Local

Bilanț de 60 de zile la Opera Națională Română din Iași. Noi spectacole anunțate de conducerea instituției de cultură

Publicat: 07 mai 2021
Daniel Șandru, managerul Operei Naționale Române Iași, și Andrei Fermeșanu, coordonator spectacole ONRI
Noua conducere de la Opera Națională Română din Iași și-a prezentat recent bilanțul din primele luni de mandat. Conducerea instituției a anunțat și o nouă serie de spectacole în perioada următoare

Conducerea Operei Naționale Române din Iași și-a făcut recent bilanțul pe primele două luni de mandat la vârful instituției. Conform conducerii Operei ieșene, în perioada următoare va avea loc o nouă serie de spectacole puse în scenă. De asemenea, vor fi puse în practică și alte proiecte de către instituția de cultură ieșeană

Decizii importante, luate de conducerea Operei Naționale Române din Iași (ONRI). Managerul interimar prof. univ. dr. Daniel Șandru și-a prezentat ieri, 6 mai 2021, bilanțul pe primele două luni din mandatul cu care a fost investit de către Ministerul Culturii. Managerul ONRI s-a arătat mulțumit de situația de la vârful instituției, arătând și viitoarele proiecte care vor fi puse în practică. De asemenea, prof. univ. dr. Daniel Șandru a menționat și faptul că la nivelul Operei ieșene vor fi făcute și o nouă serie de angajări.

Posturi noi la Opera Națională Română Iași

Conducerea ONRI a menționat că se caută 15 artiști pentru orchestra instituției. În acest context va avea loc o audiție internațională.

„Din câte știu, există niște posturi vacante la nivelul orchestrei. Vom face audiție internațională pentru cele 15 posturi existente, la nivel de colaborare, la corpul de balet. Vom consulta ministerul în privința procedurilor care trebuie respectate. Toate aceste concursuri vor fi transparente, total deschise, si vom încerca să eliminăm orice posibilitate de favorizare”, a precizat Daniel Șandru.

De asemenea, acesta a arătat că se dorește și extinderea colaborărilor de la nivelul instituției de cultură.

„Am avut o discuție cu reprezentanții Centrului Cultural German. Există posibilitatea unor colaborări în domeniul muzical. La fel încercăm să facem și cu Institutul Francez. E celebră deja «La fete de la Musique». Încercăm să găsim posibilități de colaborare în acest sens. Voi contacta în perioada imediat următoare și reprezentanții British Council pentru o colaborare”, a mai spus managerul Operei ieșene.

Daniel Șandru a preluat conducerea ONRI Iași la începutul primăverii 2021.

Noi proiecte la Opera din Iași

Și Andrei Fermeșanu, coordonatorul artistic al ONRI, a arătat faptul că în perioada următoare vor avea loc o serie de spectacole noi. Deciziile au fost luate în urma unor consultări interne. Spectacolele se vor desfășura însă în conformitate cu regulile impuse de autorități din cauza pandemiei COVID-19.

„Suntem în scenariul verde, asta înseamnă că vom interpreta spectacole, fie că vorbim de punere în scenă, recitaluri sau de gale la toate departamentele, cu 50 la sută din capacitatea sălii. Lucrul acesta este unul îmbucurător pentru că vom avea ocazia să ne apropiem mai mult de ceea ce ne-am propus în urmă cu mai mulți ani într-o perioadă normală. Evident că va trebui să păstrăm orchestra pe scenă, și nu în fosă, acolo unde o regăsim de obicei, pentru că normele de distanțare nu permit lucrul acesta”, a menționat Andrei Fermeșanu.

Programul spectacolelor din luna mai 2021 la ONRI

În cursul lunii mai 2021, la Opera Națională Română din Iași, vor avea loc o serie de spectacole noi. Astfel, miercuri, 12 mai 2021, va avea loc „Gala de balet”. Vineri, 14 mai 2021 se va desfășura recitalul „Vissi d’arte”. Duminică, 16 mai 2021, va avea loc spectacolul „La Boheme” de Giacomo Puccini. Joi, 20 mai 2021- „Gala de operă”, sâmbătă, 22 mai 2021- „Vissi d’arte”. Duminică, 23 mai 2021, va avea loc spectacolul „Imagine all the people”, iar joi, 27 mai 2021, spectacolul „Tosca” de Giacomo Puccini.

„Vom păstra plexiglasul și lămpile ultraviolet. Va trebui să gasim soluții adaptate acestui context cu orchestra pe scenă și interpreții vocali. Despre scena de afară, sigur că se menține acest proiect. Vom încerca să-l aplicăm începând cu 20 mai, sigur într-o strânsă legătură cu vremea de afară. În cazul în care condițiile meteorologice nu vor permite lucrul acesta, vom găsi o zi ulterioară și vom reprograma”, a mai spus Andrei Fermeșanu.
Adauga un comentariu