International

Bilanț provizoriu: Șapte persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite în urma cutremurului din Croația

Publicat: 29 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bilanț provizoriu Șapte persoane au murit iar alte zeci au fost rănite în urma cutremurului din Croația
Cutremurul a avut loc la aproximativ 45 de kilometri sud-est de oraşul Zagreb, afectând puternic orăşelele Petrinja şi Sisak.

Marți, 29 decembrie, a avut loc un cutremur devastator în centrul Croației, având magnitudinea de 6,2 grade. Surse din cadrul serviciilor de intervenţie citate de presa locală spun că cel puţin şapte persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite.

Locul în care s-a produs cutremurul se află la aproximativ 45 de kilometri sud-est de oraşul Zagreb. Acesta a afectat puternic micile orașe Petrinja şi Sisak. Potrivit autorităților croate, bilanțul preliminar este de şapte morţi, inclusiv o fată de 13 ani. De asemenea, sunt spitalizate cel puțin 26 de persoane, iar două dintre acestea sunt în stare gravă.

„Cea mai mare parte a centrului Croaţiei este zonă roşie, ceea ce înseamnă că majoritatea clădirilor nu sunt utilizabile. Nu trebuie să stea nimeni în frig în noaptea care urmează”, a declarat premierul Croaţiei, Andrej Plenkovic, citat de agenţia Associated Press.

Sunt pregătite de către armata Croației aproximativ 500 de locuri de cazare în barăci militare.

Din cauza unei căderi de moloz la Petrinja, orăşel aflat la circa 60 kilometri de Zagreb, o fată și-a pierdut viața.

Totodată, au decedat alți patru oameni în zona localității Glina: un tânăr, un vârstnic şi un tată împreună cu fiul său. Această informație a fost confirmată presei de către viceprimarul Branka Baksic Mitic.

Cutremurul devastator a avut o replică aproape la fel de puternică

La începutul după-amiezii, regiunea a fost zdruncinată de o replică aproape la fel de puternică, urmată de o serie de aproximativ 20 de replici mai mici.

În momentul de față, nu este cunoscut dacă în cel de-al doilea cutremur și-au pierdut viața alte persoane.

Petrinja şi Sisak (circa 24.000, respectiv 47.000 de locuitori) sunt orașele cele mai afectate de cutremur.

„Majoritatea clădirilor sunt neutilizabile”, a declarat premierul croat, Andrej Plenkovic, în cursul unei vizite la Petrinja.

La Sisak, acoperişul spitalului orăşenesc s-a prăbuşit.

Din cutremur au fost salvate mai multe persoane, printre care se regăsesc și șapte ingineri, care au fost prinși sub dărâmăturile unei clădiri din Petrinja, în timp ce o evaluau pentru a stabili în ce măsură a fost afectată de cutremurul cu magnitudinea 5 produs luni dimineaţa în aceeaşi zonă.

Ministrul de Interne al Croației a tras un semnal de alarmă, spunând locuitorilor din clădirile cu semne de avarie să plece cât mai repede.

Până marți, cel mai puternic seism din ultimii 140 de ani din Croaţia a fost cel cu magnitudinea 5,3 produs pe 22 martie la Zagreb, pagubele în urma acestuia fiind estimate de autorităţile croate la 42 miliarde de kuna (6 miliarde de dolari).

România, pregătită să vină în ajutorul Croației

Statul român este pregătit să acorde sprijin autorităţilor din Croaţia, ţară afectată de un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter, anunţă Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) într-o postare pe o rețea de socializare.

„În data de 29 decembrie 2020, în urma luării la cunoştinţă a nefericitului eveniment produs în Croaţia, ţară afectată astăzi de un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter, autorităţile române şi-au arătat disponibilitatea de a interveni şi a acorda sprijin autorităţilor croate”, precizează DSU.

Conform sursei citate, şeful DSU a solicitat deja Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) să pregătească echipele de intervenţie pentru a veni în sprijinul autorităţilor croate.

Adauga un comentariu