Local

Beatrice Rancea, fostul manager al Operei Naţionale Române din Iaşi, a scăpat de controlul judiciar – EXCLUSIV

Publicat: 24 nov. 2021
Beatrice Rancea coborând scările
Beatrice Rancea nu se mai află sub control judiciar

Astăzi, 24 noiembrie 2021, magistraţii Tribunalului Iaşi au luat o decizie de ultimă oră. Beatrice Rancea, fostul manager al Operei Naţionale Române din Iaşi, nu se mai afla sub control judiciar.

„Instanţa admite plângerea formulată de inculpata Rancea Beatrice împotriva ordonanţei procurorului emisă la data de 08.11.2021. Revoca măsura preventiva a controlului judiciar dispusă faţă de inculpata Rancea Beatrice prin ordonanţa procurorului emisă la data de 08.11.2021. Definitivă”, se arată în decizia magistraţilor.

Cercetată într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu estimat la 5 milioane de lei

Scandalul a izbucnit în urmă cu mai bine de un an, când a fost demisă contabila-șefă a instituției, Alice Simona Gogan. Aceasta din urmă este și denunțătoarea în cauza penală care o privește pe Beatrice Rancea, managerul ONRI. Alice Simona Gogan a fost cea care a sesizat anchetatorii cu privire la infracțiunile care s-au desfășurat în cadrul instituției. Ea a susținut că, printr-un management defectuos, bazat pe însușirea de bunuri și bani, pe falsificarea de acte contabile în scopul implementării unor cheltuieli fictive din gestiune, urmate de scoaterea frauduloasă a sumelor de bani și însușirea acestora, managerul instituției, împreună cu apropiați de-ai săi, ar fi păgubit instituția cu peste 500.000 de euro.

Oamenii legii au dispus începerea urmăririi penale pe 30 iunie 2020, cu privire la infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat și delapidare cu consecințe deosebit de grave. Ulterior, anchetatorii au extins urmărirea penală sub aspectul comiterii infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat. Procurorii au mai susținut că bugetul ONRI a fost delapidat cu cel puțin 25.270 de lei prin „măsluirea” unor cazări la un hotel din Iași.

„În perioada 1 – 31 octombrie 2019 au fost cazați la hotel numiții Ovidiu Teodorașcu (care avea, de altfel, contract de chirie), pentru 8 nopți, și Veacesav Anastasov (care avea contract de chirie), pentru 16 nopți. De asemenea, în martie 2019, pe documentele inițiale apăreau Zoe Jurian (mama managerului Beatrice Rancea), pentru 13 nopți, Ovidiu Teodorașcu, pentru 5 nopți, Beatrice Rancea – pentru 4 nopți, Gheorghe Iordache (nu era angajat al ONRI), pentru 3 nopți. Aceste persoane au fost înlocuite cu numele Viorica Petrovici (Beatrice Rancea a făcut mențiunea pe document că aceasta ar fi fost prezentă la Iași pentru «adaptare decor costume Oneghin»), cu numele lui George Popa, cu numele lui Boga și al doamnei Minculescu”, afirmau anchetatorii ieșeni.

Pe 27 august 2021, Beatrice Rancea, managerul suspendat de la Opera Națională Română din Iași, și-a trimis demisia la Ministerul Culturii.
Comentarii
  • nu ai cum …. prejudiciu de juma de milion de euro, si sa nu fii sub control judiciar. Tragic, ce pot sa spun… Deci dansa a prejudiciat statul cu 5 apartamente pe copou (in bani) in zona rezidentiala si sigur scapa basma curata daca a iesit de sub control judiciar. Asa ceva nu ai cum, sincer …

Adauga un comentariu