Bizar

Beton fara ciment. Ideea unui tanar din Romania a luat medalia de aur la cel mai mare salon de inventii din Europa in 2017

Publicat: 27 iun. 2018

Betonul FARA ciment! Ideea unui tanar din Romania a luat medalia DE AUR la cel mai mare salon de inventii din Europa: Adrian Lazarescu, student doctorand la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, a fost premiat cu o medalie de aur la salonul Euroinvent, cel mai mare salon de inventii din Europa, unde si-a prezentat lucrarea de doctorat despre cum se face betonul fara ciment, folosind cenusa rezultata in urma arderii carbunelor.

„Vreau sa creez un beton alternativ, un beton fara ciment, pentru ca industria producatoare de ciment polueaza. In acelasi timp, pentru a crea energie, termocentralele trebuie sa arda carbune, iar cenusa, deseul rezultat in urma arderii, nu este folosita, ci este depusa in halde unde polueaza. La materialul pe care noi il facem, practic iei deseul, il combini cu un anumit lichid si atunci iti rezulta un material care are performante la fel de bune ca betonul, uneori mai bune, in functie de mai multi parametrii pe care eu ii studiez acum”, a declarat pentru ZF Adrian Lazarescu, care spune ca isi doreste sa continue sa faca cercetare in domeniul ingineriei civile, in Romania.

Cenusa se foloseste la ora actuala ca adaos in productia betonului, noutatea cu care vine Adrian Lazarescu fiind eliminarea completa a cimentului din poductia betonului. De asemenea, proiectul sau difera de alte proiecte similare prin prisma faptului ca fiecare cenusa are o alta compozitie chimica. „In betonul obisnuit ai ciment, ai cenusa, apa si agregate. Noi am scos cimentul de tot si atunci practic se produce un beton mai ecologic decat cel obisnuit”, a spus el.

Adrian Lazarescu isi face cercetarea doctorala la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii, Urbanism si Dezvoltare Teritoriala Durabila URBAN-INCERC din Cluj-Napoca. Din echipa de cercecetare mai fac parte si dr. ing Henriette Szilagyi, director INCD URBAN, prof. dr. ing. Adrian Ioani, de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si dr. ing. Cornelia Baera de la INCD URBAN-INCERC.

Marele premiu de le Euroinvent, o bursa in valoare de 10.000 lei, a fost castigat de o echipa de cercetatori de la Facultatea de Inginerie Electrica din Iasi care a creat o manusa mecatronica, care vine in sprijinul celor care au ramas paralizati in urma unui accident vascular.loading...

Adauga un comentariu