Medicamente

Beneficiile multivitaminelor sunt doar în mintea noastra: studiu

Publicat: 11 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Beneficiile multivitaminelor sunt doar în mintea noastra studiu
Multivitaminele sunt într-adevăr pastile magice pentru sănătate, susține un nou studiu.

Multivitaminele sunt într-adevăr pastile magice pentru sănătate, susține un nou studiu, dar nu așa cum am putea crede. Beneficiile multivitaminice pentru sănătate ar putea fi doar un truc al minții, spun cercetătorii.

Adulții americani care iau în mod regulat multivitamine au raportat o stare generala de sănătate cu 30% mai buna decât cei care nu utilizează suplimente, arată rezultatele unui sondaj federal.

Cu toate acestea, un istoric medical cuprinzător – evaluarea a zeci de boli fizice și mentale – a relevat zero diferențe reale de sănătate între persoanele care au luat si cele care nu au luat multivitamine.

Beneficiile multivitaminelor sunt doar în mintea noastra: rezultatele studiului

„Utilizatorii de multivitamine și cei care nu le folosesc nu diferă în niciunul dintre aceste rezultate de sănătate măsurabile clinic, dar raportează că se simt cel puțin cu 30% mai bine”, a declarat cercetătorul principal Manish Paranjpe, student la Harvard Medical School din Boston, potrivit Medical Xpress.

Reacționând la aceste concluzii, Andrea Wong, vicepreședinte senior pentru afaceri științifice și de reglementare la Consiliul pentru nutriție responsabilă, un grup comercial din industria suplimentelor, a citat probleme cu designul studiului. Rezultatele nu vorbesc despre avantajele multivitaminelor în combaterea nivelurilor insuficiente de nutrienți și promovarea unei sănătăți optime”, a spus Wong.

Aproximativ o treime dintre americani iau în mod obișnuit multivitamine în convingerea că contribuie la o sănătate bună, au mentionat cercetătorii.

Dar studiile anterioare au găsit puține dovezi care să susțină orice beneficiu al multivitaminelor pentru o serie de probleme de sănătate, de la boli de inimă la cancer, a spus Paranjpe.

Pentru a vedea dacă s-ar putea obtine vreun beneficiu din suplimente, cercetătorii au analizat date despre peste 21.000 de persoane.

Participanții au fost întrebați despre utilizarea de practici medicale complementare, care includ administrarea de suplimente de vitamine.

Aproape 5.000 de persoane au spus că au luat în mod regulat multivitamine, în timp ce mai mult de 16.000 au spus că nu. Utilizatorii obișnuiți de multivitamine au fost semnificativ mai în vârstă și au avut tendința de a avea venituri mai mari. Erau, de asemenea, mai probabil să fie femei, absolvenți de facultate, căsătoriți și să aibă asigurări de sănătate.

Utilizatorii de multivitamine au avut tendința de a se considera mai sănătoși

Participanții au fost, de asemenea, întrebați despre nenumăratele probleme de sănătate care i-ar putea afecta. Utilizatorii de multivitamine au avut tendința de a se considera mai sănătoși decât cei care nu le utilizează, dar analizele medicale au arătat că acest lucru nu era adevarat, au menționat autorii studiului.

Paranjpe și colegii săi au spus că acea credința puternică că multivitaminele funcționează ar putea păcăli oamenii să se simtă mai sănătoși decât sunt de fapt. De asemenea, s-ar putea ca oamenii care iau multivitamine să fie „în general sau pur și simplu în mod natural, oameni mai pozitivi”, a sugerat Paranjpe.

Wong a menționat că studiul s-a bazat pe date ale sondajului care nu a analizat ce multivitamine specifice au luat oamenii sau cât de des sau cât timp le-au luat. Ca atare, nu poate dovedi o relație cauză-efect și lasă multe întrebări fără răspuns.

Rolul principal al multivitaminei este de a umple golurile nutriționale și de a se asigura că oamenii primesc doza zilnică de substanțe nutritive neconsumate, precum vitaminele A, C, D, E și K, calciu, magneziu, fibre dietetice, colină și potasiu, a spus Wong.

Cel mai bun mod de a obține nutrienții și mineralele de care aveți nevoie

Dar cercetările au arătat că cel mai bun mod de a obține nutrienții și mineralele de care aveți nevoie este prin alimente, a declarat Melissa Majumdar, coordonator bariatric la Emory University Hospital Midtown din Atlanta și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.

Paranjpe a spus că aceste rezultate nu ar trebui interpretate pentru a spune că toate suplimentele sunt o risipă de bani.

„Cu siguranță există utilizări legitime ale suplimentelor de vitamine. De exemplu, în timpul sarcinii, acidul folic este prescris în mod obișnuit pentru a preveni defectele tubului neural la copil”, a spus el.

Dar, a adăugat Paranjpe, pentru populația generală care nu are nicio afecțiune specifică care ar necesita un supliment multivitaminic sau vitaminic specific, „nu avem cu adevărat dovezi care să sugereze că administrarea zilnică a multivitaminelor ajută în vreun fel”.

Descoperirile au fost publicate pe 9 noiembrie în revista BMJ Open.

Adauga un comentariu