Secretele istoriei

Bernie Madoff a murit. Era considerat unul dintre cei mai mari escroci din istorie

Publicat: 15 apr. 2021
Bernie Madoff imbracat in costum si palton
Bernie Madoff a murit la 82 de ani

Bernie Madoff a murit la vârsta de 82 de ani. Faimosul creator al celei mai ample scheme Ponzi avea insuficiență renală, hipertensiune și probleme cardiace.

Finanțistul de pe Wall Street s-a stins din viață la Centrul Medical Federal din Butner, din cauze naturale.

Bernie Madoff a murit la 82 de ani

În cursul anului trecut, avocații acestuia au încercat să obțină eliberarea din închisoare a clientului lor din cauza pandemiei de COVID-19. Cererea acestora a fost respinsă.

Madoff s-a născut la New York în anul 1938 și a fost considerat unul dintre cei mai mari escroci de bursă din istorie. În anul 1960 a fondat o firma de brokeraj care a devenit în cele din urmă Bernard L. Madoff Investment Securities.

În plină criză economică, în perioada 2007-2009, autoritățile au descoperit faptul că Madoff a delapidat, timp de 48 de ani de activitate, 65 de miliarde de dolari.

Finanțistul și-a făcut timp de mulți ani la rând, prietenii strânse cu principalii jucători din sectorul financiar și și-a folosit această rețea de cunoștințe pentru a crea ceea ce a devenit cel mai mare caz de fraudă financiară din istoria SUA.

Bernie Madoff și-a convins numeroși prieteni bogați să devină investitori în firma sa, și a obținut de la aceștia recomandări pentru ca și alți investitori să se implice în afacere. El s-a apropiat de reprezentanți ai autorităților de reglementare din industria financiară.

Cei mai bogați americani i-au căzut în plasă

Faptul că în firma sa au investit persoane de renume a dus la o creștere a vizibilității acesteia. Acest lucru i-a determinat și pe alti oameni de afaceri să investească în această schemă.

Odată cu trecerea timpului Madoff a atras investiția unor politicieni celebri , directori de corporații, celebrități de la Hollywood, organizații non-profit, fonduri de pensii și universități.

Pentru mai mulți ani, toți cei care au investit au avut parte de profit, însă nu suficient de ridicate pentru a trezi suspiciuni la scară largă. În realitatea, profiturile investitorilor nu veneau din investiții la burse, ci dintr-o schemă de tip Ponzi de proporții colosale.

Printre numele celebre care au fost păgubite de către Bernie Madoff s-au numărat Larry King, Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel și supraviețuitor al Holocaustului și Fred Wilpon, proprietarul New York Mets.

Frauda realizată de Madoff a depășit cu ușurință toate escrocheriile anterioare, inclusiv cea a lui Charles Ponzi, în urmă cu un secol. Ajuns la 71 de ani, Madoff a fost judecat, găsit vinovat pentru 11 capete de acuzare și condamnat la 150 de ani de închisoare.

Bernie Madoff a murit la 82 de ani având mai multe probleme de sănătate precum insuficiență renală, hipertensiune și probleme cardiace.

Adauga un comentariu