Eveniment-Social

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, perspective inovative după începerea proiectului de restaurare și reabilitare a monumentului!

Publicat: 23 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu perspective inovative după începerea proiectului de restaurare și reabilitare a monumentului
Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași va fi reabilitată și restaurată

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași a anunțat începerea proiectului de restaurare și reabilitare a clădirii monument istoric. Proiectul prinde viață prin intermediul Schemei de ajutor de stat pentru restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice, Programul Ro-Cultura, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, implementat în parteneriat cu Asociația ROIS, adică Ready to Open Intercultural Spaces

Rezultatul direct al proiectului îl reprezintă restaurarea Biblioteca Centrală Universitară (BCU) „Mihai Eminescu” Iași, iar rezultatele indirecte privesc îmbunătățirea managementului patrimoniului cultural și îmbunătățirea accesului la cultură.

Perioada de implementare a proiectului este de 20 de luni (aprilie 2022 – noiembrie 2023), fără a depăși data de 30 aprilie 2024.

Valoarea totală a proiectului este de 10.347.288,40 lei, echivalentul a 2.091.248,49 euro

Biblioteca Centrală Universitară, un pol cultural important

Biblioteca Centrală Universitară a reușit să devină beneficiară unei sume importante de bani ce vor fi investiți în îmbunătățirea managementului patrimoniului cultural și îmbunătățirea accesului la cultură.

Încă din 2018, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” a inițiat un program-pilot de dezvoltare a unor colecții de documente digitale disponibile pe portalul online. Organizarea acestor resurse aflate în permanență la dispoziția marelui public marchează adaptarea instituțională la dinamica informațională a erei digitale și deschiderea către noi categorii de utilizatori. Astfel, o parte din fondul documentar al marii biblioteci ieșene va fi revitalizată în folosul publicului educat și va consolida statutul de pol cultural pe care instituția îl are încă de la fondare. Acum, cunoscuta instituție își poate pune în aplicare obiectivele  ce vizează dezvoltarea culturală, dar și nu numai.

“După trei ani de zile, am reușit să intrăm în această implementare de proiect. Cine ar fi crezut că în 2019, atunci când am aplicat la anunțul de selecție parteneri vom avea această șansă deosebită. Suntem convinși că împreună vom face o treabă deosebită și că vom aduce plus valoare acestui proiect”, a spus Delia Roșu, membru fondator al organizației ROIS.

Investiția se adresează publicului

După ce Biblioteca Centrală Universitară va reuși să implementeze proiectul de restaurare și reabilitare, cărțile disponibile și în format digital vor putea fi accesate de oamenii din întreaga lume, nu doar din Iași sau din România.

“Biblioteca Centrală Universitară este gazda unui eveniment notabil, lansarea unui proiect de anvergură, de peste 2 milioane de euro, această valoare este cu atât mai semnificativă cu cât în mediul bibliotecilor universitare din România aceste proiect constituie  o premieră. În viitorul apropiat, beneficiile acestui proiect se vor resfrânge asupra a mii și mii de persoane, oameni de toate condițiile sociale, din toate punctele țării, dar și din afară, oameni care vor asocia imaginea Iașului cu imaginea instituției în care ne desfășurăm activitatea. Povestea acestei initiative dezvăluie hotarul dintre ieșeni și succes, este o poveste despre puterea de a trece peste dezamăgiri și despre bucuria de a descoperi că încrederea pe care alți oameni ne-o acordă constituie un dar prețios. Eroii acestei povești sunt membrii echipei BCU”, a declarat directorul general al bibliotecii, Ion Milică.

Programul Ro-Cultura este implementat de Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” este cea mai veche, cea mai importantă și cea mai prestigioasă dintre bibliotecile de drept public din regiune. Ca instituție de importantă națională, biblioteca universitară ieșeană deține unul din cele mai însemnate fonduri infodocumentare din România, iar prin rețeaua de parteneri instituționali cu care întreține anual schimburi de documente, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” este o instituție de nivel european.

Adauga un comentariu