Destinatii turistice

Biserica de lemn din Turbuta – Salaj – FOTO

Publicat: 02 dec. 2013
Satul Turbuta din judetul Salaj se afla la poalele Prisnelului, in apropierea Jiboului. Mica bisericuta de lemn, avand hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril„, dateaza din secolul al XVII-lea. O poteca pornind de la Somes te aduce in pragul acestui sfant locas de forma dreptunghiulara cu absida decrosata, patrata.
Biserica ofera o forma destul de rara a acoperirii altarului in interior. Aceasta a fost rezolvata printr-o bolta semicilindrica, avand axul perpendicular pe axul boltii naosului, terminata cu timpane pe nord si sud.
 
Infatisarea exterioara a locasului este asemanatoare cu a multor monumente de acest fel din regiune. Pridvorul se sprijina pe stalpi de lemn ca si prispa iar acoperisul, in ape repezi, se termina cu turla inalta cu flesa si cruce in varf.
In 1816 biserica a fost pictata asa cum arata insemnarea de pe peretele de nord al altarului. Unii cercetatori au considerat chiar ca aceasta este chiar data ridicarii asezamantului. Eroarea s-a strecurat din nefericire si in schita monografica a Salajului din 1908.
Din decoratia interioara se poate vedea clar ca aceasta a fost realizata intr-un moment in care acoperisul nu fusese inca reparat, pictura fiind anterioara acoperirii cu tabla a bisericii. Din vechea pictura se contureaza in pronaos figurile fecioarelor si ale femeilor mironosite, in naos urme ale chipurilor mucenicilor pe centrul boltii, evanghelistii si Sfanta Troita, totul inconjurat de scene din viata lui Iisus. Sunt prezente astfel imagini ca „Sarutul lui Iuda”, „Judecata lui Hristos”, „Invingerea mortii” si „Cina cea de taina” aflata pe peretele dinspre nord al altarului, decorat de asemenea cu stalpi ciopliti. Pictura a fost realizata in tonuri pastelate, predominante fiind cele de rosu-purpuriu, albastru-gri, alb iar legendele sunt scrise in latina, romana si maghiara. Stalpii altarului, ca si prispa de pe latura de sud au fost dupa unii cercetatori, adaugiri realizate, in acelasi an cu executia picturii. Coloritul si dispunerea imaginilor ii poate indica drept autori pe zugravii Lazar Tocaciu si Biro Lajos din Orghiz.
 

Biserica a simtit din greu efectele trecerii timpului, manifestand o inclinare a peretelui nordic. In acelasi timp ancadramentele intrarilor sculptate ca ale tuturor monumentelor de acest fel au fost acoperite cu scanduri, scrie revistamagazin.ro
Restaurata, biserica isi poate gasi locul in orice muzeu de etnografie din tara, dar, in acelasi timp poate ramane aproape de cei, care vreme de secole, au gasit aici lumina credintei.
Adauga un comentariu