Actualitate

Bisericile de lemn de pe Valea Izei, niste minuni dintr-o lume cu alte reguli, obiceiuri si datini

Publicat: 27 iul. 2018
17

Ridicate, acum mai bine de jumatate de mileniu, din credinta omului intru slava Domnului, cu acoperisuri inalte, tuguiate spre cerul ingerilor, bisericile de lemn de pe Valea Izei (cele mai inalte de acest tip din Europa) stau dreapta marturie ca pe aceste meleaguri credinta a ramas in veac, oamenii locului mantuindu-si viata in statornicul triunghi existential: gospodarie – lucrul campului – biserica.

De aceea, intrand pe Valea Izei, o alta lume cu alte reguli, cu alte obiceiuri, cu alte datini, cu alt mod de viata, uluieste pur si simplu. Putin din ceea ce stiti ca inseamna civilizatie urbana ori civilizatie in general mai are implinire aici. Sunteti pe un alt taram, unde lumea externa nu mai fuzioneaza cu noua lume descoperita (dar atat de veche!). Aici, cronologia nu mai functioneaza dupa banale ceasuri potrivite la secunda, ci dupa norme incremenite de secole intr-un timp dat.

Pe masura ce inaintati printre dealuri cu pasuni intinse, paduri dese si ogoare bine ingrijite, printre satele ascunse prin vai, de a caror prezenta doar turlele indraznete ale bisericilor amintesc, va veti bucura, poate mai mult ca nicaieri in alta parte, ca sunteti roman si aveti toate aceste minunatii la indemana, aici, in tara voastra. Fiindca putem fi mandri ca din miezul acestor locuri ne tragem si ca astfel de oameni frumosi si buni ne-au fost, hat-demult, parinti si dascali.

La numai 7 km de Sighetu Marmatiei – oras de resedinta al Maramuresului istoric, se deschide lunga vale a raului Iza, un traseu de neuitat pentru toti cei care vor sa descopere farmecul atat de particular al satului maramuresean si sa viziteze, in acelasi timp, cateva dintre cele mai reprezentative monumente istorice ale locului.

Aceasa zona, poate mai mult decat oricare alta parte a Maramuresului, este arealul unde traditiile stramosesti, portul popular si arta veche se pastreaza cu strasnicie de veacuri. Cu radacini vii in istorie, Valea Izei este, practic, un imens muzeu in aer liber. Daca veti sti sa priviti, veti descoperi cu bucurie scene inedite din viata satului, considerat, de altfel, elementul primordial in turismul din acesta zona. Aici oamenii utilizeaza inca obiecte casnice si unelte care in alte parti nu se mai pot intalni decat in muzee.

Adevarate capodopere de arta populara, bisericile din lemn se intalnesc in fiecare sat din salba numeroasa de asezari de pe Valea Izei. Aici veti intalni, printre alte minunatii, doua repere pe plan mondial. Cea mai inalta constructie de lemn din Europa este actualmente biserica manastirii de maici din Barsana, turla acesteia, ce se inalta la 62 de metri, depasind varful bisericii din Surdesti, detinatoare a recordului pana acum mai bine de un deceniu si jumatate.

In Ieud, unul dintre cele mai frumoase si specifice sate maramuresene, se afla o alta capodopera din lemn a arhitecturii populare. Construita pe un deal, deasupra intregului sat, biserica din Ieud a fost ridicata in anul 1364 si este cea mai veche biserica din lemn din lume, desigur, cu unele restaurari ulterioare. Valea Izei inseamna 55 km (intre Sacel si Vadu Izei) ce cuprind 17 sate, dintre care unele sunt vestite pentru monumentele lor de arhitectura populara (Barsana, Rozavlea, Sieu, Ieud, Cuhea etc.). Cea mai buna perioada pentru a o vizita este cuprinsa intre lunile iunie-octombrie.

Satul Sieu este considerat centrul Vaii Izei, o importanta rascruce a drumurilor ce permit accesul catre satele Poienile Izei sau Botiza, sate ce constituie un traseu obligatoriu in cunoasterea Maramuresului. Comuna Vadu Izei este vetita pentru numeroasele sale porti sculptate din lemn, lucrate de mesterii Vasile Apan si Gheorghe Borodi. Nu ratati ocazia de a participa la un targ maramuresean! In prima duminica a fiecarei luni, cate un sat de pe vale este desemnat sa fie gaza acestei manifestari cum nu veti mai intalni.

La numai 10 km de Sacel se afla rezervatia Pietrosul Mare din Muntii Rodnei, ce adaposteste pe 3300 de hectare fauna si flora clasate si protejate. O mare parte din cea mai importanta colectie mineralogica din tara (flori de mina), ce se afla expusa la muzeul din Baia Mare, provine de pe aceste meleaguri.

Adauga un comentariu