Eveniment-Social

Blestemul care a distrus abatoarele din Iasi – VEZI FACSIMIL

Publicat: 09 feb. 2011
1

@ Gata! Cele doua abatoare din Iasi, care altadata faceau cinste economiei iesene, au fost rase de pe fata pamantului @ Incepand cu ultima zi a saptamanii trecute, conducerea firmei lui Danut Prisecariu, SC Moldova Universal SA, a disponibilizat ultimii angajati ai fostului abator de pe strada Aurel Vlaicu nr. 78 @ Planurile lui Prisecariu referitoare la abator implicau din start devalizarea si transformarea terenului si a cladirilor intr-o mare afacere imobiliara @ Cititi mai jos, prezentat pas cu pas, cum a reusit Danut Prisecariu sa distruga abatoarele din Iasi, luandu-l in calcul, bineinteles, si pe cel de la baza pasarelei Socola

Este vorba de un blestem sau explicatia rezida, pur si simplu, in faptul ca unele dintre cele mai mari societati ale economiei iesene au ajuns pe mana lui Danut Prisecariu in perioada valului de „privatizari” coordonat de PSD? De ce si cum au disparut abatoarele din Iasi? Erau doua, unul pe strada Aurel Vlaicu nr. 78, iar altul pe strada Socola nr. 16, chiar la baza pasarelei care duce spre dealul Bucium, pe DN 28.
Saptamana trecuta, firma lui Danut Prisecariu a concediat ultimii angajati de pe platforma fostului abator de pe strada Aurel Vlaicu nr. 78. Mai ramasesera vreo 20, din peste o mie cati lucrau altadata. Unii dintre cei disponibilizati au lucrat o viata in acest abator, de prin anii 60′. Au terminat scoala si s-au angajat la abator. Acum au ajuns pe drumuri. „In consultarea cu actionariarul principal conducerea societatii a decis desfiintarea completa din structura functional-organizatorica a locului de munca ocupat de salariatul XXXXX, evidentiat in statutul de functii si in organigrama„, sunt ultimele cuvinte pe care societatea lui Prisecariu le-a adresat angajatilor prin intermediul unei decizii scrise de concediere.
Cu aceasta ocazie este ingropata definitiv istoria industriei alimentare iesene. Abatorul de pe Aurel Vlaicu a fost ridicat de mesteri italieni la sfarsitul secolului 19. El a reprezentat baza dezvoltarii industriei de profil din Iasi, deoarece ulterior activitatea s-a extins prin dezvoltarea Comtom-Tomesti sau a abatoarelor de la Pascani. Acum totul este praf si pulbere. Acum, cand pe buna dreptate se poate canta prohodul industriei de prelucrare a carnii, cotidianul BUNA ZIUA IASI prezinta modul in care Danut Prisecariu a distrus cele doua abatoarele din Iasi, luandu-l in calcul, bineinteles, si pe cel de la baza pasarelei Socola. Din datele prezentate se poate deduce usor ca distrugerea abatoarelor a fost o actiune premeditata. Rezulta, de fapt, ca Danut Prisecariu a gandit totul din start ca pe un tun imobiliar.

Lantul „privatizarii”

Pentru a pune mana pe cele doua abatoare, Danut Prisecariu a bagat in fata si SC Moldova Universal SA. A folosit metodele clasice de „preluare” de la acea vreme, cumparari de actiuni, majorari de capital etc. Prin urmare, Moldova Universal si Danut Prisecariu au patruns incet, dar sigur prin achizitionarea unor pachete de actiuni la firmele care administrau abatoarele, respectiv Frigocarne SA si Tamaz Frigocarne SA, dupa care a urmat prapadul.
SC Frigocarne SA avea in administrare abatorul de pe strada Aurel Vlaicu nr. 78, iar SC Tamaz Frigocarne SA se ocupa mai mult de cel de pe strada Socola. La SC Frigocarne SA, Danut Prisecariu a intrat in societate pe 20 august 2003 si a preluat 58,8 la suta din actiuni, platind doar 2,8 miliarde lei. La Tamaz Frigocarne SA, Prisecariu isi facut aparitia pe 9 mai 2003, cand a devenit actionar in calitate de persoana fizica, iar Moldova Universal SA a preluat 51 la suta din actiuni. Imediat dupa aceea a demarat actiunea concertata de distrugere a abatoarelor.

Devalizarea

Unul dintre cele mai importante momente din planul de devalizare s-a petrecut pe 20 ianuarie 2004, cand SC Tamaz Frigocarne SA Iasi a vandut unei firme necunoscute din Iasi, respectiv SC Inter Uno SRL Iasi, controlata de omul de afaceri Simion Iancu, doua cladiri, un grajd de 1.042 metri patrati, o baza de achizitii de 106 metri patrati, cu numai 43.593.403 lei. In aceeasi zi, Iancu Simion a cumparat si terenul aferent celor doua cladiri, in suprafata de 3.509 metri patrati, platind 167.070.374 lei vechi. Cateva luni mai tarziu, pe 22 octombrie 2004, Tamaz Frigocarne SA a vandut unui alt om de afaceri iesean 9.100 metri patrati de teren, o cladire in suprafata de 16 metri patrati reprezentand o cabina de poarta, o magazie de 195 metri patrati, un padoc de vite de 478 metri patrati si un alt padoc de 513 metri patrati, o magazie de materiale de 1.005 metri patrati, cu 100.840 Euro. Dupa trei ani, adica pe 2 iulie 2007, tot Simion Iancu a cumparat 1.481 metri patrati la pretul de numai 350 milioane lei vechi. Toate aceste bunuri se aflau in perimetrul abatorului de pe strada Aurel Vlaicu nr. 78. De precizat ca Tamaz Frigocarne SA obtinuse aceste bunuri imobiliare prin cumparare de la Frigocarne SA. Astfel, pe data de 6 decembrie 2003, SC Frigocarne SA Iasi a vandut catre SC Tamaz Frigocarne SA suprafata de 66.015 mp pe strada Aurel Vlaicu nr. 78, curti si constructii la pretul de 2.615.105.420 lei, iar pe 19 martie 2004 a vandut aceleiasi societati suprafata de 27.432 metri patrati de teren, pentru suma de 1.084.373.337 lei. Pe 10 februarie 2005, bunurile ramase la cele doua abatoare au fost gajate pentru un credit contractat de SC Alimentara SA la Volksbank. In final,  Moldova Universal SA a preluat controlul total al acestor bunuri, prin fuziunea cu Tamaz Frigocarne SA. Ceea ce mai ramasese din cele doua abatoare a fost vandut pe 30 noiembrie 2007, la pretul de 2.641.000 euro catre agentia imobiliara a lui Prisecariu. De asemenea, SC BSR Estate SRL a contractat putin mai tarziu de la Volksbank un imprumut de 1.855.500 euro, garantand cu bunurile imobiliare respective. Ceea ce era de demonstrat s-a demonstrat.

Comentarii
  • Un pitic condus de o muiere. O muiere care in afara de creier putin nu are nimic din statutul de femeie. Doar par vopsit si mersul cu masina in fiece zi, chiar fara motiv.Ce sa ceri la niste terminati psihic?

Adauga un comentariu