Vocea farmacistului

Beneficiile fosforului pentru organism

Publicat: 15 nov. 2013
7

In general, acesta este legat de calciu formand fosfatul de calciu necesar cresterii oaselor, precum si mentinerii integritatii oaselor si dintilor. De asemenea, fosforul are rol in buna functionare a sistemului nervos, a inimii si a enzimelor (fermentilor). Fosforul din organism provine din alimente care contin mari cantitati din acest mineral ca: lapte, branza, oua, icre, creier, carne.
Fosforul sanguin
creste in sange dupa ingestia excesiva de alimente care contin fosfor dupa tratamentul cu vitamina D, in insuficenta renala, in bolile glandelor paratiroide, in tumori ale oaselor. Excesul de fosfor in sange se elimina prin urina sub forma de fosfat de calciu, fapt care favorizeaza formarea de calculi urinari. O urina care contine o cantitate prea mare de fosfat de calciu se tulbura devenind albicioasa in urmatoarele 30-60 de minute de la urinare.
Scaderea fosforului sanguin se intalneste in cazul lipsei sale din alimentatie, in lipsa vitaminei D, in rahitism si in boli ale intestinului cu diaree cronica, care perturba absorbtia de fosfor din intestin. De mentionat ca la copii valorile fosforului urinar sunt mai mari si scad progresiv pe masura inaintarii in varsta.

 

Adauga un comentariu