Secretele istoriei

BLESTEMUL comorilor din Baragan – FOTO

Publicat: 26 oct. 2016
Baraganul este descris de catre Panait Istrati ca fiind locul unde poti „sa te afli singur cu Dumnezeul tau” , „tinutul pe care Creatorul l-a harazit Munteniei, pentru ca romanul sa poata visa in voie”.
In zilele noastre, campia Baraganului este un important sector agricol, dupa ce in secolul al XIX-lea a fost transformata in teren arabil. Pana atunci, ciobanii veneau aici cu oile la pascut, insa, in vremurile de demult, campia a fost un important culoar de trecere pentru popoarele migratoare care traversau pamanturile Romaniei de azi.
Tot din acele vremuri isi trag izvorul si numeroase legende despre comori ce ar fi ascunse sub solul roditor al campiei, deoarece se spune ca acolo sunt ingropate de secole importante comori pazite de blesteme care nu iarta pe nimeni. Locurile unde sunt ingropate comorile sunt secrete, iar duhurile care le protejeaza se transforma, spune povestea, in flacari albastre care „danseaza” uneori deasupra campurilor.
Oricine a mers spre Litoral pe drumul vechi stie localitatea Dor Marunt, aflata intre Lehliu si Calarasi. Satul era renumit prin faptul ca avea cea mai mare herghelie de cai de rasa din Baragan, insa putini stiu ca in zona se spune ca ar fi ingropate mai multe comori inca din vremurile cand pe aici treceau popoarele migratoare. De-a lungul anilor, cateva au fost descoperite de oameni, insa nimeni nu s-a putut bucura de ele, deoarece au atras blesteme crunte, scrie rtv.net.
Comoara lui Prepelita si fantana blestemata
 
Una dintre cele mai vechi legede privind blestemul comorilor din Baragan dateaza de la inceputul secolului al XX-lea. Prin partea locului se spune ca, undeva dupa al doilea razboi mondial, un taran ar fi gasit, in timp ce ara, un ulcior de fier cu bani de aur, turcesti. Bucuros de norocul care a dat peste el, dar cunoscand legende din batrani care spuneau ca fiecare comoara are un duh protector, sateanul, pe numele sau Gheorghe Prepelita, a ridicat in sat o fantana de piatra. Numai ca ofranda sa nu a fost primita de duhul comorii, iar la cateva luni dupa aceea, sotia lui s-a aruncat in fantana si s-a inecat.
Povestea nu consemneaza niciun motiv pentru care femeia si-ar fi pus capat zilelor, dar nici nu se termina aici. Pentru ca, spun oamenii din zona, la cateva saptamani dupa moartea ei si ginerele barbatului a avut aceeasi soarta, iar dupa inca un an si fiica lui a murit la aceeasi fantana, de care si-a agatat streangul in care s-a spanzurat.
De teama blestemului, fantana a fost astupata de sateni, insa in timp pe acel loc s-a format o noua adancitura, de parca pamantul s-ar casca asteptand sa isi ia din nou tributul.
Comoara lui Pintecan. Biserica Noua
 
Un taran pe nume Pintecan a gasit si el un ulcior cu galbeni, la radacina unui nuc. Bucuros nevoie mare, barbatul a luat comoara acasa, dar noaptea, prin vis, a auzit o voce care ii cerea sa ridice o biserica in locul in care a gasit banii de aur si il ameninta ca in caz contrar va fi urmarit de blestem. Omul a ignorat visul cel straniu si a inceput sa foloseasca banii. A cumparat oi si a inceput sa faca negot cu branza, iar cum toate afacerile ii mergeau struna, barbatul nici nu se mai gandea la blestemul comorii.
Nenorocirea l-a lovit, insa, cand se astepta mai putin. Dupa o vreme in care s-a bucurat din plin de beneficiile avute de pe urma aurului, barbatul si-a gasit fiul mort in patut; avea doar doi ani si se spanzurase singur de gratiile patutului. In noaptea ce a urmat, omul a avut din nou visul cel straniu in care vocea misterioasa ii spunea sa cladeasca o biserica pe locul unde i s-a aratat comoara, pentru ca altfel il asteapta numai nenorociri. Imediat ce s-a trezit, barbatul a inceput sa se gandeasca la ctitorie, iar dupa ce si-a inmormantat crestineste fiul a ridicat lacasul sfant. Se intampla in 1939, iar Biserica Noua exista si azi in Dor Marunt, iar in interior se afla o fresca pe care sunt pictati Constantin Pintecan, sotia lui si un baietel spanzurat.
O alta intamplare care confirma ca oricine gaseste o comoara in Baragan numai norocos nu se poate considera dateaza din vremea comunismului. Atunci, un taran despre care se spune ca a vazut focurile albastre dansand in puterea noptii deasupra campului, a gasit mai multi bani de aur, impreuna cu fiul sau. Dupa ce au sapat in locul in care vazusera focurile vii si au gasit aurul, cei doi au lasat acolo ca semn o movila de pamant; de acolo si numele locului, La Movila.
Fie din marinimie, fie pentru a nu-si atrage blesteme, el a impartit comoara cu consatenii, dar la scurt timp s-a trezit cu Militia pe cap si toate monedele au fost confiscate.
Adauga un comentariu