Gadgeturi

Belkin ScreenCast – imagine de pe laptop pe TV, fara fire – FOTO

Publicat: 12 apr. 2012

Ati auzit de Intel Wireless Display? Acesta tehnologie ar trebui sa va intereze daca urati cablurile intinse prin camera de zi. Cu prescurtarea WiDi, ea ofera posibilitatea transmiterii imaginii si sunetului de pe un laptop pe un LCD TV prin conexiune wireless. Evident, aplicatiile pot fi extinse si la monitoare sau proiectoare.

Implementarea WiDi urmeaza doua directii: laptopurile urmeaza sa fie dotate cu un modul ce emite, iar LCD TV-urile primesc un modul ce receptioneaza semnalul radio. Daca laptopurile cu Intel Wireless Display au inceput sa intre pe piata, LCD TV-urile compatibile WiDi sunt mai greu de gasit. Şi ce te faci daca ai deja un televizor mare si scump, ce nu este compatibil? Aici intra in scena Belkin ScreenCast, unul din putinele adaptoare WiDi de pe piata.

Design simplu

In pachetul lui Belkin ScreenCast gasim o cutie din plastic, de dimensiunile unui router, un cablu HDMI si un alimentator. In spatele adaptorului gasim o iesire video HDMI, o iesire video RCA Compozit si o iesire audio RCA stereo. Un buton permite pornirea si oprirea adaptorului WiDi. Un LED de stare, integrat discret in latura lui Belkin ScreenCast ne anunta cand adaptorul este pornit, in stand by sau activ.

De ce ai nevoie pentru a folosi Belkin ScreenCast?

Daca esti interesat de ScreenCast, inseamna ca ai deja un LCD TV cu intrari HDMI disponibile. Adaptorul functioneaza si cu un televizor vechi, insa nu recomandam folosirea iesirii video Compozit. Modulul WiDi dintr-un laptop este optional si producatorul poate sa-l implementeze sau nu. Costul sau este destul de redus, insa anumiti producatori nu-l ofera ca dotare standard inca datorita numarului redus de televizoare si adaptoare compatibile de pe piata.

Pentru un laptop de ultima generatie, sistemul de operare Windows 7 este standard, asa ca aceasta cerinta este oarecum inutila. Nu am verificat, insa nu cred ca exista drivere Intel Wireless Display pentru XP. Pe de alta parte, cine instaleaza XP pe un laptop de ultima generatie? Poate doar ghinionistii ce lucreaza pentru o companie aparte.

Belkin ScreenCast

Cat de simplu folosesti Belkin ScreenCast?

Scenariu: esti in camera de zi; ai scos Belkin ScreenCast din cutie, l-ai alimentat si l-ai conectat la televizor; te muti pe canapea, cu laptopul in brate si vrei sa vezi minunea. S-ar putea sa ai o mica dezamagire. Eu cel putin am avut. Odata pornit adaptorul, pe ecranul LCD TV-ului apare o imagine care ne confirma ca ScreenCast este pregatit pentru conectare. Pe laptop este rulata aplicatia Intel WiDi si cu ea sunt cautate adaptoare sau televizoare in apropiere. Atunci cand a fost descoperit Belkin ScreenCast, aplicatia de pe laptop cere la prima conectare un PIN afisat pe ecranul televizorului.

Dupa acest pas asteptam sa vad pe ecran imaginea afisata de laptop. A inceput insa un mic joc de-a soarecele si pisica intre laptop si adaptor. De cateva ori conexiunea a fost pierduta si adaptorul a devenit invizibil pentru laptop. Motivul? Lipsa update-urilor de firmware si pozitionarea adaptorului. Dupa ce am instalat ultimul driver WiDi de la Intel, care cu greu a justificat un download de 133 MB, a fost randul adaptorului. Conexiunea la Internet era evident obligatorie, iar placa de retea wireless trebuia sa fie activa pentru ca Wireless Display sa functioneze.

Dupa update-urile de rigoare, laptopul tot nu permitea afisarea unei rezolutii mai mari de 1366×768 pixeli pe ecranul televizorului. Au mai trecut cateva zile si a mai aparut un update pentru adaptor care a oferit suport pentru 1920×1080. Micile sicane nu s-au oprit aici. La conectarea lui Belkin ScreenCast, iesirea audio default a sistemului a trecut pe cea HDMI a adaptorului. Cand am intrat si am schimbat-o cu cea a placii audio interne, conexiunea WiDi s-a intrerupt brusc. Imaginea de pe TV a trebuit sa fie ajustata cu o optiune a aplicatiei de pe laptop, deoarece nu se potrivea pixel/pixel. Nici nu am reusit s-o fac sa acopere perfect ecranul televizorului, dar rezultatul final a fost acceptabil.

