Actualitate

Beneficii pepene roșu. Care sunt avantajele consumării acestui fruct

Publicat: 01 iul. 2020
Beneficii pepene roșu
Considerat vedeta sezonului cald, pepenele roșu este un aliat incredibil în lupta cu kilogramele

Beneficii pepene roșu. Consumarea acestui fruct are un foarte mare potențial pozitiv asupra sănătății organismului, în special vara. Avantajele consumului de pepene roșu sunt variate datorită conținutului său ridicat de nutrienți, vitamine și minerale.

Acest fruct este ideal în sezonul cald deoarece ne oferă hidratare dar este și revigorant totodată. Datorită conținutului ridicat de apă (92%), pepenele roșu recomandat în diete vara. Este un agent hidratant excelent pentru organism (conține până la 92% apă) și are foarte foarte puține grăsimi. Dintre principalele avantaje amintim îmbunătățirea activității cardiovasculare dar și întărirea sistemului imunitar. Atunci când vă simțiți obosit(ă) și nu aveți chef de nimic este recomandată o cură de pepene de 2-3 săptămâni.

Beneficii pepene roșu pentru organism

Avantajele nutriţionale ale acestui fruct vorbesc de la sine. Însă în ultima vreme au ieșit la iveală tot mai multe beneficii ale consumului de pepene asupra sănătăţii. Datorită conținutului redus de grăsimi și a nivelului ridicat de antioxidanți fac din pepene un aliat de nădejde în lupta cu radicalii liberi. Consumat frecvent, acest fruct protejează vasele de sânge şi împiedică depunerea de colesterol pe pereții arteriali.

Totodată, pepenele conţine citrulină, un aminoacid care relaxează şi dilată vasele de sânge. De asemenea, conținutul de antioxidanți (licopen) și vitamine ajută la prevenirea a numeroase tipuri de cancer. Dintre acestea amintim cancerul de sân, colorectal, de prostată, de plămâni sau cel de col uterin. Nu în ultimul rând, pepenele roșu a căpătat și faima de Viagra naturală, datorită citrulinei.

Mai amintim că acest fruct are un rol important şi în tratamentul diferitor infecţii ale organsimului. Când este vorba de inflamaţiile articulaţiilor, consumul de pepene ajută la ameliorarea durerilor. De mare ajutor este și în prevenirea formării pietrelor la rinichi, datorită conținutului crescut de potasiu. Consumul de pepene ajută și la reducerea concentraţiei de acid uric din sânge. Iar conținutul ridicat de apă face din acest fruct o armă imbatabilă în procesul de detoxifiere şi slăbire.

Câte calorii are pepenele roșu

Considerat pe bună dreptate vedeta sezonului cald, pepenele roșu este un aliat incredibil în lupta cu kilogramele. Ne putem bucura de beneficiile acestui fruct începând cu luna iunie și până în septembrie. Consumarea acestui fruct are o mulțime de avantaje. Astfel, reduce senzația de foame, ține de sete și taie pofta de dulce. Mai mult, are un conținut caloric foarte scăzut, așadar nu atentează deloc la silueta ta.

În 100 g de pepene roșu avem:
– 30 calorii,
– 0,6 g proteine,
– 0,2 g lipide,
– 7,6 g carbohidrați,
– 0,4 g fibre.

Beneficii pepene roșu. Ce vitamine are

Pepenele roșu este foarte bogat în fitonutrienți și antioxidanții, care sunt esențiale pentru o sănătate optimă. Este o importantă sursă de vitamina A, care este un puternic antioxidant natural. 500 g de pepene roșu conțin doza zilnică recomandată de vitamina A. Iar aceasta este esentiala pentru vedere, imunitate și menținerea sănătății pielii. Mai mult, este bogat în flavonoizi antioxidanți, cum ar fi licopenul, beta-carotenul, luteina, zeaxantina și criptoxantina.

Pepenele mai este o sursă importantă de vitamina B6 (piridoxina), tiamina (vitamina B1), vitamina C și mangan. Mai conține vitamina E, vitamina D, acid pantotenic, dar și numeroase minerale. În pepene găsim fier, calciu, magneziu, mangan, potasiul, fosfor, zinc, dar și seleniu.

Pepenele roșu crește glicemia?

Pepenele roșu poate constitui o problemă pentru persoanele care suferă de diabet. Și aceasta deoarece crește glicemia. Consumat în cantități moderate, însă, pepenele roșu este permis chiar și pentru aceste persoane. În diabetul zaharat nu sunt interzise dulciurile, ci trebuie să se consume fructe cu indice glicemic scăzut.

Pentru cei cu diabet sunt permise în special fructele cu un conţinut redus de carbohidraţi. Astfel, în cazul pepenelui roșu, persoanele cu diabet au voie să consume cel mult 700 g. Această cantitate conține cu aproximaţie 50 g carbohidraţi.

Beneficii pepene roșu. Așadar, toate acestea fac din pepene fructul ideal pentru zilele toride de vară.

Adauga un comentariu