Terapii alternative

Berea este un adevarat medicament pentru femei

Publicat: 29 iul. 2015
7
Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie lanseaza o noua cercetare care evidentiaza efectele benefice ale consumului moderat de bere asupra organismului, de aceasta data fiind vizate simptomele asociate perioadei post – menopauza.
Astfel, studiul demonstreaza ca un consum moderat de bere poate ameliora bufeurile de caldura specifice post-menopauzei, imbunatatind totodata si alte simptome vasomotoare, fizice sau psihosociale asociate acestei stari.  

Acadele cu gust de bere

Studiul a fost realizat sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie de catre Nicoleta Raducanu, absolventa a programului de studii de Masterat in Nutritie Clinica si Comunitara din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Targu Mures. “Este cel de-al treilea an consecutiv in care avem bucuria sa putem anunta finalizarea unei cercetari derulate in Romania avand ca tema studierea efectelor consumului moderat de bere asupra sanatatii. Rezultatele facute publice azi nu reprezinta o premiera doar pentru tara noastra, ci se adauga cu succes studiilor realizate in domeniu la nivel international.“, a declarat Dr. Corina Zugravu, Presedinte Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, potrivit adevarul.ro.
Studiul s-a derulat pe o perioada de 12 saptamani si a presupus participarea a 50 de femei, cu varste intre 45 si 60 de ani, care au consumat bere dupa cum urmeaza: 
• Grupul 1: 20 de participante, care au consumat cantitatea echivalenta unei doze de bere cu alcool, a carei concentratie alcoolica in relatie cu cantitatea consumata s-a inscris in limita consumului moderat, nedepasind 20 g alcool pur/ zi, timp de 12 saptamani; 
• Grupul 2: 20 de participante, care au consumat cantitatea echivalenta unei doze de bere fara alcool/ zi, timp de 12 saptamani; 
• Grupul 3: 10 participante care au format grupul martor si care nu au consumat niciun fel de bere, timp de 12 saptamani. Interpretarea rezultatelor s-a realizat prin compararea scorurilor obtinute in urma evaluarii simptomatologiei prin completarea unui chestionar recunoscut international ca instrument de investigare a calitatii vietii femeilor aflate la menopauza – MENQOL (The Menopause specific Quality of Life). Mai mult, odata cu evaluarea eficacitatii berii in ameliorarea simptomelor post-menopauzei a fost urmarita si variatia indicelui de masa corporala. Calitatile hameiului, unul dintre ingredientele naturale de baza ale berii, au constituit premisele studiului. Conform unui raport de evaluare a datelor stiintifice pentru hamei (planta Humulus Lupulus), acesta contine peste 1.000 de compusi printre care si  8-prenylnaringenin,  numit si hopeina,  un  fitoestrogen natural cu o foarte puternica afinitate pentru receptorii a estrogenici. 

„Trei sferturi dintre femei sunt afectate de bufeuri. Majoritatea femeilor au bufeuri timp de  peste 1 an,  iar  pana  la  jumatate  le  au  timp  de  peste  5  ani.  Cauza lor este necunoscuta insa pot fi asociate cu fluctuatiile concentratiilor hormonale. Alte simptome intalnite in apropierea menopauzei sunt variatiile starii de dispozitie, depresia, iritabilitatea, anxietatea, nervozitatea, insomnia, tulburarile de concentrare, durerile de cap si oboseala. Aceste simptome pot avea legatura cu scaderea concentratiei estrogenului, insa relatia exacta intre nivelul estrogenului si manifestari nu este pe deplin inteleasa, spune Nicoleta Raducanu, autoarea studiului. 
Un regim de viata sanatos, activitatea fizica regulata si consumul de alimente bogate in vitaminele B sau E, precum si in estrogeni vegetali (fitoestrogeni), pot ameliora aceasta simptomatologie specifica. Berea este un astfel de aliment care datorita hameiului are un grup foarte important de fitoestrogeni de natura vegetala. 
Studiul pe care l-am derulat arata ca un consum moderat de bere poate avea un efect terapeutic atribuit compozitiei complexe a berii, contribuind la ameliorarea unei bune parti din simptomele asociate perioadei post-menopauza, completeaza autoarea studiului.
Adauga un comentariu