cuprindea si Divizia I blindata poloneza, Diviziile de infanterie 49 si 52 si Corpul I britanic.

Canadienii trebuiau sa duca la bun sfarsit patru operatiuni principale. Prima era curatarea zonei de la nord de Antwerp si asigurarea accesului sigur catre Zuid-Beveland. A doua era curatarea punga germana de la Breskens de la nord de Canalul Leopold („Operatiunea Switchback”). A treia—”Operatiunea Vitality„— era cucerirea regiunii Zuid-Beveland. Faza finala era cucerirea insulei Walcheren, care fusese puternic fortificata de germani.

Atacul canadian a inceput pe 21 septembrie 1944. Divizia a 4-a blindata canadiana s-a deplasat spre malul sudic al raului, in jurul orasului olandez Breskens. Aici, trupele aliate au trebuit sa forteze formidabila linie defensiva dubla de pe malurile canalelor Leopold si Lys. Dupa traversarea canalelor si stabilirea capetelor de pod, aliatii au trebuit sa se retraga cu pierderi grele in fata contraatacurilor puternice ale germanilor. Divizia I blindata poloneza a inregistrat un succes, deplasandu-se spre nord-est spre coasta, reusind sa ocupe Terneuzen si sa curete malul sudic al estuarului raului Scheldt la est de Antwerp. Devenise clar pentru comandantii aliati ca orice atac viitor avea sa se faca cu niste costuri umane si materiale uriase.

Vezi si Batalia Eclipsei

Divizia a 2-a canadiana si-a inceput inaintarea spre nord din Antwerp pe 2 octombrie. In timpul actiunilor ofensive, aliatii au inregistrat pierderi grele. Astfel, Regimentul regal de vanatori de munte canadian a fost distrus aproape in intregime pe 13 octombrie. Cu toate acestea, canadienii au reusit sa cucereasca pe 16 octombrie orasul Woensdrecht dupa ce formidabilul baraj de artilerie aliat i-a fortat pe germani sa paraseasca zona. Prin acest succes, regiunea Zuid-Beveland si insula Walcheren au fost izolate de restul teritoriului controlat de germani, prima faza a operatiunii fiind incheiata cu succes.

Vezi si Batalia de pe Marita

Montgomery a emis o directiva prin care deschiderea pentru transport a estuarului Scheldt era obiectivul principal. Armata a 2-a britanica a atacat spre vest pentru curatarea de elementele germane a teritoriilor de la sud de fluviul Meuse, ceea impiedica orice atac german in regiunea Scheldt.

In cadrul Operatiunii Switchback, Divizia a 3-a de infanterie canadiana a organizat un atac pe doua directii. Astfel, Brigada a 7-a de infanterie canadiana a traversat Canalul Leopold, iar Brigada a 9-a de infanterie canadiana a lansat un atac amfibiu spre punga germana. In ciuda rezistentei puternice a germanilor, Brigada a 10-a de infanterie canadiana a reusit traversarea Canalului Leopold, iar Brigada a 8-a de infanterie canadiana a inaintat spre sud, deschizand o cale de aprovizionare a trupelor care atacau punga germana.

Vezi si Batalia de pe Chickamauga

Operatiunea Vitality— a treia faza importanta a bataliei a inceput pe 24 octombrie. Divizia a 2-a canadiana a inceput sa inainteze spre Zuid-Beveland, incetinita de campurile de mine, noroi si defensiva puternica germana. Divizia a 52-a de infanterie britanica a executat un atac amfibiu incercand sa ajunga in spatele pozitiilor defensive germane de pe Canalul Beveland. Dupa ce britanicii au reusit sa ocoleasca prin flanc pozitiile defensive germane, canadienii Brigazii a 6-a au declansat un atac frontal cu barci de asalt. In acest timp, pontonierii au reusit sa construiasca un pod peste canal. Dupa ce linia defensiva a canalului s-a prabusit, apararea germana din Zuid-Beveland s-a dezintegrat, iar regiunea a fost eliberata. A treia faza a bataliei se incheiase cu succes.

Faza finala, Operatiunea Infatuate, presupunea asaltul asupra fortificatiilor puternice de pe Insula Walcheren, de la varsarea fluviului Scheldt. Digurile insulei fusesera distruse de atacurile bombardierelor RAF de pe 3, 7 si 11 octombrie. Ca urmare, zona centrala a insulei fusese inundata, fortandu-i pe aparatorii germani sa se refugieze in locurile mai inalte. In acelasi timp, distrugerea digurilor permitea aliatilor sa foloseasca vehiculele amfibii de asalt. Unitatile Diviziei a 2-a de infanterie canadiana a atacat drumul de dig pe 31 octombrie si dupa o lupta scurta a stabilit un cap de pod. Ei au fost inlocuiti de britanicii unui batalion al Diviziei a 52-a care, impreuna cu militarii care foloseau vehicule amfibii, au continuat inaintarea.

Debarcarea de pe vehiculele amfibii a inceput pe 1 noiembrie. Unitati ale Brigazii 155 de infanterie britanica au debarcat pe plaja de sud-est a orasului Vlissingen. In urmatoarele zile, britanicii au dus lupte grele de strada impotriva aparatorilor germani. Tot pe 1 noiembrie, dupa un bombardament naval puternic executat de vasele Royal Navy, militari din Brigada de comando nr. 4 – Comandoul interaliat nr. 10, in principal luptatori belgieni si norvegieni, sprijiniti de vehicule blindate speciale au debarcat pe ambele parti ale digurilor. Au avut loc lupte grele. O subunitate mai mica s-a deplasat spre sud-est, spre Vlissingen, in vreme ce forta principala a ataca spre nord-est pentru curatare de forte inamice a jumatatii nordice a insulei Walcheren si pentru realizarea jonctiunii cu militarii canadieni care cucerisera un cap de pod pe partea estica a insulei. Luptele au continuat pana pe 7 noiembrie. In cele din urma, luptele s-au incheiat pe 8 noiembrie, cand vehiculele amfibii blindate au intrat in Middelburg, capitala insulei Walcheren.

In acest timp, Divizia a 4-a blindata canadiana a continuat inaintarea prin Bergen-op-Zoom spre Sint Philipsland, unde a reusit sa scufunde mai multe vase germane in portul Zijpe. Dupa ce caile de acces spre Antwerp au fost eliberate, faza a patra a Bataliei de pe Scheldt a fost incheiata. Pe 28 noiembrie, primul convoi aliat a putut intra in port in siguranta.

Adauga un comentariu