Diete si regimuri

Bea cafea după micul dejun, nu înainte, pentru un control mai bun al metabolismului

Publicat: 01 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bea cafea după micul dejun nu înainte pentru un control mai bun al metabolismului
Bea cafea după micul dejun, nu înainte, pentru un control mai bun al metabolismului

O cafea neagră, puternică, care să te trezească după o noapte proastă de somn ar putea afecta controlul nivelului de zahăr din sânge, potrivit unui nou studiu. Bea cafea după micul dejun, nu înainte, pentru un control mai bun al metabolismului, te sfatuiesc asadar oamenii de stiinta.

Cercetările efectuate de Centrul pentru Nutriție, Exerciții și Metabolism de la Universitatea din Bath (Marea Britanie) au analizat efectul somnului întrerupt și al cafelei de dimineață într-o serie de diferiți markeri metabolici.

In British Journal of Nutrition, oamenii de știință arată că, deși o noapte de somn slab are un impact limitat asupra metabolismului nostru, consumul de cafea ca o modalitate de a vă trezi poate avea un efect negativ asupra controlului glicemiei (zahărului).

riscul apariției unor afecțiuni precum diabetul și bolile de inimă

Având în vedere importanța menținerii nivelului de zahăr din sânge într-un interval sigur pentru a reduce riscul apariției unor afecțiuni precum diabetul și bolile de inimă, cercetatorii spun că aceste rezultate ar putea avea implicații „de anvergură” asupra sănătății, în special având în vedere popularitatea globală a cafelei.

Pentru studiul lor, fiziologii de la Universitatea din Bath au cerut 29 de bărbați și femei sănătoși să facă trei experimente diferite, într-o ordine aleatorie:

Într-unul, participanții au avut un somn normal și au fost rugați să consume o băutură cu zahăr la trezire dimineața. Apoi, participanților care au avut un somn întrerupt (în care cercetătorii i-au trezit la fiecare oră, timp de cinci minute) li s-a dat aceeași băutură cu zahăr. Participanților care au suferit aceeași întrerupere a somnului (adică fiind treziți toată noaptea), de data aceasta li s-a administrat mai întâi o cafea neagră puternică cu 30 de minute înainte de a consuma băutura dulce.

În fiecare dintre aceste teste, au fost prelevate probe de sânge de la participanți în urma băuturii cu glucoză care, prin conținutul de energie (calorii), reflecta ceea ce ar putea fi consumat de obicei la micul dejun.

De ce sa bei cafea după micul dejun, nu înainte!

Descoperirile lor evidențiază faptul că o noapte de somn perturbat nu a înrăutățit răspunsurile participanților la glicemie/insulină la micul dejun, în comparație cu somnul normal de noapte. Cercetările anterioare sugerează că pierderea multor ore de somn peste o noapte și / sau mai multor nopți poate avea efecte metabolice negative, deci este liniștitor să aflăm că o singură noapte de somn fragmentat (de exemplu, din cauza insomniei, tulburărilor de zgomot sau unui nou-născut) nu au același efect.

Cu toate acestea, cafeaua neagră puternică consumată înainte de micul dejun a crescut substanțial răspunsul glicemiei cu aproximativ 50%. Deși sondajele la nivel de populație indică faptul că cafeaua poate fi legată de o sănătate bună, cercetările anterioare au demonstrat anterior că cofeina are potențialul de a provoca rezistență la insulină. Prin urmare, acest nou studiu relevă faptul că remediul obișnuit al consumului de cafea după o noapte proastă de somn poate rezolva problema senzației de somn, dar ar putea crea un altul prin limitarea capacității corpului tău de a tolera zahărul de la micul dejun.

Profesorul James Betts, codirector al Centrului pentru Nutriție, Exerciții și Metabolism de la Universitatea din Bath, care a supravegheat lucrarea, explică:

„Știm că aproape jumătate dintre noi ne vom trezi dimineața și, înainte de a face orice altceva, vom bea cafea. Intuitiv, cu cât ne simțim mai obosiți, cu atât este mai puternică cafeaua. Acest studiu este important și are implicații de anvergură asupra sănătății, deoarece până acum am avut cunoștințe limitate despre ceea ce face acest lucru asupra corpului nostru, în special pentru metabolizarea și zahărul din sânge.

„Pur și simplu, controlul glicemiei este afectat atunci când primul lucru cu care corpul nostru intră în contact este cafeaua, mai ales după o noapte de somn perturbat. Am putea îmbunătăți acest lucru mâncând mai întâi și apoi consumând cafea mai târziu.”

Adauga un comentariu