Local

Bilantul activitatilor desfasurate la nivelul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi in anul 2017 – FOTO

Publicat: 01 feb. 2018

Anul 2017 a reprezentat pentru personalul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera (ITPF) Iasi o perioada in care s-au depus eforturi pentru indeplinirea atributiilor la toate nivelurile si realizarea standardelor de calitate in domeniile ce revin politiei de frontiera – controlul si supravegherea frontierelor, cooperarea politieneasca, combaterea infractionalitatii transfrontaliere, evaziunii fiscale, asigurarea ordinii si linistii publice in zona de frontiera.

In prezenta domnului chestor general de politie Ioan BUDA, inspectorul general al Politiei de Frontiera Romane, a prefectului judetului Iasi si a sefilor de institutii cu care au fost desfasurate misiuni de cooperare, politistii de frontiera ieseni si-au prezentat in data de 1 februarie, evaluarea activitatilor desfasurate in anul 2017. 

Din punct de vedere al situatiei operative, activitatea politistilor din cadrul ITPF Iasi se prezinta astfel:

Valori de trafic 

In anul 2017, valorile de trafic prin punctele de trecere ale frontierei aflate in zona de competenta ITPF Iasi au inregistrat peste 8.500.000 de treceri persoane, din care 5.000.000 cetateni U.E. si 3.500.000 cetateni non-UE si peste 2.600.000 mijloace de transport, atat pe sensul de intrare, cat si pe sensul de iesire din tara. 

Fapte ilegale

In anul 2017 la nivelul  ITPF Iasi au fost inregistrate 1.254 evenimente de frontiera, constatandu-se 1.893 infractiuni, in care au fost implicate 1.508 persoane.

In anul 2017, au fost aplicate 3.156 sanctiuni contraventionale, valoarea constatarilor fiind de 1.759.631 lei.
 
Combaterea migratiei ilegale

Dotarile cu tehnica de supraveghere atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte, fixe sau mobile cat si mijloacele de mobilitate terestra si pe apa, au facut posibila interventia prompta si rapida a tuturor echipajelor politiei de frontiera.

In anul 2017 la frontiera verde, s-au inregistrat 18 cazuri de incercare de trecere ilegala a frontierei de stat, fiind retinute 30 persoane care intentionau sa treaca ilegal frontiera.

Prevenirea si combaterea contrabandei si a infractiunilor conexe

Pe linia prevenirii si combaterii contrabandei si a infractiunilor conexe, la nivelul ITPF Iasi au fost constatate 439 de infractiuni. Urmare a masurilor intreprinse au fost confiscate urmatoarele bunuri: 612.000 pachete tigari, 1.109 litri alcool si 102 de autovehicule folosite in traficul cu produse accizabile.

Combaterea traficului international cu autoturisme furate

Pe linia combaterii traficului international cu autoturisme furate, la nivelul ITPF Iasi, in urma activitatilor specifice desfasurate, au fost constatate 34 de infractiuni, iar in urma masurilor intreprinse au fost descoperite 41 de autovehicule care figurau ca fiind declarate furate.

Nerespectarea regimului armelor si munitiilor

Pe linia infractiunilor de nerespectare a regimului armelor si munitiilor, au fost constatate 19 infractiuni, ocazie cu care au fost confiscate 6 arme ( 3 pistoale aer comprimat, 2 arme de vanatoare si 1 pusca aer comprimat) si 3.563 elemente de munitie. 

Fals si uz de fals

Pe linia infractiunilor de fals si uz de fals au fost constate 399 infractiuni savarsite de participantii la trafic care au prezentat la control fie pentru ei, fie pentru mijloacele de transport cu care se deplasau, documente care nu indeplineau conditiile de forma si de fond ale celor autentice necesare trecerii frontierei.

Prevenirea si combaterea braconajului

Pe timpul actiunilor specifice desfasurate de politistii de frontiera pe linia prevenirii si combaterii braconajului, au fost constatate, in cursul anului 2017, 329 infractiuni, au fost retinute in vederea confiscarii 1.072 kg peste, in valoare de  15.800 lei, 37 barci in valoare de 68.000 lei, 436 plase in valoare de 90.800 lei.

Comentarii
Adauga un comentariu