National

Biris, dupa demisie: Voi sustine cu tarie proiectul de modificare a Codului Fiscal

Publicat: 08 sept. 2016
1
Gabriel Biris a explicat joi pe Facebook, de ce si-a dat demisia din Guvern si a precizat ca va sustine in continuare proiectul de modificare a Codului Fiscal.
Acesta sustine ca proiectul a fost gresit inteles si trebuie momentan „parcat”. Potrivit lui Biris, munca depusa in acest proiect nu trebuie irosita.
Anuntul demisiei lui Biris din functia de secretar de stat in Ministerul de Finante, a fost facut de purtatorul de cuvant al Guvernului, care a spus ca premierul Ciolos i-a multumit acestuia pentru activitatea in Executiv, dar a precizat si ca acesta a lansat in dezbatere publica masuri pe care Cabinetul nu si le asuma.
Demisia vine la mai putin de doua zile dupa ce Profit.ro a publicat un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care s-ar fi modificat substantial Codul Fiscal actual, in vigoare de la 1 ianuarie 2016.
Biris isi asuma masurile propuse, despre care afirma ca au fost gresit intelese, mai ales intr-un an electoral.
„Din pacate, momentul si modul in care acest proiect a intrat in atentia pubilicului, furia generata de intelegerea gresita a masurilor propuse, apropierea de alegeri, au generat neincredere in acest proiect. Evident, am prezentat premierului demisia mea”, a scris Biris pe Facebook.
Fostul secretar de stat va continua, insa, sa sustina proiectul.
„Este insa un proiect in care cred si pe care il voi sustine cu tarie, chiar daca pentru moment el trebuie ‘parcat'”, a mentionat Biris.
La plecarea din functie, fostul secretar de stat le-a multumit fostilor colegi din Ministerul Finantelor.
„Acest proiect a insemnat un efort colectiv remarcabil, pentru care le multumesc. Acesta munca nu trebuie irosita!”, a mai scris fostul secretar de stat.
Gabriel Biris, cunoscut anterior ca avocat si consultant specializat in probleme de fiscalitate, a fost numit, in 11 decembrie 2015, secretar de stat in Ministerul Finantelor, unde a fost responsabil chiar de domeniul fiscalitatii.
Marti, Profit.ro a publicat un proiect de act normativ care propunea o amnistie fiscala pentru averile nejustificate de pana la un milion de euro, contribuabilii primind o perioada de gratie, pana pe 31 martie 2017, ca sa fie declarate aceste sume la Fisc si sa plateasca impozit de 16%.
Dupa aceasta data, daca vor fi depistate de Fisc, averile vor fi taxate cu 75%.
Un alt proiect prevedea majorarea contributiilor de asigurari sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sanatate (CASS) de la 5,5% la 8,9%.
In schimb, angajatorii vor fi scutiti de CAS pentru conditii normale de munca, precum si de CASS. In plus, era prevazuta dublarea ratei de taxare pentru PFA. Pe de alta parte, proiectul ii obliga pe angajatori sa majoreze salariile brute pentru a compensa cresterea contributiilor.
Masurile au fost respinse de ministrul Finantelor, Anca Dragu, seful direct al lui Biris, care nu si-a asumat proiectele.Adauga un comentariu