Info Turism

Biserica si Manastirea Franciscana

Publicat: 13 mart. 2012
9

Biserica si Manastirea Franciscana imbina elementele perioadei de tranzitie dintre baroc si clasicism, a fost construita intre 1728-79. Biserica cu doua turnuri a fost construita in stil baroc si clasicist. Poarta de intrare dintre cele doua turnuri are stil renascentist.

In manastire timp de 143 de ani (1784-1927) a functionat o scoala elementara. Dupa al II-lea razboi mondial a fost folosit ca depozit, iar mai tarziu transformat in internat. Din 1990 manastirea a fost cedata pentru 25 de ani surorilor franciscane. Azi biserica este romano-catolica.

Planul bisericii este unul tipic baroc, cu doua turnuri de colt pe fatada stradala, nava lata este insotita de doua siruri de cate trei capele pe cele doua laturi. Langa corul dreptunghiular, cu o latime apropiata de cea a navei, gasim doua sacristii laterale, construite in continuarea sirurilor de capele. Turnurile au plan patrat, original au fost doar cu putin mai inalte decat frontonul fatadei principale.

Etajele clopotelor si coifurile turnurilor au fost realizate la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Fatada monumentala are un decor modest, este tratata numai de cateva brauri si lesene plate, zugravite in gri. In cele trei axe centrale se deschid ferestre semicirculare, iar in axele laterale – deja pe turnuri – nise pentru statui. Din spatiul de intrare dintre cele doua turnuri se deschid, la parterul turnurilor, doua capele laterale. Intr-una dintre ele se afla un crucifix monumental din secolul al XVIII-lea, amplasat original pe altarul principal, iar pe peretele capelei se vede o veduta.

Deasupra spatiului de intrare este tribuna orgii, amenajat in capatul navei. Boltile semicilindrice ale capelelor laterale se leaga prin arcade semicirculare de spatiul navei acoperit cu o bolta semicilindrica cu penetratii. Stalpii angajati dintre capelele late au o tratare voluminoasa. La pornirea boltii navei se observa o cornisa accentuata cu evazari in axa stalpilor. Pe ultimul stalp dinspre stanga (latura de nord-est) este montat amvonul octogonal, cioplit in lemn in anii 1780. Decorul interior al bisericii este mult mai elegant, unul tipic baroc, cornisele cu evazari si arcadele spre capelele laterale apropiindu-se de exigenta exemplului clujean. Pe baza asemanarilor este posibil, ca proiectul bisericii a fost adaptarea celui din Cluj.

Adauga un comentariu