Vocea farmacistului

Beneficiile, reactii si contraindicatii ale vaccinului gripal

Publicat: 26 oct. 2015
7

Gripa reprezinta un mare pericol public peste tot in lume. Aceasta boala duce la spitalizarea a milioane de oameni si ingroasa randul mortilor. In segmentul de varsta de peste 65 de ani, gripa este una dintre cele cinci cauze principale de deces.
In momentul in care virusul gripal isi gaseste o gazda, aceasta este infectata dupa o perioada de incubatie care dureaza intre o zi si patru zile (de cele mai multe ori doua zile).

Aparenta imposibilitate a cercetatorilor de a reusi sa sisteze declansarea gripei se datoreaza in mare parte faptului ca gazda infectata poate produce particule contaminate cu o zi inainte de declansarea simptomelor. Acest fapt limiteaza eficienta diferitelor masuri care previn raspandirea bolii, pentru ca oamenii nu stiu ca sunt infectati si astfel isi continua activitatea zilnica, transmitand si altora boala.

Adultii transmit boala timp de patru-cinci zile de la declansarea simptomelor, in timp ce copiii o pot transmite timp de zece zile sau chiar mai mult.

Cum faci diferenta intre gripa si raceala

Beneficiile vaccinului antigripal
Anticorpii impotriva gripei se formeaza abia la doua saptamani dupa vaccinare. Vaccinul este eficient in proportie de 70%-90% in cazul persoanelor adulte cu varste sub 65 de ani.

Vaccinul antigripal reduce riscul afectiunilor respiratorii, micsorand astfel costurile din sanatate si sporind productivitatea muncii. In cazul copiilor, vaccinarea poate reduce riscul aparitiei otitei, una dintre complicatiile gripei.

Inaintea administrarii vaccinului trebuie sa existe certitudinea ca persoana ce urmeaza a fi vaccinata nu este alergica la proteinele din oul de gaina (virusul din vaccin este cultivat pe ou de gaina, ale carui proteine nu pot fi complet eliminate din vaccin). Este motivul pentru care este indicat ca vaccinarea sa se faca numai la recomandarea medicului, dupa un consult prealabil, in cursul caruia sa poata fi excluse persoanele pentru care vaccinul antigripal este contraindicat.

Ce contine noul vaccin antigripal?

Reactii si contraindicatii ale vaccinului atigripal
Durerile usoare, eritem, inflamatie la locului vaccinarii sunt cateva dintre reactiile care apar la 10 pana la 64% dintre cei vaccineti. Durata acestor reactii adverse este de pana la 48 de ore postvaccinare.

Durerile la nivelul corpului, febra redusa, starea de rau sunt, de asemenea, alte manifestari postvaccinare.

Vaccinul este contraindicat copiilor mai mici de 6 luni, insa acestia ar putea fi protejati printr-o strategie cunoscuta sub numele de „coconizare”. Acest lucru inseamna ca toate persoanele care intra in contact cu copilul ar trebui sa fie vaccinate, incluzandu-i pe cei care lucreaza la cresa, babysitter-ii si celelalte persoane.

Adauga un comentariu