News Flash:

Batalie pe locurile la liceele de prestigiu

1 Iulie 2005
1193 Vizualizari | 0 Comentarii
•Admiterea la liceu a inceput •Batalia cea mai mare va fi pentru scolile de prestigiu din oras •Dupa repartitie, vor mai ramane locuri neocupate in licee •Colegiile, liceele si grupurile scolare din Iasi au in structurile lor trei mari filiere, una teoretica, alta vocationala si inca una tehnologica cu un total de 6.048 locuri

Pentru prima etapa a admiterii in invatamantul mediu, viitorii liceeni au la dispozitie peste 6.000 de locuri in unitatile de invatamant iesene. Avand in vedere ca la prima etapa a repartizarii computerizate vor participa 5.974 de candidati care au promovat testele nationale, iar numarul de locuri in liceele iesene este de 6.048, se poate spune ca batalia cea mai mare va fi pentru scolile de prestigiu din oras si mai ales ca, dupa repartitie, vor mai ramane locuri neocupate in licee. Candidatii la admitere au de ales intre mai multe filiere, profiluri si specializari existente in unitatile de invatamant mediu din Iasi. Conform planului de scolarizare pentru anul scolar 2005 - 2006, in clasa a IX-a exista un total, pe judet, de 11.732 locuri din care la liceu 6.048, iar la scolile de arte si meserii (SAM) inca 5.684 locuri.

Oferta liceelor iesene

Colegiile, liceele si grupurile scolare din Iasi au in structurile lor trei mari filiere, una teoretica, alta vocationala si inca una tehnologica. Ca si in anii trecuti, cea mai mare batalie in acest an se preconizeaza a fi pe locurile la de la profilurile teoretice, reale. Astfel, pe filiera teoretica, profilul real, specializarea matematica - informatica exista un numar de 1.008 locuri pentru clasa a IX-a si inca 476 locuri la specializarea stiinte ale naturii. In ceea ce priveste filiera teoretica, profilul uman se poate spune ca tinerii au la dispozitie 672 de locuri in clasele a caror specializare va fi filologie. Acestui profil uman i se mai adauga un numar de 252 de locuri la specializarea stiinte sociale. Liceele vocationale, unde pentru ocuparea unui loc toti candidatii trebui sa sustina o proba practica, ofera candidatilor in clasa a IX-a un numar de 532 de locuri. Cele mai multe locuri pentru filiera vocationala, 112 la numar, sunt la Liceul cu Program Sportiv. Pe diferite specializari, dar pe filiera vocationala Colegiul National de Arte Octav Bancila va avea opt clase de a IX-a, iar la Seminarul Teologic vor fi scoase la concursul de admitere 84 de locuri. Celor 6.048 de locuri in liceele iesene li se mai adauga inca 5.684 locuri la SAM. Insa, de obicei aceste locuri nu sunt cautate de absolventii de gimnaziu care au promovat testele nationale, deoarece acestia doresc sa continue studiile la liceu. Locurile din SAM vor ramane pentru cea de-a doua repartizare computerizata, etapa la care vor participa absolventii claselor a VIII-a care nu s-au inscris, nu s-au prezentat ori nu au promovat testele nationale si care nu au dreptul sa opteze pentru liceu.

Fisele

Pentru admitere, elevii si parintii, impreuna cu dirigintii, vor trebui sa treaca pe fisele de inscriere optiunile pentru licee si SAM. Acestea trebuie completate in ordinea preferintelor elevului, care ar fi bine sa tina cont de locul pe care il ocupa in ierarhia realizata la nivel judetean, dar si de ultimele medii de admitere din scolile preferate. Candidatii la admitere trebuie sa treaca pe fisa de optiuni toate codurile liceelor si SAM, in ordinea preferintelor, pentru a evita situatiile in care elevii nu sunt admisi in nici o unitate scolara. Elevii, parintii si dirigintii vor trebui sa aiba mare grija sa nu greseasca codurile liceelor unde vor sa intre si sa treaca aceste coduri in ordinea preferintelor.
(M. R.)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1227 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015545 (s)