Local

Bătrân decedat acasă din cauza hipotermiei. Un altul a fost găsit în curte de vecini cu hipotermie si degerături la mâini și picioare

Publicat: 13 feb. 2021

Un bărbat de 79 de ani a decedat din cauza hipotermiei, el fiind găsit, vineri, de vecini în comă în casa sa din comuna Mosna, a anunțat, sâmbătă dimineață, coordonatorul UPU-SMURD Iași, Diana Cimpoeșu

Ieri, în comuna Moșna, vecinii au intrat în casa unui bărbat de 79 ani care locuia singur și l-au găsit în comă, cu respirații agonie. În UPU a ajuns în stop cardiac, având hipotermie severă, 21,4 grade. A fost resuscitat și încălzit aproximatic 6 ore. Temperatura a ajuns la 30 grade dar inima nu și-a mai reluat activitatea. S-a declarat decesul și pentru ca era căzut in casa hipotermic se va face necropsie medico-legală.

Un alt bătrân de 67 ani din Rediu, ce locuia singur, a fosr găsit căzut in curte de către vecini. Hipotermie medie 31 grade și degerături la ambele picioare și ambele mâini. Hipotermia a fost tratată in UPU. A fost ulterior internat la Secția Chirurgie pentru tratatrea degerăturilor și posibila amputație a unui picior.

Ce este hipotermia

Hipotermia este o urgență medicală care apare atunci când corpul pierde căldura mai repede decât o poate produce, provocând o temperatură corporală periculos de scăzută. Temperatura normală a corpului este în jur de 37 C, ușor mai scăzută la femei. Hipotermia apare pe măsură ce temperatura corpului scade sub 35 de grade Celsius.

Când temperatura corpului scade, inima, sistemul nervos și alte organe nu mai pot funcționa normal. Lăsată netratată, hipotermia poate face inima și sistemului respirator să își încetinească activitatea și, destul de repede, să se oprească.

Hipotermia este adesea cauzată de expunerea la vreme rece sau cufundarea în apă rece. Tratamentele primare pentru hipotermie sunt metode de încălzire a corpului pentru a-l readuce înapoi la o temperatură normală.

Semnele și simptomele hipotermiei includ:

Frisoanele sunt probabil primul lucru pe care îl veți observa pe măsură ce temperatura corpului începe să scadă, deoarece sunt apărarea automată a organismului împotriva temperaturii joase – o încercare de a se încălzi. Pe scurt, iată semnele și simptomele hipotermiei:

– Tremuri de frig,
– Vorbire neclară sau mormăit,
– Respirație lentă, superficială,
– Puls slab,
– Stângăcie sau lipsă de coordonare,
– Somnolență sau energie foarte scăzută,
– Confuzie sau pierdere de memorie,
– Pierderea conștienței,
– Piele roșu aprins, rece (la sugari).

Persoana care face hipotermie, de obicei, nu este conștientă de starea sa, deoarece simptomele încep adesea treptat. De asemenea, gândirea confuză asociată cu hipotermia împiedică conștientizarea pericolului. Gândirea confuză poate duce, de asemenea, la un comportament de asumare a riscurilor.

Comentarii
Adauga un comentariu