Prima pagină » Titlurile zilei » Bianca Michiu, eleva chinuită din Iași, obligată să meargă pe jos 26 de kilometri! Suferă zilnic ca să ajungă la școală – FOTO/VIDEO

Bianca Michiu, eleva chinuită din Iași, obligată să meargă pe jos 26 de kilometri! Suferă zilnic ca să ajungă la școală – FOTO/VIDEO

28 ian. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Titlurile zilei

De aproape un an, Bianca Michiu, elevă din Iași, face sacrificii enorme pentru a ajunge la școală. Are 16 ani și merge pe jos câte 26 de kilometri deoarece nu își permite să plătească abonamentul de transport. Adolescenta se teme să urce în mașini străine

Bianca Michiu locuiește în comuna Șipote din județul Iași, alături de mama ei, grav bolnavă, și tatăl său, Sebastian Michiu, singurul care muncește și mai aduce un ban în casă. Aceasta este elevă în clasa a IX-a la Liceul Tehnologic Vlădeni, la Profilul Textile. Tânăra iubește foarte mult ceea ce face și își dorește să își termine studiile pentru a avea un viitor bun, însă situația financiară o împiedică. Bianca Michiu face eforturi enorme să ajungă la liceu; merge pe jos câte 13 kilometri pentru a ajunge la timp la ore. Doar în ultima lună a mers pe jos de 4 ori, dus-întors.

”Nu se întâmplă tot timpul să merg pe jos, decât când nu am bani de autobuz. Un bilet costă 10 lei dus și 10 lei întors, iar când nu am bani, nu am ce să fac, merg pe jos. E greu, e frig, mi-e foarte frică, mai ales seara, când mă întorc. Când plec e mai bine, merg ușor pe marginea asfaltului, dar când ajung lângă lacul de la Hălceni, bate vântul foarte tare. De acasă și până la liceu, fac o oră. Mi-e foarte frică seara să mă întorc, că e întuneric, dar mai reușesc să găsesc 10 lei să mă întorc cu autobuzul. M-am învățat așa, e greu, dar nu am ce să fac. Uneori e mai bine, alte ori e mai rău”, a povestit Bianca Michiu, elevă la Liceul Tehnologic Vlădeni.

Prin aceleași suferințe a mai trecut și o tânără mamă care a fost nevoită să meargă pe jos pentru a le oferi un cadou micuților săi.

Bianca Michiu, eleva din Iași, visează să devină croitoreasă

Adolescenta visează să devină o croitoreasă de succes și să aibă un viitor strălucit în această meserie, după ce va termina studiile la Liceul Tehnologic Vlădeni. Bianca Michiu reușește cu greu să își cumpere un abonament de transport din banii de bursă socială, singurul ei venit. Nu îi este rușine că nu are bani și că trebuie să meargă pe jos. Colegii și profesorii cunosc situația fetei și o ajută atunci când pot.

”Îmi place să merg la școală, să stau cu prietenele mele, mai trece timpul. Materia mea preferată e matematica, dar ce îmi place mie cel mai mult să fac este să cos. Știu să cos foarte bine. Mi-ar plăcea să reușesc să devin croitoreasă, dar nu vreau să îmi fac speranțe prea mari. Eu iau bursă socială, dar nu îmi ajunge nici să îmi plătesc abonamentul, pentru că este mult mai scump. Doar pentru o săptămână costă 90 de lei, și bursa mea este puțin peste 200 de lei pe lună. Am noroc că mă mai ajută frații mei mai mari, dar și ei au familiile lor și nu reușesc nici ei mereu. La vară o să fie mai bine. Nu îmi este rușine să merg pe jos, asta e situația. Luna asta am mers pe jos de 3, 4 ori, atât.”, a precizat eleva.

Venitul familiei nu depășește suma de 600 de lei

Mama elevei este grav bolnavă, suferă de ciroză hepatică, iar tatăl, Sebastian Michiu, nu lucrează decât cu ziua prin sat. Familia Michiu are un venit lunar de aproximativ 600 de lei, ce reprezintă bursa socială a fetei și alocația acesteia. De multe ori, pentru că mama ei este bolnavă, Bianca este cea care gătește și face curat în casă, înainte să plece la școală.

”Noi nu am știut că merge pe jos, am aflat târziu. Știam că pleacă cu autobuzul, dar de când am aflat, stăm cu sufletul la gură până ajunge înapoi acasă. Se întâmplă tot felul de nenorociri în lumea asta și i-am zis să aibă grijă, să nu se urce în mașini străine, iar din banii pe care îi mai are să păstreze 10 lei să aibă măcar la întors. Nu avem cu ce să plătim, abia ne descurcăm. Soția e bolnavă, tratamentul ei ne costă 300 de lei pe lună. Am crescut 5 copii, ne-a fost foarte greu. Acum, acasă a rămas doar ea, ceilalți îs mari, îs la casele lor. Ne mai trimit ei câte un ban, pentru ea, dar nu tot timpul. Când o să ia bursa, o să își ia abonament și nu va mai merge pe jos”, a declarat Sebastian Michiu, tatăl elevei din Iași.

Bianca Michiu, eleva din Iași, merită tot ajutorul nostru, deoarece își dorește din răsputeri să termine o școală și să aibă o viață normală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *