Terapii alternative

Beneficiile uleiului de nard

Publicat: 05 mart. 2012
7

Nardul, numele dat mai multor specii de planteerbacee din familia Valerianaceae, este raspandit pe dealurile din India, China, Japonia, Himalaya, Nepal. Planta are radacina scurta si groasa, fibroasa si foarte aromata, cu frunze moi si flori rosii purpurii. 

Pentru crestini nardul este important pentru ca intra in compozitia miului, mai exact uleiul care se extrage din radacina. Nardul a fost folosit ca planta tamaduitoare inca din cele mai vechi timpuri de chinezi, japonezi, indieni si egipteni. 

Uleiul din radacina de nard se obtine prin distilare si are o consistenta vascoasa, este de culoare galben pal si are un parfum placut si gust iute, intepator. Se pare ca cel mai bun ulei esential de nard se obtine in laboratoarele de parfum din Egipt. 

Pentru stimularea functiilor ovariene si a fecunditatii, se face masaj cu ulei de nard diluat, in zona abdomenului inferior. 

Trei, patru picaturi de ulei esential de nard, adaugate in uleiul de masaj, amelioreaza circulatia periferica, regenereaza si repara pielea cu probleme ori prematur imbatranita. De asemenea, folosind uleiul din radacina de nard se poate efectua masarea usoara a zonelor afectate de varice.

Uleiul din radacina de nard se foloseste cu bune rezultate si in forme de indigestie, mai ales cele pe fond nervos, in tratarea insomniei si a durerilor de cap, a hemoroizilor si a palpitatiilor. 

In cosmetica, uleiul din radacina de nard este utilizat in inflamatii ale pielii sau pentru ten uscat si cu tendinta de imbatranire rapida, precum si in eruptiile de psoriasis. 

Proprietatile uleiului esential de nard:
– antibacterian;
– antiinflamator;
– calmant respirator;
– flebotonic;
– stimulant ovarian;
– detensionant nervos.

Indicatii terapeutice:
– tensiuni nervoase;
– migrene, cefalee;
– insomnii;
– meditatie;
– psoriazis.

Contraindicatii
– nu este recomandat in sarcina si alaptare;
– non-alergizant, se recomanda totusi efectuarea unui test inainte de utilizare;
– nu lasati la indemana copiilor;
– se foloseste doar pentru uz extern.

TEST: Atunci cand se utilizeaza pentru prima data un ulei esential, este necesar un test de 24 ore cu un plasture. Puneti o cantitate mica de ulei esential diluat in ulei vegetal in zona antebratului (de unde se ia de obicei sange pentru analize) si aplicati un plasture. Asteptati 24 de ore pentru a vedea daca exista vreo forma de reactie. Daca observati o reactie a pielii, nu utilizati uleiul esential respectiv si stergeti zona de piele afectata cu un ulei vegetal, de pilda galbenele.
Adauga un comentariu