National

Bătrână amendată după ce și-a dat masca jos pentru a dezaburi ochelarii. A câştigat procesul cu Poliţia

Publicat: 22 apr. 2021
batrana care plange si se sterge la ochi
O bătrână a fost amendată după ce și-a dat masca jos pentru a dezaburi ochelarii

O bătrână a fost amendată după ce și-a dat masca jos pentru a dezaburi ochelarii. Toată această întâmplare s-a petrecut la începutul lunii octombrie a anului trecut în Piața Agroalimentară din Deva. După ce a contestat procesul verbal întocmit de poliție, magistrații i-au dat câștig de cauză pensionarei și astfel nu va plati amenda.

Potrivit legii, ”nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2.500 de lei”, se arată în articolul 66, litera a, din legea nr.55 din mai 2020.

Bătrână amendată după ce și-a dat masca jos pentru a dezaburi ochelarii

O pensionară din Brănişca a fost sancţionată cu 1.200 de lei de un poliţist pentru că şi-a dat masca jos la ieşirea din Piaţa Agroalimentară din Deva.

Femeia în vârstă de 68 de ani a contestat procesul verbal întocmit de un agent de poliţie, care în 8 octombrie 2020 a observat-o în Piaţa Agroalimentară din Deva, nepurtând masca pe nas. Bătrâna nu va plăti amenda, după ce Judecătoria Deva a decis înlocuirea acesteia cu un avertisment scris.

Bătrână a povestit că și-a scos masca pentru a lua o gură de aer și pentru a șterge ochelarii. De asemenea ea a menționat că are anumite afecțiuni de natură cardiacă. Potrivit spuselor pensionarei, agentul de poliție a apărut deodată din spatele unor tarabe cu marfă acoperită.

”Petenta a menţionat că întrucât îi erau aburiţi ochelarii şi zona gurii era transpirată, a tras masca sub nas pentru a se putea şterge şi a-şi putea şterge ochelarii. A menţionat că se afla în zona uşii de ieşire spre gară şi nu era nimeni în jurul său pe o rază de cel puţin cinci metri. În continuare, petenta a afirmat că în acel moment a apărut în faţa sa agentul de poliţie, care pe un ton agresiv i-a solicitat să se legitimeze şi i-a pus în vedere că o va sancţiona pentru nepurtarea măştii, deşi a văzut că avea masca pe faţă.

Ea a afirmat că a încercat să îi explice agentului de ce masca este aşa, însă acesta a devenit şi mai dur şi n-a dorit să o asculte. S-a mai arătat că faptul că avea mască pe faţă la nivelul gurii poate fi atestat de vânzătorul de la brânzeturi, cât şi de doamna care comercializează peşti de acvariu. În fine, s-a menţionat de către petentă că, fiind pensionară, îi este aproape imposibil să achite o asemenea sumă, fiindu-i ameninţat traiul zilnic. A arătat că are probleme cardiace şi este hipertensivă, luând zilnic tratament”, se arată în plângerea depusă de pensionară.

Magistraţii au stabilit că agentul constatator s-a aflat în eroare asupra limitelor amenzii contravenţionale stabilite de legiuitor.

„Astfel, acesta a aplicat amenda de 1.200 de lei, cu menţiunea că pârâta are posibilitatea de a achita jumătate din minimul prevăzut de lege, indicând acest minim că fiind 600 de lei, în loc de 250 de lei”, se arată în dosar.

Ce spune legea

Persoanele care nu respectă noile restricții impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii coronavirusului riscă să fie amendate.

Cei care nu poartă masca de protecție sau o poartă neregulamentar pot fi amendați cu sume cuprinse între 500 de lei și 2.500 de lei, pentru nerespectarea măsurilor de protecție a viețîi și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor, inclusiv instituirea carantinei sau a izolării la domiciliu.

”Nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2.500 de lei”, se arată în articolul 66, litera a, din legea nr.55 din mai 2020.

Adauga un comentariu