Eveniment-Social

Baza Dorobanti – o cearta cu accente liberale

Publicat: 17 ian. 2000

In urma cu cateva zile, Baza Nautica Dorobanti-Iasi a fost trecuta sub tutela Directiei Judetene pentru Tineret si Sport Iasi, pana in momentul respectiv aceasta fiind in patrimoniul Clubului Sportiv Municipal Iasi. Sambata, 8 ianuarie, in cadrul unei emisiuni radio in direct, la care au participat printre altii Adrian Poeana (presedinte al CSM Iasi) si Ioan Bucu (director al DTSJ Iasi), acesta din urma a adus in discutie faptul ca, prin ordinul ministrului Tineretului si Sportului, Crin Antonescu, baza nautica va intra, incepand cu data de 1 februarie a.c., in patrimoniul institutiei pe care o conduce si implicit al ministerului de resort.

De aici incolo, lucrurile au luat o intorsatura neasteptata, presedintele Poeana atribuind acestei „schimbari” conotatii politice. Totodata, conducatorul clubului departamental a refuzat sa semneze procesul verbal de predare-primire a bazei, motivand faptul ca nu a primit la club nici o adresa semnata de Crin Antonescu. „Am sunat la minister, la Patrimoniu si nimeni nu avea cunostinta despre aceasta mutare”, spunea, in urma cu cateva zile, profesorul Adrian Poeana, presedintele CSM Iasi. In acelasi timp, domnia sa facea referire la unele interese ascunse in spatele acestei decizii a ministrului, pornite de la faptul ca, dupa cum se stie, atat Crin Antonescu cat si Ioan Bucu detin functii in Partidul National Liberal.

De partea cealalta, presedintele Poeana declara ca „aceasta mutare vine in sprijinul CSM si nicidecum in defavoarea lui. S-a schimbat doar proprietarul, nu si gospodarul”.

Dupa aproape o saptamana de la aparitia adresei semnalate de seful MTS, disputa a luat amploare, refuzul prof. Poeana de a se conforma deciziei ajungand la „urechile” ministrului Tineretului si Sportului. In aceste conditii, vazandu-se cu sabia lui Damocles deasupra capului, Adrian Poeana a inceput oarecum sa se impace cu ideea pierderii bazei nautice din administrare, spunand ca „nu am ce face, trebuie sa ma conformez. In ultimele zile, presa a scris multe despre acest caz, drept pentru care ma abtin la a mai face declaratii ziaristilor. Oricum, pana la 1 februarie voi semna procesul verbal pentru ca astfel imi aprind singur paie in cap si nu am puterea sa ma lupt…”, a mai spus Poeana.

Revenind la baza nautica, sa spunem ca din vara anului 1995, cheltuielile functionale ale acesteia au fost suportate in mare parte de patronii barului-restaurant Barbarosa, Liviu Tiganasu si Cristi Maftei, acesta din urma facand si el parte din gruparea liberala. Plecand de la spusele presedintelui Poeana, cum ca decizia ar avea conotatii politice, ne-am adresat personal lui Cristi Maftei, intru infirmarea sau confirmarea acestei stari de fapt. „Nici vorba de interese politice la mijloc. Este o aberatie”, a precizat Cristi Maftei. „Nu stim pe ce se bazeaza dl Poeana cand afirma acest lucru.

Vreau sa spun ca l-am ajutat enorm si nu am avut nici un profit de pe urma banilor investiti. Acum vine si-mi pune in fata facturi in valoare de 127 de milioane de lei, cand in contractul de colaborare dintre noi si CSM scrie clar ca suma pe care trebuie sa o dam clubului este de 45 de milioane. Mai mult decat atat, in loc de 45 de milioane le-am dat pana acum 57 de milioane. A uitat cand am investit in echipa de handbal 10.000 de dolari? Practic, in 1997, noi eram singurii sustinatori ai CSM Iasi, eram proprietarii echipei. Am ajutat la reinfiintarea echipei la rugamintile prietenului Ioan Bucu. Acum sa-l vad. Daca mai gaseste el pe cineva care sa-i dea 10.000 de dolari, eu merg si-i pup mana”, a continuat Maftei.

Referitor la baza nautica, patronul barului Barbarosa a mai afirmat ca „in momentul cand ne-am angajat sa finantam baza, aceasta era intr-o stare deplorabila. Intrebati-l pe banii cui s-au facut ultimele investitii la Dorobanti? Pe umerii cui a atarnat organizarea Balcaniadei de canotaj? Cine a reparat drumul catre baza? Intrebati-l!”.

Intrat in discutie, administratorul localului, Liviu Tiganasu, fost si el liberal pana in urma cu doi ani, a precizat ca va continua sa sprijine programul de dezvoltare a bazei, alaturi de DTSJ. „Referitor la politica, da, am fost si eu liberal, dar nu mai sunt in nici un partid, in momentul de fata. Si va mai spun ca, oricine, cand vrea sa-si atinga un scop, apeleaza la toate parghiile, inclusiv la cele politice. Daca eram si eu in vreun partid, probabil ca as fi facut acest lucru. Oricum, in acest caz nu cred sa existe interese ascunse”.

La randul sau, directorul Bucu a precizat ca spusele lui Adrian Poeana, referitoare la implicarea politicii in aceasta decizie a lui Crin Antonescu „sunt simple speculatii. Imi scot inima in fata dumneavoastra si va asigur ca scrie pe ea ca nu exista interese politice”. Tocmai pentru a lamuri odata pentru totdeauna aceasta situatie, diriguitorii DTSJ Iasi au convocat presa ieseana la o conferinta de presa, astazi, la Sala Polivalenta, unde vor raspunde tirului de intrebari venite din partea mass-media.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit