Evenimente culturale

Biserica de lemn Sfantul Mare Mucenic Gheorghe din Luncsoara, Arad – FOTO

Publicat: 18 iun. 2014
Biserica de lemn „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe” din Luncsoara,comuna Halmageljudetul Arad, dateaza din secolul XVIII (1740). Biserica se afla pe noua lista a monumentelor istorice sub codul LMI: AR-II-m-A-00624.


Vezi si Biserica Maicii Domnului din Fatima, un loc misterios de pe Terra

Istoric si trasaturi
Inca din prima jumatate a secolului al XVII-lea exista o veche biserica de lemn, cu hramul „Buna Vestire„, inlocuita cu actuala edificata tot din lemn, cu hramul „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe” in anul 1825. Biserica se inalta pe o fundatie de piatra bruta, cu peretii din barne masive incheiate la colturi; sarpanta de lemn cu invelitoare de sindrila; sub streasina console frumos profilate. 
De plan dreptunghiular, se termina cu un altar trapezoidal. In jurul anului 1900, biserica a fost tencuita atat in interior cat si la exterior. Pictura executata la mijlocul secolului al XIX-lea de Ioan Demetrovici din Timisoara se pastreaza numai pe iconostas si in altar.

Vezi si Biserica Sf. Gheorghe din Streisangeorgiu
Traditia orala referitoare la biserica este destul de contradictorie. O varianta este ca biserica ar fi fost mutata in anul 1825 din catunul Craciunesti, alta ca ar fi adusa din satul Pravaleni inainte de anul 1825.

 

Adauga un comentariu