International

Bilanţul persoanelor decedate în urma inundaţiilor şi a alunecărilor de teren din Japonia

Publicat: 06 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bilanţul persoanelor decedate în urma inundaţiilor şi a alunecărilor de teren din Japonia
Hidrologii au emis astăzi o alertă de Cod galben de inundații, valabilă pe râuri din Iași și alte 29 de județe din țară, până vineri, la ora 14.00

Bilanţul persoanelor decedate în urma inundaţiilor şi a alunecărilor de teren provocate de ploile torenţiale pe insula Kyushu din sudul Japoniei a ajuns luni la 44, în timp ce o alertă de precipitaţii abundente a forţat autorităţile locale să emită ordine de evacuare pentru aproximativ 1,1 milioane de rezidenţi, informează DPA. Zece persoane sunt în continuare date dispărute, au anunţat oficiali din cadrul prefecturii Kumamoto, iar ploile torenţiale au continuat să cadă în regiunile afectate de inundaţii, împiedicând operaţiunile de căutare şi de salvare.

Totodată, Agenţia Meteorologică din Japonia a emis o avertizare de urgenţă pentru precipitaţii abundente, care vizează prefecturile Saga, Nagasaki şi Fukuoka de pe insula Kyushu. În oraşul Omura, din prefectura Nagasaki, au fost înregistrate cantităţi de precipitaţii de 94,5 de litri pe metru pătrat în decursul unei ore, potrivit postului de televiziune NHK. În cadrul unei conferinţe de presă, meteorologul Yoshihisa Nakamoto a avertizat asupra riscului de producere a unor alunecări de teren, inundaţii şi râuri ieşite din matcă în cele trei prefecturi şi a făcut apel la rezidenţi să ”fie în gradul maxim de alertă”.

Zone extinse de-a lungul fluviului Kuma au fost inundate

Sâmbătă, inundaţiile şi alunecările de teren au afectat zonele rurale din Kumamoto, iar zeci de persoane, printre care 14 rezidenţi ai unui azil de bătrâni, au decedat. Zone extinse de-a lungul fluviului Kuma au fost inundate, după ce apele s-au revărsat peste maluri în mai multe locuri. Cel puţin 14 poduri, dintre care 10 peste Kuma, în prefectura Kumamotoau, fost luate de ape, potrivit NHK. Cel puţin 6.100 de locuinţe aflate pe malurile fluviului au fost inundate, potrivit unei raport guvernamental dat publicităţii în cursul zilei de luni.

Circa 7.750 de locuinţe au rămas fără electricitate în prefecturile Kagoshima şi Kumamoto de luni seară, a anunţat Kyushu Electric Power. Conform Agenţiei meteorologice, un front ploios sezonier este preconizat să aducă în continuare precipitaţii torenţiale în regiuni extinse de pe teritoriul ţării.

Aproximativ 4.300 de persoane din zonele afectate trăiesc încă în adăposturi temporare

Precipitaţii de până la 300 de litri pe metru pătrat au fost prognozate pentru nordul insulei Kyushu, până la 250 de litri pe metru pătrat pentru regiunea Tokai şi până la 200 de litri pe metri pătrat pentru sudul insulei Kyushu şi în regiunea Chugoku până marţi seară, potrivit agenţiei nipone. În urmă cu doi ani, ploile torenţiale din vestul Japoniei au provocat inundaţii şi alunecări de teren, ducând la moartea a peste 220 de persoane, cel mai mare număr de decese cauzate de un fenomen meteorologic din ultimele trei decenii. Aproximativ 4.300 de persoane din zonele afectate trăiesc încă în adăposturi temporare.

Bosnia și Serbia au declarat stare de urgență din cauza inundațiilor și ploilor torențiale

Ploile torenţiale şi inundaţiile din Serbia şi Bosnia au determinat autorităţile locale să declare marţi stare de urgenţă, după ce râurile au ieşit din matcă şi au distrus poduri, drumuri şi linii de alimentare cu energie electrică, informează Reuters. Serbia, care se confruntă şi cu o creştere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, a declarat stare de urgenţă în nouă municipalităţi din vestul şi sud-vestul ţării. În oraşul Kraljevo, râul Ibar a distrus două restaurante plutitoare după ce le-a desprins de pontoanele la care erau acostate şi le-a izbit de un pod.

„Oraşul a declarat stare de urgenţă şi toate unităţile de Protecţie Civilă au fost desfăşurate în teritoriu”, a precizat agenţia de presă Tanjug, care l-a citat pe primarul local Predrag Terzic.

Traficul a fost blocat pe principalul drum care asigură legătura între Tuzla şi capitala Sarajevo

În alte zone, râurile mai mici au ieşit din matcă, întrerupând artere rutiere şi alimentarea cu electricitate. Meteorologii prognozează alte ploi şi în a doua jumătate a zilei de marţi. În 2014, zeci de oameni au murit în Serbia într-o serie de inundaţii masive, care au produs multe pagube şi au făcut ca economia acestei ţări să intre în recesiune.

În nord-estul Bosniei, ploile abundente au provocat inundaţii şi alunecări de teren, iar autorităţile din oraşele aflate în regiunea Tuzla au declarat stare de dezastru natural. Traficul a fost blocat pe principalul drum care asigură legătura între Tuzla şi capitala Sarajevo, iar sute de clădiri şi locuinţe au fost sever avariate. Mai multe familii au fost evacuate luni, au dezvăluit autorităţile locale.

Râurile au inundat şi porţiuni mari de terenuri agricole şi au distrus multe poduri. Numeroase drumuri locale şi locuinţe au fost inundate în oraşele din estul Bosniei, în proximitatea graniţei cu Serbia.

Adauga un comentariu