Eveniment-Social

Blestemul falimentelor loveste Iasul! Sume colosale sunt in pericol

Publicat: 12 nov. 2014

@ Proiecte europene de zeci de milioane de euro sunt puse in pericol de intrarea in insolventa a unei firme din Bucuresti @ Bucurestenii dau aceleasi asigurari pe care le dadeau si reprezentantii firmelor care au intarziat cu mai bine de un an lucrarile din Fundatie

Autoritatile locale iesene, respectiv municipalitatea si Consiliul Judetean, prin ApaVital, au incheiate mai multe contracte de lucrari cu un constructor care si-a solicitat intrarea in insolventa. Datoriile imense ale societatii in cauza pun in pericol ducerea pana la final a unor proiecte europene care depasesc usor suma de 150 de milioane de lei.

TMUCB, firma de constructii din Bucuresti, are mai multe filiale fara personalitate juridica in tara, inclusiv la Iasi. La primarie, TMUCB este parte intr-un mega contract intr-un proiect de modernizare a instalatiilor de desulfurare de la CET, contractul de 96 de milioane de lei fiind adjudecat de asocierea Elsaco Botosani TMUCB Bucuresti. In pericol este si proiectul de modernizare al Magistralei 2 de termoficare, contractul de 37,5 milioane lei fiind semnat la inceputul anului cu asocierea SC Conest SA-SC Elsaco Electronic SRL-SC TMUCB SA. Practic, primaria are contracte de 133,5 milioane de lei, atribuite unor asocieri din care face parte si TMUCB.

In plus, firma bucuresteana este parte si in mai multe contracte de lucrari pe fonduri europene la ApaVital, fiind vorba de contractul de lucrari (CL – n.r.) 1, care are o valoare de 18,32 milioane si priveste printre altele reabilitarea sistemului de canalizare în Targu Frumos, dar si CL 14 „Extinderea sistemului de canalizare în zona limitrofa orasului Iasi – partea I”, care are o valoare de 14,46 milioane de lei si include lucrari la statiile de pompare ape uzate din Chicerea, Tomesti si Ciurea.

Datoriile de sute de milioane au bagat spaima in autoritatile locale

Cei de la TMUCB „se lauda” la intrarea in insolventa cu cereri acceptate de creanta in valoare de 137 milioane de lei vechi. Agentia Nationala de Administrare Fiscala are de recuperat de la TMUCB 27,62 milioane de lei, 20.97 milioane fiind clasificate creante bugetare, ANAF avand si o creanta garantata de 6,65 milioane de lei. In tabelul creantelor garantate, care totalizeaza 68 de milioane de lei se afla mai multe institutii bancare, creditorul cu cea mai mare suma de recuperat fiind BRD Groupe Societe Generale, care are de recuperat 42 de milioane de lei. Agentia Nationala de Administrare Fiscala are de recuperat de la TMUCB 27,62 milioane de lei. In tabelul creantelor garantate, care totalizeaza 68 de milioane de lei se afla mai multe institutii bancare, creditorul cu cea mai mare suma de recuperat fiind BRD Groupe Societe Generale, care are de recuperat 42 de milioane de lei.

Administrator judiciar este una din cele mai mari firme de specialitate din tara, „Casa de Insolventa Transilvania Filiala Bucuresti” SPRL. Dupa cum sustine administratorul judiciar, unul din factorii care a impins TMUCB spre buza prapastiei ar fi inclusiv o amenda de 12,4 milioane de lei data anul acesta de Consiliul Concurentei.

Intreaga situatie a cauzat deja o serie de reactii la Iasi. ApaVital le-a luat celor de la TMUCB sefia asocierii de firme care obtinuse contractele. „În cazul acestor doua contracte de lucrari, au fost încheiate deja acte aditionale prin care a fost schimbat liderul asocierii, acesta devenind firma Conest. Practic, asocierea dintre cele doua firme ramâne, doar ca s-a schimbat liderul asocierii, Conest urmând sa preia ponderea cea mai mare în executarea celor doua contracte”, au transmis cei de la ApaVital.

Spectrul concedierii planeaza peste sute de angajati, inclusiv din Iasi

Raportul intocmit de administratorul judiciar invoca drept factor care a impins TMUCB spre buza prapastiei o amenda de aproape 13 milioane data anul acesta de Consiliul Concurentei. Chiar si in conditiile in care firma e ingropata in datorii, dar mai ales nerespectarea regulilor economice, sanctionata de Consiliul Concurentei, reprezentantii firmei spun ca pana anul viitor nu vor sa vorbeasca de concedieri sau despre capacitatea de a duce contractele pana la final.

„Procedura de insolventa nu ne face sa nu ne mai onoram contractele. Sunt solutii care pot fi aplicate si in beneficiul firmei si al clientilor (referitor la schimbarile din contractele de la ApaVital – n.r.)”, a declarat Leca Teodose, director tehnic la TMUCB. Intrebat de concedieri sau de posibilitatea onorarii contractelor in actuala situatie financiara a firmei, directorul tehnic a declarat ca „nu este cazul sa intram in detalii. Avem un an la dispozitie pana la aprobarea planului de reorganizare”.loading...

Adauga un comentariu