Culinar

Bea ceai de coada şoricelului. La ce este bun şi cum se foloseşte corect

Publicat: 24 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bea ceai de coada şoricelului. La ce este bun şi cum se foloseşte corect

Coada şoricelului este cunoscută de mai bine de 4.000 de ani datorită calităţilor ei cicatrizante, antihemoragice şi astringente, care favorizează vindecarea rapidă a rănilor interne şi externe.

Coada şoricelului se recomanda sub formă de infuzie, pulbere ori tinctura în anorexie, ameliorarea digestiei, bronşite, tuse, rinite şi rinosinuzite alergice, alergii, gastrite hiperacide, ulcer gastric, enterocolite, colici gastro-intestinale, colici hepato-biliare, meteorism, cistite, metroanexite, ascaridioza, afecţiuni vasculare, eczeme, arsuri, contuzii, răni, ulceraţii, abcese dentare.

Extern, poate fi folosită ca dezinfectant al diferitor răni, mai vechi sau mai noi, sub formă de comprese cu suc proaspăt sau câteva picături de tinctura aplicate pe locul afectat. Pentru ulceraţii interne şi chiar hemoragii puternice, se recomanda infuzia combinată, câte un litru pe zi.

Infuzia combinată poate fi preparata în felul următor. De seară, se pun la macerat, într-o jumătate de litru de apă, trei-patru linguri de coada şoricelului. După opt-zece ore se filtrează şi lichidul rezultat se lasa deoparte. Planta rămasă după filtrare se fierbe pentru cinci minute într-o jumătate de litru de apă.

Bea ceai de coada şoricelului. La ce este bun şi cum se foloseşte corect

După răcire se filtrează şi se combina cu extractul rezultat de la macerare obţinându-se, în acest fel, cam un litru de infuzie combinată.

Cura cu infuzie combinată nu trebuie să dureze mai mult de 30 de zile. La nevoie se poate relua după o pauză de una-două săptămâni. Pentru bila leneşă, se bea câte o ceaşcă de ceai înainte cu o jumătate de oră de fiecare masă. De asemenea, infuzia combinată se recomanda pentru întărirea organismului în fata infecţiilor ori în caz de colita.

Ceaiul se face turnând o cană de apă clocotită peste o linguriţă cu vârf de floare, uscată şi mărunţita. Se lasa câteva minute la infuzat, se strecoară şi se bea cald, neîndulcit. Ceaiul de coada-şoricelului se recomandă şi în durerile de cap, ameţeli, greţuri, hemoragii nazale, dureri ale ochilor însoţite de lăcrimări, afecţiuni genitale.

În răceli, reumatism şi dureri de spate se bea ceai în cantitate mare şi cât se poate de fierbinte. Infuzia de coada-şoricelului stimulează activitatea renală, înlătura balonările şi crampele stomacale, stimulează activitatea intestinală, ajuta în tulburări circulatorii.

În combinaţie cu coada-calului (pentru ceai) şi urzica uscată, părţi egale, coada şoricelului este un detoxifiant de excepţie. Infuzia, dintr-o lingură de plantă la un litru de apă, se poate bea în cantitate mare, de până la doi litri pe zi, mai ales la schimbare de anotimp, sfârşitul verii şi începutul primăverii, în cure de 30 de zile.

Bea ceai de coada şoricelului. La ce este bun şi cum se foloseşte corect

Este utilizată în mod tradiţional de către femei pentru afecţiuni ginecologice, însă beneficiile sale se extind şi asupra altor organe.

Ceaiul de coada-şoricelului este utilizat atât intern, cu 1-2 căni de infuzie administrate zilnic, cât şi extern, prin bai şi comprese. Din cauza gustului uşor neplăcut, este combinat uneori cu alte plante sau îndulcit cu foarte puţină miere. Indiferent de modalitatea de administrare, se recomanda ceaiul călduţ, niciodată fierbinte.

Din punct de vedere ginecologic, ceaiul de coada-şoricelului este folosit cu rol preventiv şi de vindecare. Multe femei îl folosesc împreună cu bicarbonatul de sodiu pentru bai de şezut periodice în zona intimă. Aceasta combinaţie distruge bacteriile dăunătoare din zona genitală şi susţine dezvoltarea bacteriilor benefice. Nu se recomandă, însă, mai mult de o astfel de baie de şezut pe săptămână, pentru că excesul poate distruge flora vaginală normală.

Băut regulat, ceaiul de coada-şoricelului reglează fluxul menstrual şi este util în cazurile cu amenoree sau menstruaţie cu întârzieri mari. Calmează durerile menstruale şi simptomatologia din perioada de premenopauză, şi ajuta la prevenirea cancerului de col uterin prin reglarea nivelurilor hormonale.

Adauga un comentariu