Magazin

Blestemul care i-a adus sfârșitul lui Nicolae Ceaușescu

Publicat: 15 iul. 2020

In urma cu mai bine de 170 de ani, Safta Brancoveanu a comandat o inscriptie in marmura, pe care a asezat-o pe biserica din curtea Spitalului Brancovenesc. Mesajul vorbeste despre asezamant si se incheie cu un blestem adresat oricui indrazneste sa faca rau spitalului.

„Inscriptia, care se afla acum la Curtea Veche, contine la final un blestem care cere Divinitatii ca cel care se va atinge de ctitorie, adica de spital, sa fie omorat de cei din neamul sau intr-o zi de sarbatoare”, sustine muzeograful Dan Falcan.

Moartea lui Nicolae Ceausescu a fost prezisa inca din 1838

„Ceausescu a daramat spitalul si biserica in 1984. A ramas doar inscriptia. In 1989, Ceausescu a fost omorat de cei de un neam cu el chiar de Craciun. O stranie coincidenta”, mai spune Falcan.

Documentele medievale romanesti se terminau, de regula, cu astfel de blesteme. Rolul lor era acela de a le face intangibile. Altfel spus, nimeni nu mai avea curajul sa le incalce.

Aceasta traditie s-a pastrat pana catre finalul secolului al XIX-lea, astfel ca ar putea exista o multime de alte astfel de mesaje ale caror efecte se fac simtite chiar si dupa un secol.
Adauga un comentariu