Local

Bătrâni cu cancer sunt abandonați de familie la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași! Medicii au cerut ajutorul Poliției pentru a solicita rudelor bolnavilor să-i ia acasă! Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Spun că statul trebuie să-i îngrijească!”

Publicat: 05 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bătrâni cu cancer sunt abandonați de familie la Spitalul Sf. Spiridon din Iași Medicii au cerut ajutorul Poliției pentru a solicita rudelor bolnavilor să-i ia acasă Prof. dr. Diana Cimpoeșu Spun că statul trebuie să-i îngrijească
Bătrâni cu cancer abandonați de copii la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iași, iar prof. dr. Diana Cimpoeșu spune că familia acestora spune că statul trebuie să-i îngrijească, fiind nevoită să ceară și ajutorul Poliției

Bătrâni cu cancer sunt abandonați de familie la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Medicii unității medicale au ajuns să se roage de rudele bolnavilor pentru a fi luați acasă. Prof. dr. Diana Cimpoeșu spune că a fost nevoită să solicite ajutorul Poliției pentru a convinge copiii bătrânilor să-i îngrijească la domiciliu

Situație greu de imaginat la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Bătrâni cu cancer ajunși în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) în stare gravă, abandonați de propriii copii. După ce au primit îngrijiri medicale de specialitate, bătrânii cu cancer ar trebui să fie îngrijiți la domiciliu. Medicii anunță familia să vină să-l ia pe bolnav acasă, dar rudele refuză categoric pe motiv că statul este responsabil de îngrijirea lui. Aceștia nu înțeleg că pacientul trebuie transferat la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iași, iar acest lucru este posibil doar prin intermediul familiei. Niciun pacient oncologic care are nevoie să fie îngrijit la IRO nu poate fi transferat dintr-un alt spital. Îngrijirea, consultul sau internarea la IRO trebuie făcute printr-o programare telefonică.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași: „Eu cred că soluții sunt, dar nu-și dau interesul să le găsească”

În ultimele 24 de ore, la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași au ajuns 4 bătrâni cu cancer pulmonar în stare gravă. Conform protocoalelor, medicii de la UPU sunt nevoiți să le ofere primul ajutor. Ulterior, familia este anunțată, iar pacienții oncologi trebuie externați din spital. Din păcate însă, copiii acestora refuză să se prezinte la spital.

„Trăim un fenomen foarte dificil. Avem pacienți cu boli cronice, pacienți cu cancer care sunt abandonați de copii în spital. Efectiv, nu vor să-i ia acasă. Cadrele medicale insistă și le explică faptul că în această unitate medicală nu i se mai pot oferi alte servicii medicale pacientului și că, având o boală cronică, trebuie îngrijit la domiciliu sau transferat la IRO Iași. Ni s-a spus de nenumărate ori că nu au condiții să-i îngrijească la domiciliu. Eu cred că soluții sunt, dar nu-și dau interesul să le găsească”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Răspunsul cutremurător al fiicei unui bărbat cu cancer: „Am 2 copii și nu am condiții. Să-l îngrijească statul”

Cazul unui bărbat cu cancer, în vârstă de 58 de ani, din Iași, a impresionat medicii până la lacrimi. Bătrânul stă de mai bine de 48 de ore în spital, deși medicii nu-l mai pot ajuta cu nimic. Cadrele medicale de la UPU i-au anunțat familia că ar trebui externat. La telefon a fost găsită fiica lui, iar răspunsul ei a uluit medicii.

„Pacientul de 58 de ani a ajuns la spital palid, slab și cu o stare generală de rău. I-am efectuat examenul CT care a reflectat că are cancer pulmonar. Nu știa de acest diagnostic. Am anunțat familia după ce i-am oferit primul ajutor. Ne-a răspuns fiica lui și a spus că are acasă 2 copii și că nu-l poate îngriji. I-am explicat că spitalul nu îl mai poate ține și că trebuie să-l îngrijească la domiciliu și să-l ducă la IRO. Nici nu a vrut să audă. Ne-a impresionat foarte tare cazul acestui pacient, care, iată, nu este chiar bătrân și a ajuns însă fie abandonat în spital de proprii copii”, mai spune medicul ieșean.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Copiii trebuie să-și arate recunoștința că au fost crescuți poate cu greu de acești părinți care sunt acum în stare gravă”

Pentru că în repetate rânduri familiile bătrânilor cu cancer au fost contactate de medici și tot nu s-au prezentat la spital pentru a-i externa, medicii au anunțat Poliția. Nici când polițiștii le-au bătut la ușă, copiii bătrânilor nu s-au lăsat înduplecați.

„Am anunțat Poliția și am colaborat cu asistenții sociali ai spitalului pentru a căuta o soluție pentru acești pacienți. Din păcate, nici apelând la aceste două mijloace nu s-a găsit o soluție. Avem pacienți care sunt chiar din Iași, iar familia nu vine nici din curiozitate la spital, să vadă care este starea lor. Soluții de îngrijire sunt multe, dar trebuie accesate de familie. Copiii trebuie să înțeleagă și să-și arate recunoștința că au fost crescuți poate cu greu de acești părinți care sunt acum în stare gravă. Este foarte greu să ascultăm și să înțelegem ceea ce auzim la telefon”, adaugă prof. dr. Diana Cimpoeșu.

La UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași ajung, zilnic, 30 de pacienți suspecți de COVID-19

Pe lângă cazurile de bătrâni cu cancer abandonați de copii în spital, medicii de la UPU se confruntă și cu alte situații dificile. Zilnic, la UPU ajung, în medie, 200-250 de pacienți care necesită îngrijiri medicale. Dintre aceștia, 30 sunt suspecți de COVID-19, iar 15 primesc rezultatul PCR pozitiv. Alți 2 ajung în stare gravă și sunt transferați direct în terapie intensivă.

„Avem zilnic câte 1-2 pacienți care ajung la spital în stare gravă, suspecți de COVID-19. Aceștia prezintă simptome ca febră, dureri musculare, dureri în gât și dispnee. Până la pozitivarea rezultatului rămân la noi și-i tratăm ca în Terapie Intensivă. Ulterior, li se caută un loc în spitalele suport COVID-19 pentru îngrijiri de specialitate. Acum este foarte greu să le găsim un loc în spitale și asta pentru că în aceste zile am asistat la o creștere considerabilă a numărului de infectări cu coronavirus”, încheie medicul ieșean.

Adauga un comentariu