Eveniment-Social

Blestemul din zona Vale

Publicat: 04 dec. 2011

@ Reteaua de distributie a apei potabile si de canalizare din zona Vale pare a fi un blestem de care pascanenii nu vor scapa prea curand @ Reteaua este foarte veche si ciuruita ca o sita @ Angajatii Prest Serv Apa intervin aproape zilnic pentru a carpi conductele, iar in urma lor raman ori mormane de pamant si pietris, ori cratere, pe care nu le astupa nimeni cu anii @ Autoritatile se lauda ca vor rezolva problema accesand fonduri europene, dar nimeni nu poate spune cand se va intampla minunea

Zona din Vale a municipiului Pascani ramane cea mai afectata regiune din oras, cu strazi care arata ca dupa razboi, trotuare stricate, probleme la iluminat public, pierderile cele mai mari la reteaua de distributie a apei etc. Fosta conducere a ignorat in totalitate zona, astfel ca sunt destul de mici sansele ca ceva sa se schimbe.

Ca si cum nu ar fi indeajuns, la disconfortul cetatenilor participa si cei de la Prest Serv Apa (PSA), societate ce are ca obiect de activitate servicii de captare, tratare, transport si distribuire a apei potabile, dar si servicii de canalizare si epurare a apelor uzate. Este vorba de gropile si movilele pe care angajatii de la PSA le fac pentru a remedia avariile la conductele de distributie a apei din oras. Cu o vechime de peste 50 ani, tevile nu mai fac fata la presiunea marita a apei din ultima perioada. Astfel ca, de cele mai multe ori, se sparg, inregistrandu-se pierderi pe care trebuie sa le plateasca tot pascanenii. Directorul general PSA, Ioan Prisecaru, a precizat ca zilnic sunt avarii, mai ales pe zona Vale, la conducte si ca acest lucru este ceva normal, in contextul in care reteaua de distributie e foarte veche. „Ar trebui schimbata reteaua pe aproape 60 de kilometri. Toata reteaua de distributie a apei pe Pascani este veche si nu mai face fata. Astazi reparam intr-un loc, iar maine se sparge in alta parte. Este normal sa se intample asa cand conductele au peste 50 de ani vechime. Tot din cauza conductelor se inregistreaza si acele pierderi (fiind vorba de un procent de cca 40% -n.r.). Cei de la primarie nu au bani sa aloce de la buget pentru a schimba reteaua subterana si varianta cea mai buna ramane sa accesam un proiect european pentru aceste investitii”, a declarat directorul general de la Prest Serv Apa Pascani, Ioan Prisecaru.

Dupa cum spune managerul de la PSA, se are in vedere intocmirea unui proiect european pentru schimbarea retelei de distributie, insa nu cunoaste anul in care se va intampla acest lucru. „Noi am depus un memoriu la Ministerul Mediului in urma cu aproximativ trei luni. Asteptam un raspuns din partea lor pentru a intocmi documentatia necesara sa accesam un proiect european. Nu se stie cand vom accesa fondul. Depinde ce raspunsuri primim”, a mai spus Prisecaru.

Pentru schimbarea retelei de distributie sunt necesare 20 milioane de euro. Mai mult ca sigur, investitia nu va demara prea curand. „Sunt multe defectiuni la PSA. Sparg tot orasul pentru a repara conductele de distributie a apei. Acum cateva zile au facut sapaturi pe strada Garii, in apropiere de Scoala Speciala. Si acolo o sa ramana, probabil, la fel. De cele mai multe ori nu repara zonele unde lucreaza. Raman in urma lor niste movile, fara sa mai toarne asfalt”, a declarat viceprimarul municipiului Pascani, Neculai Enea.

PSA, una dintre piedici la demararea PIDU

Tot din cauza faptului ca sunt probleme la conductele de distributie a apei, Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU), ce are in vedere modernizarea zonei din Vale a orasului, aici fiind inclus si covorul asfaltic, va intampina din start probleme. „In mod normal, ar trebui sa se rezolve situatia subterana. Nu poti turna asfalt sau sa amenajezi o zona cand in subteran reteaua de distributie este veche si la fiecare defectiune trebuie sa sapam pentru a o remedia. Nu stiu ce solutii se vor gasi. Poate se va lua un credit. Cei de la primarie trebuie sa gaseasca solutii. Ar fi pacat sa se toarne asfalt, iar mai apoi sa se sparga o conducta si sa fim nevoiti sa sapam”, a mai spus Prisecaru.

Pierderi tot mai mari

Cetatenii vor fi nevoiti sa suporte cheltuieli tot mai mari la apa din cauza pierderilor, care sunt in crestere. In majoritatea cazurilor, conducerea PSA a spus ca toate cheltuielile cu pierderile de apa ale retelei de pe domeniul public sunt suportate de societate, dar aceasta se finanteaza tot din banii cetatenilor, fiind vorba doar despre un circuit financiar. Recent, mai multi locatari a unui bloc din zona Vale au primit facturi de la PSA pentru un consum de trei ori mai mare decat valoarea normala. Motivul a fost pierderile de apa din zona. „Aceasta problema privind pierderile la apa este veche. Din pacate, nu sunt pierderi la doua sau trei blocuri, ci in mai multe zone din oras. Eu am propus ca aceasta comisie de analiza, formata din consilieri locali, sa vina cu o situatie clara in viitoarea sedinta de Consiliu cu zonele unde se inregistreaza cele mai multe pierderi. Si mai apoi sa se ia masurile ce se impun pentru stoparea lor. Dupa cum am mai spus si in sedintele pe comisii sau chiar in plen, nu mi se pare normal ca cetatenii sa plateasca ceea ce nu consuma”, a precizat si consilierul local PSD, Bogdan Alexa, presedintele Comisiei juridice din cadrul CL.
 loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit