Local

Beneficiind de traditia universitara, Iasul ocupa locul doi pe tara in domeniul cercetarii stiintifice si dezvoltarii tehnologice

Publicat: 10 mart. 1999
1

Redresarea la nivelul cercetarii stiintifice s-a resimtit incepind cu anul 1994. Realizarile din acest domeniu de activitate au fost sustinute de puternica traditie universitara a Iasului si mentinuta de o retea diversificata de cercetare. La nivelul judetului exista, sub diferite forme de proprietate si de organizare, 36 de unitati si colective de cercetare din invatamintul superior, care functioneaza ca unitati autonome, fara personalitate juridica, 70% din acestea chiar in minicipiul Iasi. De remarcat ca, in toti acesti ani au avut loc o serie de mutatii institutionale in sectorul de cercetare-dezvoltare.

Dintre cele mai importante trebuie mentionate: desfiintarea colectivelor de cercetare uzinala, a filialelor iesene foarte mici ale unor institute bucurestene din ramurile de utilaj textil, pielarie, cauciuc etc. si in special cele care nu au dispus de cladiri proprii. De asemenea, unele filiale au devenit unitati de sine statatoare (asa cum s-a intimplat in domeniile: mase plastice, informatica, profile sudate, fibre sintetice, termoenergetica, electrotehnica), desfasurind si activitati de productie pe linga activitatea de cercetare-proiectare.

Au fost acreditate, ca urmare a auditarii in 1994 de catre experti straini, unitatile de cercetare-dezvoltare cu profil de chimie si constructii de masini.

Pentru stimularea procesului de inovare a fost creata o retea experimentala de centre de inventica.
Institutul National de Inventica Iasi s-a clasat pe primul loc in Romania, cu 250 de inventii pe an.
Incepind din 1994, unitatile de cercetare-dezvoltare au fost implicate mai mult in procesul de restructurare la nivelul sectoarelor din economie, avind ca principale directii de activitate elaborarea de studii si lucrari de strategie si prognoza, studii de fezabilitate si de marketing. Totodata, sectorul de cercetare si-a adus o contributie importanta la dezvoltarea sectorului IMM-urilor.

Majoritatea institutelor de cercetare si dezvoltare tehnologica s-au reunit in Comisia Teritoriala Interdisciplinara pentru Cercetare-Dezvoltare Moldova care s-a infiintat la Iasi printr-un ordin al Ministerului Cercetarii si Tehnologiei. Comisia are ca directie de actiune promovarea programelor zonale.

Programele au beneficiat de sustinerea necesara. S-a remarcat programul zonal „Dezvoltarea complexa a statului romanesc, ca efect al cercetarii interdisciplinare” si care ofera administratiei locale orientarile statului romanesc din punctul de vedere al integrarii europene.

Sectorul de cercetare-dezvoltare a pozitionat municipiul Iasi pe locul doi, dupa capitala. Prin asimilarea facultatilor iesene cu institutele au rezultat in ultimii ani 92 de unitati de cercetare-dezvoltare, iar prin asimilarea normelor didactice cu cele de cercetare au rezultat 2.400 de specialitati, activind in acest domeniu. Cu toate acestea s-a evidentiat lipsa unor structuri zonale care – specializindu-se in operatiuni de transfer tehnologic – sa scurteze drumul intre laborator si mediul social-economic, iar pe ansamblu sa mareasca eficienta efortului de cercetare-dezvoltare-inovare.

Tags:
Adauga un comentariu