Info Turism

Biserica Sfanta Treime – Rasinari

Publicat: 09 ian. 2012
9

Biserica Sfanta Treime din Rasinari este o mareata biserica ortodoxa, smerita si linistita, asezata la o distanta de doar 8 kilometri de municipiul Sibiu.

Ca stil si ca forma de arhitectura, sfantul locas din Rasinari imbina stilul bazilicilor romane – nava lunga, cu cel bizantin – cruce data de intersectia navei cu cele doua abside semicirculare, si cu stilul gotic ardelenesc, dat de turnul inalt, zidurile groase si inalte si turnuletul de deasupra cupolei, care dau un loc aparte bisericii din Rasinari, in concertul bisericilor din Transilvania. Constructia acestui sfant locas este trainica, avand fundatie foarte solida, din piatra, si ziduri groase de 1.80 de metri, tot din piatra. Arcadele celor doua abside, care dau, impreuna cu nava, forma bisericii, si boltile, precum si turla si cupola, sunt facute din caramida de foarte buna calitate. Acoperisul, lucrat din lemn de brad, este o adevarata capodopera de dulgherie, daca il observi de sub tiglele care acopera biserica. Turnul este foarte inalt, parca luandu-se la intrecere cu Catedrala sasilor din Sibiu. Dupa cum se poate citi pe frontonul de rasarit, care inchide intr-un arc, Sfantul Altar, maistrul conducator a fost D. Sertorius. Se spune ca era vienez de origine.

Alaturi de sfantul locas, intr-un mausoleu impozant, isi doarme somnul de veci marele mitropolit Andrei Saguna.
Pictura bisericii s-a executat in tehnica fresca, intre anii 1966-1973, de catre pictorul Nicolae Stoica, care a mai fost ajutat de un grup de ucenici, printre care si doi localnici rasinareni, Viorica Cretu si Vasile Frunzete.

Adauga un comentariu