National

BCE reduce prognozele pentru cresterea economica si inflatia zonei euro

Publicat: 03 sept. 2015
1

Banca Centrala Europeana (BCE) si-a redus, joi, estimarile privind cresterea economica si rata inflatiei in zona euro, iar presedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat ca inflatia in zona euro ar putea cobori, temporar, in zona negativa, in cursul urmatoarelor luni.

BCE, care tot joi a decis sa lase nemodificata dobanda de baza la nivelul minim record de 0,05%, a avertizat ca sansele ratarii tintei de inflatie pe termen mediu au crescut ca urmare a scaderii pretului petrolului, incetinirii cresterii economiei chineze si altor piete emergente, precum si a aprecierii monedei euro.

Conform noilor prognoze de inflatie prezentate joi de BCE, zona euro ar urma sa inregistreze in acest an o inflatie de doar 0,1%, urmata de o crestere a preturilor de 1,1% in 2016 si un avans de 1,7% in 2017. Comparativ, in luna iunie a acestui an estimarile de inflatie ale BCE erau de 0,3% pentru 2015, 1,5% in 2016 si 1,8% pentru 2017.

De asemenea, BCE a revizuit in jos si prognoza privind cresterea economica inregistrata de zona euro pana la 1,4% in 2015, 1,7% pentru anul viitor si 1,8% in 2018, fata de estimarile din luna iunie care mizau pe o crestere de 1,5% in 2015, 1,9% pentru 2016 si 2% in 2017.

‘Noi riscuri la adresa perspectivelor de crestere si inflatie au aparut recent’, a subliniat Mario Draghi, facand referire la turbulentele bursiere provocate de incetinirea economiei chineze. Potrivit presedintelui BCE, efectul incetinirii economici chineze se propaga prin doua canale: pe de o parte prin diminuarea exporturilor altor tari si pe de alta parte prin reducerea increderii pe pietele financiare.

In plus, rata anuala a inflatiei in zona euro, care de cateva luni a stagnat la 0,2%, in pofida achizitiilor masive de obligatiuni derulate de BCE din luna martie, ar putea chiar sa ‘coboare in teritoriul negativ in lunile urmatoare’, a spus Mario Draghi, care a precizat insa ca va fi vorba despre un fenomen temporar, alimentat in principal de scaderea pretului petrolului, in timp ce dinamica salariilor continua sa se imbunatateasca.

Pentru a stimula cresterea economiei zonei euro si a evita pericolul deflatiei, BCE a inceput in luna martie sa achizitioneze lunar obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 de miliarde de euro. Liderii BCE intentioneaza sa deruleze acest program pana in luna septembrie 2016 sau pana cand rata anuala a inflatiei va reveni in apropierea obiectivului tinta de 2%.

Adauga un comentariu