Secretele istoriei

Biserica de lemn din Povergina

Publicat: 21 feb. 2013

Biserica din Povergina (jud. Timis, zona Faget), este construita din barne de stejar imbinate in coada de randunica si prezinta multiconsole frumos cioplite. La exterior a fost tencuita cu lipitura de pamant, care, in prezent, in unele locuri este cazuta, lasand la vedere lemnul. Se pare ca lipitura de pamant ar fi fost adaugata in anul 1954, cand s-a ridicat si o mica tribuna in vestul naosului.

Usile sunt cele originale. Usa de la intrarea de vest realizata din lemn esteacoperita cu scandura parchetata dispusa in forma de romb. Usa de la intrarea de sud este realizata asemanator, avand in plus tinte metalice lucrate la forja.

Edificiul prezinta patru ferestre originale, una pe peretele sudic, in dreptul naosului, una pe peretele nordic, tot in dreptul naosului si doua de mici dimensiuni pe laturile altarului. Pronaosul este tavanit, acoperit cu scandura, iar pronaosul este acoperit cu bolta semicilindrica longitudinala acoperita cu scandura.

Peretii sunt placati la interior cu scandura, la fel si pardoseala. Tribuna ce acopera timpanul dinspre tinda este realizata din lemn frumos sculptat. Acoperisul este invelit in sindrila, la fel si turla de deasupra pronaosului, incoronata de un corp piramidal si doi bulbi, unul mai mare si unul mai mic, in varful carora se afla crucea de tabla. Pe fiecare latua a turlei se afla o mica deschidere. In studiul sau din 2001 despre bisericile de lemn banatene, Nicolae Sacara mentiona prezenta unei clopotnite separate in nord-vestul lacasului, „asezata pe stalpi puternici de stejar si cu acoperisul in patru pante”. Clopotnita nu s-a mai pastrat pana in prezent.

Pictura bisericii din Povergina este foarte deteriorata, distingandu-se doar cateva scene in naos si altar. In tinda, portretul ctitorului Medescu, mentionat de catre Nicolae Sacara, nu a rezistat trecerii timpului. Istoricul il descrie in felul urmator: „Orientat trei sferturi catre usa, ctitorul apare invesmantat in straie de sarbatoare. Pe spate poarta o suba de dimie alba, paspolata cu negru la guler, buzunare si pulpana. Sus se vede gulerul camasii albe decorata cu broderie, cu vesta alba tot din dimie si cu nasturi de argint aurit. Braul este din piele maronie cu catarame metalice. Personajul poarta cioareci croiti tot din dimie alba, decorati cu fireturi negre, stransi pe picior, incaltat cu cizme negre, inalte. Pretios document etnografic, imbracamintea ctitorului sugereaza starea social a unui taran instarit. Prezentat intr-o pozitie degajata, cu o mana in sold si cealalta infipta in chimir, cu o privire sigura si cu o schita de zambet pe buze, portretul vadeste o tehnica apropiata de a picturii de sevalet”. 

Pe laturile boltei semicilindrice se mai disting cateva picturi dreptunghiulare, delimitate de benzi rosii, reprezentand scene din Patimile lui Iisus. In centul boltii se observa imaginea lui Iisus Pantocrator intr-un medalion circular. Fundalul boltii sugereaza cerul instelat. In cele patru colturi ale boltii au fost probabil reprezentati cei patru evanghelisti. Stranele si scaunele cioplite in barda sunt cele originale.

In altar, deasupra proscomidiei, se afla o inscriptie care indica faptul ca pictura a fost realizata de Gheorghe Diaconovici, cel care un an mai tarziu a pictat interiorul bisericii din Batesti: „Aceasta Sfanta beserica de nou s-au facut si s-au impodobit precum se vede sub stapanirea imparatului Iosef alu doilea prin blagoslovenia Preasfantului Episcop al Timisorii C…, fiind protopop Petru Petrovici al Sarazului, iar preot paroh Ioan Ioanovici din Fa(get?), iara ctitor Ion Medescu ce s-au numit Constandin si Dumitru Chiricescu, fiind chenez Patru Pacurari, ajutand si Petru Danakovici din Fabric, s-au sfintit in anul 1782 septembrie 25 si au zugravit eu Georgie Diaconovici din Verset sau din Srediste. 782”.

Pe masa, se afla o cruce de lemn de tei sculptata, decorata cu scenele Iisus pe cruce si Mormantul Domnului, fiind inscriptionata in chirilice: „Aceasta cruce s-au facut Sfintei biserici la Poverjin, prin indemnarea preacinstitului domn Petru de Atanasievici, potopresbiter Fajetului la anul 1820”. O alta inscriptie se gaseste pe o cutie metalica, decorata cu scema Mormantul Domnului: „Bisericii Peverjin 1836”.loading...

Adauga un comentariu