Titlurile zilei

Big Brother la Iași! Sistemul de supraveghere video stradal se extinde în tot orașul. Ieșenii vor fi urmăriți pas cu pas de polițiștii locali! 1.000 de camere video cu sistem de auto-detectare în toate cartierele!

Publicat: 13 iul. 2020
Sistemul de supraveghere video stradal se extinde în municipiul Iași, iar ieșenii care se află pe domeniul public vor fi urmăriți pas cu pas de polițiștii locali
Sistemul de supraveghere video stradal se extinde în Iași, iar ieșenii vor fi urmăriți pas cu pas de polițiștii locali

Sistemul de supraveghere video stradal se extinde în municipiul Iași, iar ieșenii vor fi urmăriți pas cu pas de către polițiștii locali atunci când se află pe domeniul public. Teoria „Big Brother” prinde astfel contur tot mai puternic în Iași, iar zonele tranzitate ale orașului care nu sunt acoperite de camere de supraveghere sunt acum incluse într-un sistem integrat de supraveghere video stradală cu opțiuni de auto-detectare. La nivelul municipiului Iași vor fi montate în total aproape 1.000 de camere video, o treime dintre acestea fiind exploatate de Poliția Locală Iași, iar restul de CTP și Salubris

Big Brother la Iași! Autoritățile au decis ca sistemul de supraveghere video stradal să se extindă în tot orașul, iar ieșenii vor fi urmăriți pas cu pas de polițiștii locali atunci când se află pe domeniul public. După ce au fost achiziționate treptat mai multe loturi de camere video, municipalitatea intenționează acum să monteze camere în zonele neacoperite încă și să realizeze un sistem integrat de supraveghere video stradală care va avea și opțiuni de auto-detectare. În acest sens, în urmă cu câteva zile, Poliția Locală Iași a lansat o procedură de achiziție pentru „Lucrări de instalare, punere în funcțiune și livrare echipamente pentru sistemul de supraveghere video stradal”.

Poliția Locală Iași va gestiona peste 700 camere video stradale

În prezent, Poliția Locală Iași are în exploatare un sistem de supraveghere video stradal care este folosit pentru combaterea și prevenirea infracționalității. Astăzi, instituția gestionează 230 camere video funcționale și intenționează ca până la finalul anului numărul camerelor funcționale de pe străzile Iașului să ajungă la 770.
Conform listei de investiții pentru anul 2020, este necesară încheierea unui contract de achiziție publică pentru furnizarea unor lucrări necesare pentru Sistemul de supraveghere video stradal din Municipiul Iași.

„Având în vedere dezvoltarea Municipiului Iași, repartiția unor obiective de interes și necesitatea desfășurării unei activități continue de combatere și prevenire a infracționalității, se impune dezvoltarea sistemului de supraveghere video și pentru noi obiective de interes. Având în vedere misiunea Poliției Locale conform Legii Poliției Locale nr. 155/2010 de exercitare a atribuțiilor privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, aceasta folosește pentru îndeplinirea misiunii sale și un sistem de supraveghere video stradal”, au precizat reprezentanții Poliției Locale Iași.

Zonele tranzitate din Iași vor fi acoperite de camere video cu auto-detectare

Pentru început au fost identificate noi zone de interes în care este necesară implementarea unor noi puncte de supraveghere video. Implementarea noilor puncte de supraveghere este necesară pentru acoperirea următoarelor obiective: Parcul Expoziției, Parcul Copou, strada Păcurari – intersecție cu strada Toma Cozma, zona AMRS.

Pentru a monta camerele și pentru a pune în funcțiune întregul sistem, instituția Poliției Locale Iași a lansat pe 9 iunie 2020 o licitație în care solicită următoarele lucrări: instalare și montaj cameră de supraveghere video și accesorii; instalare branșamente de rețea fibră optică și accesorii; montaj rețea radio de transmisii date; instalare branșament electric pentru sistem de supraveghere video; configurare și punere în funcțiune; livrare de echipamente și punere în funcțiune; lucrări de instructaj.
Poliția Locală Iași urmărește astfel îmbunătățirea activității de combatere și prevenire a infracționalității.

Zonele private din Iași vor fi excluse din filmările Poliției Locale

Toate echipamentele și materialele ce vor intra în componența lucrării se vor amplasa pe domeniul public al Municipiului Iași. Acestea vor fi amplasate pe stâlpii de la marginea drumurilor și căilor de acces. De asemenea, toate camerele video vor supraveghea zonele domeniului public, iar în eventualitatea intersectării cu spații aparținând domeniului privat, zonele respective vor fi scoase de la înregistrare folosind softul specific al sistemului de supraveghere video.

„Instalarea și punerea în funcțiune a noilor camere video se va face pe sistemul deja existent aflat în exploatarea Poliției Locale Iași. Odată ce produsele sunt asamblate, contractantul va realiza toate configurările și setările necesare pentru a pune sistemul video în funcțiune. Contractantul este responsabil pentru instruirea la fața locului a personalului desemnat să se ocupe de exploatarea sistemului video”, au mai precizat reprezentanții Poliției Locale Iași.

Camere de supraveghere în cele mai mari parcuri din Iași

Astfel, în viitorul apropiat, în Parcul Expoziției vor fi amplasate 12 camere video, iar legătura la rețeaua fibră optică se va realiza din Bulevardul Carol I. În interiorul parcului, amplasarea camerelor și a cablurilor se va face pe stâlpii de iluminat, iar una dintre camere va fi montată pe un stâlp metalic nou la intersecția aleilor. De asemenea, branșarea liniei de pe strada General Tudor Dumitrescu se va realiza din zona Stadionului cu cablu FTP pentru branșamente aeriene.

