Arheologie

Biserici rupestre. Oras subteran masiv, descoperit in Regiunea Capadocia a Turciei

Publicat: 15 iul. 2015

Locul subteran de retragere putea sa adaposteasca mii de oameni, in vremuri de necaz.

Cand au venit invadatorii, capadocienii stiau unde sa se ascunda, asigura intr-un articol recent National Geographic: in subteran, intr-unul dintre cele 250 de paradisuri sigure subterane, sculptate in roca flexibila de cenusa vulcanica, numita tuf.

Un proiect recent de constructii a dus, in aceste zile, la dezgroparea celei mai mari ascunzatori gasite vreodata in Capadocia, o regiune din centrul Turciei, celebra pentru bisericile rupestre si orasele subterane sculptate de milenii.

Descoperit sub un castel din epoca bizantina, in Nevsehir, capitala provinciei, sit-ul dateaza din perioada bizantina timpurie. El este inca in mare masura neexplorat, dar studiile initiale sugereaza ca dimensiunea si caracteristicile sale pot rivaliza cu cele ale Derinkuyu, cel mai mare oras subteran excavat in Cappadocia, care putea gazdui 20.000 de oameni.

Vezi si Descoperire unica in Galileia

In 2013, muncitorii din constructii au descoperit cateva intrari intr-o retea de camere si tuneluri. Orasul a oprit, atunci, proiectul ridicarii de locuinte, implicandu-i pe arheologi si geofizicieni, si a inceput investigarea.

„Am descoperit documente care atesta ca au existat aproape 30 de tuneluri majore de apa, in aceasta regiune”, a declarat primarul Nevsehir Hasan Ünver, citat de National Geographic, intr-un articol in limba engleza, semnat de Jennifer Pinkowski.

In 2014, aceste tuneluri i-au condus pe oamenii de stiinta la descoperirea mai multor niveluri de spatii de locuit, bucatarii, fabrici de vin, capele, scari si prese de seminte de in pentru producerea uleiului folosit la iluminatul orasului subteran cu lampi. Artefactele, incluzand pietre, cruci de piatra si ceramica indica faptul ca orasul a fost folosit in epoca bizantina – perioada cuceririi otomane.

Vezi si Misterul celor 2.000 de spirale din aur create acum trei milenii

Ca si Derinkuyu, sit-ul pare sa fi fost un mare complex, de sine statator, cu surse de aer si copaci si canale de apa. Cand venea un pericol, capadocienii se retrageau in subteran, blocand tunelurile de acces, cu usi de piatra rotunde, si sigiland efectivele de animale si proviziile, pana cand amenintarea trecea.

Recent, geofizicienii de la Universitatea Nevsehir au realizat un sondaj sistematic pe o lungime de 4 kilometri, folosindu-se de procedurile rezistivitatii geofizice si tomografiei seismice. Din cele 33 de masuratori independente, se estimeaza ca sit-ul ar avea aproape… 460 000 de metri patrati.

In cazul in care se dovedeste ca masuratorile ar fi corecte, orasul ar putea fi mai mare decat Derinkuyu, cu o treime. Dimensiunea exacta, insa, nu este cunoscuta.

Descoperirea apare ca o noua „perla, aur sau diamant” adaugata la suma bogatiilor Cappadociei, primarul vrand sa construiasca „cel mai mare parc antic din lume”, cu hoteluri si galerii de arta la suprafata si trasee si muzee subterane. „Noi chiar avem de gand sa redeschidem bisericile subterane”, a spus el.

Echipa de arheologi va continua sa indeparteze molozul din tuneluri si sa exploreze mai adanc, in subteran – o intreprindere riscanta, deoarece tuful moale este predispus la prabusire. „Cand orasul subteran de sub Castelul Nevsehir va fi complet descoperit”, spune primarul, „este aproape sigur ca destinatia Cappadocia se va schimba dramatic”.loading...

Adauga un comentariu