Terapii alternative

Beneficiile sarurilor Bazna

Publicat: 24 mai 2012
7

Daca ajungeti in statiunea Bazna, e bine sa cunoasteti faptul ca sarea de aici este bogata in iod si brom, compozitie care confera caracterul relaxant al bailor cu astfel de sare. Bromul este un sedativ al sistemului nervos, participind la reglarea activitatii nervoase superioare. Cel mai frecvent isi gaseste utilizarea in combaterea insomniilor.

Dar proprietatile sarii de Bazna sunt mult mai complexe, fiind indicate in: reumatism, artroza, poliartrita, discopatii, mialgii, hipertiroidie, cervicita ulcero-vegetanta, leucoplazie. Sub forma profilactica, cura cu sare de Bazna este indicata persoanelor predispuse la imbolnaviri ale aparatului locomotor, laxitate ligamentara si muscolo-articulara, in vederea maririi rezistentei organismului la aceste boli. Nu este indicat sa foloseasca tratament pe baza de sare de Bazna persoanele care sufera de hipertensiune arteriala severa, insuficiete cardiace, hepatice si renale decompensate, neoplazii, boli infecto-contagioase, TBC.

Potentialul terapeutic al sarurilor de bazna a fost studiat inca de acum 200 de ani, de o comisie de medici de la Viena. Incantati de ceea ce au descoperit, statiunea a fost recomandata in tot imperiul. Principalii factori naturali de cura de aici sunt apele minerale sarate-iodurate, namolul  si sarea, aerul puternic ozonat, purificat de vegetatia bogata a parcului si padurii din apropiere.

Apele minerale din aceasta statiune foarte bogate in cloruri de sodiu, potasiu, magneziu, calciu, iodura si bromura de sodiu. Aceste ape se fierb, iar prin evaporare, se depune sarea tamaduitoare. La Bazna, mai e si namol cu proprietati terapeutice. Este moale, cu dispersiune foarte fina, care nu necesita o pregatire prealabila pentru tratament, pretindu-se, datorita proprietatilor sale, la impachetari, dupa ce e mai intai incalzit. Se aplica pe piele la temperaturi de 42-45 grade Celsius.

Bai si comprese cu sare de Bazna
Puteti gasi sare de Bazna la orice farmacie, sub forma de cristale naturale sau in compozitia unor unguente mentolate. Sarea de Bazna se utilizeaza sub forma de comprese, bai partiale sau generale.

Pentru comprese, cataplasme si bai partiale se dizolva 25 g sare intr-un litru de apa, iar pentru bai generale, sunt necesare 300g de sare la aproximativ 50 litri apa, la temperatura de 36-37 grade Celsius, timp de 20-30 minute. Iodul din sare are rolul de a scadea vascozitatea sangelui si dilatarea venelor. Asfel, tensiunea arteriala va scadea, iar rezistenta de aparare a organismului va creste.

Astfel de bai sunt recomandate persoanelor cu dureri reumatice, sciatica, artroze, afectiuni ale aparatului locomotor, dereglari de metabolism, terapie post operatorie si post -traumatica, afectiuni ginecologice. Pentru dureri de picioare, se fac bai locale sau se aplica periodic comprese caldute. Apele minerale de la Bazna, folosite sub forma de bai, au un efect complex datorita actiunii concomitente a celor trei factori: termic, mecanic si chimic.

Adauga un comentariu