În Parcul Copou vor fi instalate 21 camere video. Pe clădirea Muzeului din parc se va instala un punct de conectare a camerelor video, branșat electric la clădire și prin fibră optică la nodul din Bulevardul Carol I. Legătura la rețea se va realiza prin nodul optic din Bulevardul Carol I, în față la Super Copou.

Echipament video cu auto-detectare pentru rețelele din sectorul industrial

De asemenea, în strada Păcurari sunt vizate pentru supraveghere video zona intersecției cu strada Școalei și zona intersecției cu strada Manolescu. Legătura la rețea se va realiza prin intermediul stâlpilor CTP Iași prin crearea unui nod optic nou. Branșamentul de energie va fi realizat la intersecția str. Păcurari 38 cu str. Octav Băncilă – pasaj. Valoarea totală estimată pentru lucrările de reparații curente menționate reprezentând manoperă este de 131.973 lei fără TVA, respectiv 157.049 lei cu TVA.

Acest tip de echipament este recomandat a fi utilizat în cadrul rețelelor din sectorul industrial, cu condiții aspre ale mediului de lucru precum variații mari de temperaturi, umiditate, vibrații etc.
La nivelul municipiului Iași, Compania de Transport Public exploatează 30 de camere stradale. De asemenea, circa 200 camere de supraveghere sunt montate în zona punctelor gospodărești gestionate de Salubris Iași, precum și în zona gropilor de gunoi.

Transportul public din Iași trece la generația 5G

Zona Metropolitană Iași va beneficia de o investiție consistentă realizată cu ajutorul fondurilor europene în sistemul de transport public operat de Compania de Transport Public CTP Iași. Contractul de finanțare pentru proiectul „Sistem e-ticketing pentru îmbunătățirea mobilității în zona metropolitană Iași” a fost semnat pe 10 iunie, iar finanțarea de 2,6 milioane euro este nerambursabilă și se realizează prin Regio. Acest sistem de emitere/validare a titlurilor de călătorie (e-ticketing) va permite colectarea, memorarea, transmiterea și prelucrarea tuturor datelor referitoare la transport.

CTP Iași va avea astfel servere dedicate pentru baze de date, pe care vor fi instalate aplicații care vor gestiona dispozitivele din teren, servere de back-up, calculatoare pentru personalul responsabil cu monitorizarea sistemului etc. Sistemul vizează instalarea și integrarea de numărătoare de călători, care utilizează camere 3D instalate la fiecare ușă, pentru 261 de vehicule, de calculatoare de bord pentru 249 de vehicule, cu rol de gestionare a validatoarelor și a sistemelor de numărare.

Comentarii
 • ieri in alexandru pe str bistrita 10 in parcul de joaca 2 mamici cu copii mici au fost agresate de un grup de 20 de minori de 15 -16 ani ,le-au dat cu pietre in cap si le-au vorbit f urat si le au amenintat ,dupa o ora de circ si galagie au plecat inainte de a veni militia ,bineinteles ca nu au facut nimic acestia de la militie ,sunt incompetenti ,ce facem dle primar cu acest parc unde tinerii idioti se drogheaza ,consuma ,alcool,fac galagie ,injura,asculta muzica la maxim in parc si sunt violenti ,daca au parinti la fel de idioti care nu ii supravegeaza noi pensionarii ce facem ca militia nu face nimic ,raspunde doar o data la 10 apeluri ..?

 • Nu este o soluție adecvată acum. Informațiile vor fi folosite in scopuri nelegale.mai ales politice. Banii ăștia și alții trebuie băgați in scoli de polițiști locali serioase,de unde sa iasă agenți dedicați protecției populației și nu intereselor politicienilor corupți. Vezi cazul „Amanta”.
  Poate DGA se ectiveaza pe aceste achiziții unde deja șeful nou pus de Chiricuța a fost clientul Dna? Desigur ca nu a fost vinovat.

 • @Brother alfa Pe scurt:Militia-gresit mi-militarizata.Politia-corect PO-popor.Sa luam acum politia locala.Cum poate fi in slujba PO,când șeful e primarul,care e parte a unui partid?PO-politica????Think about!!

 • Ne asteptam sa puna camere de supraveghere care masoara temperatura, legea digitalizarii.
  Spunea ministrul ca in cativa ani vom aveea un numar si un cod.
  Sa fim marcati izotopic.
  Noua ordine mondiala.

 • Sistemul va fi la fel de inteligent ca si semaforizeaza lui Nichita & UTI + Chirica ?
  Intreb si eu asa ca fapt divers, dar daca aceste camere vor merge la fel ca si semaforizarea intelijenta, apoi scuzati-ma, iar se fraudeaza banul public, nu ca nu ar fi asa.

 • DOMNULE PRIMAR CHIRICA SUPRAVEGHEATI DE URGENTA PARCURILE PT CA TINERII DE 14 ANI AU AJUNS SA VORBEASCA ,SA INJURE SI SA SE COMPORTE CA NISTE DEPRAVATI SI NEEDUCATI ,IN PARCURI URLA ,TIPA ,FUMEAZA PE ASCUNS ,ISI ARATA FUNDU UNU LA ALTU ,CRED CA FAC SI SEX NOAPTEA ,OR SA AJUNGA O GENERATIE DE INFRACTORI SI DE PROSTITUATE DE MICI PT CA PARINTII NU STIU SAU NU VOR SA STIE CE FAC EI IN PARCURI PE ASCUNS .

Adauga un comentariu