News Flash:

Biserica, intre normalitate si snobism (II)

12 Septembrie 2009
1067 Vizualizari | 1 Comentarii
Biserica intre normalitate si snobism II
• Astazi, Biserica are crestini practicanti autentici care sunt podoaba Bisericii, feciori si fecioare ce-L iubesc sincer si curat pe Dumnezeu, si tot astazi avem crestini de duzina, consumisti de polemici si dogme ortodoxe, dar dezinteresati de mantuirea lor, crestini cu numele care merg cu valul secularizarii, globalizarii si modernizarii, care cred in toate si in nimic, dar care sunt ortodocsi


Doresc sa mentionez ca un aspect foarte important este si pastrarea echilibrului moral si spiritual in mediul social in care ne aflam la un moment dat si integrarea intre alte persoane cu viziuni diferite asupra unor probleme, fapt care reprezinta factorul principal ce sta la baza unei credinte sanatoase. Nervii, isteria, vorba de mahala, comportamentul prefacut, piosenia exagarata, lacrimile la vedere, linguseala, prefacatoria, limbajul pietist, sunt dovada unei credinte slabe si fara temei in viata credinciosului. Crestinul autentic este demn, onorabil si vertical, iar barbatia responsabilitatii asumarii numelui de crestin nu este stirbita de nimic, indiferent de imprejurarile vietii. Incercarile, ispitele si necazurile sunt pentru el focul calirii in treptele superioare ale starii duhovnicesti (Ps. 65, 9-11). Cele doua calitati sacre ale crestinului autentic sunt rabdarea si smerenia, intretinute de credinta tare si convingerea ca Dumnezeu vede si gestioneaza orice situatie, desavarsite de curajul si barbatia care le intaresc pe acestea, statornicind si desavarsind virtutea pana la inaltele trepte mucenicesti de biruire a iadului. Mucenicii nu au fost nici fanatici si nici extremisti. Ei au fost oameni convinsi ca cine isi va da sufletul pentru Hristos si Evanghelie, acela si-l va mantui (Mc.8, 35). Mucenicii nu au fost calzi in credinta si nici sovaielnici.
Astazi, Biserica are crestini practicanti autentici care sunt podoaba Bisericii, feciori si fecioare ce-L iubesc sincer si curat pe Dumnezeu si tot astazi avem crestini de duzina, consumisti de polemici si dogme ortodoxe, dar dezinteresati de mantuirea lor, crestini cu numele care merg cu valul secularizarii, globalizarii si modernizarii, care cred in toate si in nimic, dar care sunt ortodocsi, toti au fost botezati, cununati, inmormantati si cu o cruce de crestin la cap, in cimitire.
Astazi avem crestini nepasatori si dezinteresati pana la ateism, dar nu un ateism rational si sustinut de argumente coerente si mature, ci un ateism determinat de o latenta a vointei si intelegerii, adica nu este Dumnezeu pentru ca nu-i intereseaza pe ei existenta Lui. In aceasta zona se formeaza masa umana de consumism social pentru toate directiile intunericului: pofte, patimi, prostitutie, delicventa, criminalitate, betie, droguri, intr-un cuvant degradare si aceasta pentru ca nu mai exista constiinta, ea este oprimata, dar nu distrusa, omul este mort sufleteste inainte de a muri cu trupul.
Astazi mai avem si crestini snobi care vor ca biserica sa le fie o credinta de interes din care sa rezulte ceva "de oricat de mic" interes si aceasta idee se poate detalia pe multe nivele, de la interese materiale si de imagine pana la interese de satisfactie meschina a parerii de sine. Aici pietatea si fatarnicia scarbeste pe Dumnezeu: tinuta pioasa, gesturile pioase, vorbele pioase, toate duc spre acelasi sens incununat in "falsul crestin". Acest crestin este in deznadejde, este oropsit, este nedreptatit, neajutorat si neascultat de Dumnezeu; nu are pe nimeni, toti il ignora, il evita si-l ironizeaza. A postit si s-a imbolnavit, s-a rugat si si-a dereglat psihicul, s-a rugat si nu i s-a implinit, nu-i dreptate pentru el nicaieri.
Toate acestea le sloboade Dumnezeu pentru a-l separa de restul crestinilor, ca sa nu-i contamineze si pe ei de puternica si corecta lui credinta dupa vorba inteleptului Solomon care constata ca "in mintea nebunului, drepte sunt cararile lui" (Pilde). "Iesiti din mijlocul lor si va osebiti, zice Domnul, si de ce este necurat sa nu va atingeti si Eu va voi primi pe voi". II Cor.6, 17.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Mihai  | #80407
Da.....Parintele Calistrat este un preot cu foarte mult har.....iar voi cei de la ziar ii afisati cuvintele de duh exact langa "clipul si poza zilei"...... Halal!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1233 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014318 (s)