Stiri

Bitdefender: 85-90% din email-urile din Romania sunt spam. Sub 5% sunt in limba romana

Publicat: 13 sept. 2011

Expertii Bitdefender avertizeaza ca numarul mesajelor spam purtatoare de programe periculoase a crescut dramatic in ultima perioada. La nivel local, o crestere spectaculoasa a fost inregistrata de spamul in limba romana de tip pharma si cele care promoveaza cursuri de invatare a limbilor straine.

In România, la momentul de fata, aproximativ 85-90% din totalul de e-mailuri trimise sunt mesaje spam. Cu toate acestea, mesajele de tip spam in limba romana nu sunt foarte raspandite, procentul fiind undeva sub 5%. In schimb, majoritatea spamului primit de romani este in limba engleza, provenit din tari precum SUA sau Rusia”, a declarat Carmen Mitrica, Head of Antispam Lab Bitdefender.

Recent, a fost identificat un val periculos de mesaje spam purtatoare de malware, provenit din Statele Unite ale Americii, care pareau a fi trimise din partea Automated Clearing House (ACH), un serviciu financiar din Statele Unite oferit de NACHA, asociatia de pl??i electronice, trimise de pe un cont de e-mail @nacha.org.

Mesajul era insotit de un atasament ce continea o arhiv? zip, care aparent oferea mai multe detalii despre o tranzactie esuata si ii invita pe utilizatori sa o deschida. Cu toate acestea, fisierul arhivat avea o extensie dubla (pdf.exe), astfel incat, desi arata ca un document PDF, in realitatea era un fisier executabil, care instaleaza o varianta a troianului Zeus, precum si un alt troian ce raspandeste mesaje spam, numit Trojan.Generic.6152125.

In timp ce backdoor-ul Zeus monitorizeaza tranzactiile financiare electronice ?i combinatiile de tip nume de utilizator/parola de la conturile bancare, cel de-al doilea troian este responsabil cu trimiterea de mesaje spam. Bot-ul de spam combina mesaje promotionale de la servicii afiliate (precum furnizori de genti si bijuterii false sau medicamente „canadiene”) cu mesaje spam proprii, precum cel descris aici, care cauta sa infecteze alti utilizatori din intreaga lume.

Victimele acestei inselatorii risca sa ramana fara bani in cont si sa piarda controlul asupra propriului calculator, care va fi transformat intr-o unealta la dispozitia atacatorilor.loading...

Adauga un comentariu