Belkin ScreenCast

Amplasarea adaptorului si interferentele

Desi foloseste teoretic frecventele standardelor 802.11b/g/n, in manualul lui Belkin ScreenCast este mentionat ca adaptorul trebuie sa aiba unda directa cu laptopul si intre ele sa fie la o distanta mai mica de 10 m. De asemenea, cu cat sunt mai multe semnale wireless in casa, cu atat mai mult cresc sansele ca sa existe probleme de calitate la transferul datelor intre laptop si adaptor. Pot sa spun ca amplasarea lui ScreenCast in spatele televizorului nu este o solutie, chiar daca laptopul nu se afla la mai mult de 3 m de el.

Calitatea imaginii si limitarile pentru aplicatii

Cand conectezi un laptop la un LCD TV prin cablu HDMI te astepti la o calitate maxima a imaginii, limitata doar de panoul televizorului. Nu acelasi lucru se intampla cu Intel WiDi, in ciuda faptului ca este folosit tot un cablu HDMI.

Latimea de banda folosita de standardul HDMI pur si simplu nu poate fi transmisa prin WiFi. HDMI 1.0 oferea imagine cu o latime de banda de aproape 4 Gbps, fara sa tinem cont de sunet. Acum suntem la versiunea 1.4. Sa ridice mana cine stie latimea de banda maxima efectiva a standardului 802.11n. Da, se masoara in sute de Mbsps. In concluzie, imaginea de la laptop ajunge comprimata la TV si asta se vede daca ai un ochi atent. Daca esti obisinuit cu televiziunea standard definition, s-ar putea sa nu observi diferente de la o distanta mai mare de 2 m de televizor.

Daca obisnuiesti sa vizionezi filme HD si full HD pe LCD TV si acesta ar trebui sa fie principala aplicatie pentru WiDi, atunci s-ar putea sa descoperi ca un cablu, cat de urat si de lung ar fi el, iti este cel mai bun prieten. Daca aplicatiile pentru WiDi intra in sfera business, cum ar fi conectarea unui laptop la un proiector fixat pe tavan, atunci calitatea imaginii nu mai este atat de importanta.

Daca sunetul si imaginea ajung in acelasi timp de la laptop la televizor, combinatia intre cele doua are o mica intarziere. Acest aspect scoate WiDi de pe lista tehnologiilor care se inteleg bine cu jocurile. Nu vei putea juca un FPS sau un simulator auto fara sa observi cum comenzile tale nu sunt chiar sincronizate cu imaginea. De mentionat ca Intel WiDi suporta sunet pe 5.1 canale, ceea ce inseamna ca experienta audio nu va fi foarte afectata.

Pret si disponibilitate

 

Belkin ScreenCast

Belkin ScreenCast este disponibil pe piata din Romania. Pretul sau este destul de prohibitiv. Pentru a transmite sunet si imagine fara fir, utilizatorul trebuie sa scoata din buzunar 500 lei. Poate ca sunt rautacios, dar cu aceasta suma cumper un router de top, ce permite conectarea unui HDD extern prin mufa USB. Vei putea sa rulezi de pe el filmele cu orice dispozitiv din retea.

Concluzie

Cred ca este clar din cele spuse mai sus ca Intel Wireless Display este o tehnologie ce necesita imbunatatiri. Chiar si asa, ea ofera o facilitate la care visam cu ani in urma: sunet si imagine fara fire. Ai laptopul langa tine pe canapea si vezi filmul pe televizor fara te deranjezi sa conectezi vreun cablu. In acelasi fel poti sa proiectezi o prezentare fara sa fi langa proiector.

Din pacate, daca tii la calitatea imaginii, ar fi indicat sa testezi Belkin ScreenCast sau o alta configuratie WiDi inainte sa cumperi adaptorul. Investitia este semnificativa si exista alte modalitati de-a transmite imaginea necomprimata la televizor.

Plusuri si minusuri:

[+] conectare eleganta intre laptop si TV sau proiector
[+] design simplu si placut
[+] conectare prin HDMI, cu sunet 5.1
[-] calitatea imaginii este putin afectata de transfer
[-] nu este util pentru jocuri
[-] pretul este mareloading...

Adauga un comentariu