Titlurile zilei

Bloc cu 100 de apartamente fără parcări lângă Pasajul Octav Băncilă din Iași! Investitorul Gabi Rădeanu vrea să dea lovitura – FOTO

Publicat: 28 ian. 2022
Terenul afaceristului Gabi Rădeanu, din municipiul Iași, situat lângă Pasajul Octav Băncilă
Lângă Pasajul Octav Băncilă va răsări un bloc turn

Lângă Pasajul Octav Băncilă din Iași va fi construit un bloc turn. Problema principală este legată de trafic și locurile de parcare. Investitorul Gabi Rădeanu ia în calcul închirierea unui teren aflat în apropierea amplasamentului. Proiectul trebuie să treacă de etapa de consultare publică

Afaceristul Gabi Rădeanu, unul dintre primii dezvoltatori imobiliari din Iași, vrea să construiască un bloc de locuințe colective chiar lângă Pasajul Octav Băncilă, pe Șoseaua Națională, nr.2, chiar în spatele Bisericii Catolice, lângă sediul firmei Winmentor. Suprafața disponibilă este de 1.313 metri pătrați, cu acces destul de anevoios din drumul principal. Investitorul a propus un bloc cu regimul de înălțime S+D+P+11E. Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ) a fost propus un procent de ocupare a terenului (POT) de 30 la sută cu un coeficient de utilizare a terenului (CUT) de 3,9.

Clădirea nu trebuie să depășească înălțimea de 41 metri. Proiectul a fost inițiat prin societatea Belfas SRL, unde Gabi Rădeanu are calitatea de administrator și de unic asociat. Înființată în 2006, societatea nu a înregistrat activități notabile. Afaceristul este cunoscut pentru mai multe investiții în locuințe individuale în zona Bucium sau comuna Miroslava, județul Iași. În preajma crizei din 2008, Gabi Rădeanu a oferit la schimb vilele pentru un teren din zona comunei Lețcani, în dreptul drumului european E85. Și în zona Viticultori au fost inițiate proiecte imobiliare.

Blocul de lângă Pasajul Octav Băncilă va sufoca zona

Proiectul lui Gabi Rădeanu presupune edificarea unui număr de aproximativ 100 de apartamente, ceea ce înseamnă cel puțin tot atâtea autoturisme. Volumul mare de autoturisme va sufoca și mai mult zona deja aglomerată în preajma sensului giratoriu de pe Șoseaua Națională. Beneficiarul arată în documentație că există posibilitatea ca parcarea să fie amenajată pe un teren închiriat din apropiere, dar nu este o certitudine.

”Amenajarea accesului auto și pietonal pe teren din aleea de acces; amenajarea intersecției aleei de acces cu strada Tabacului; prevederea unei parcări supraterane și a unei parcări în demisol sau subsol (utilizând platforme multiparking), cu locuri de parcare suficiente pentru deservirea funcţiunilor propuse. Dacă la faza D.T.A.C. (Documentație Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire -n.r.) se va face dovada deținerii sau închirierii a unui teren amplasat în vecinătate, locurile de parcare necesare pot fi amplasate suprateran și subteran pe terenul respectiv. Lățimea căii de acces în interiorul parcelei studiate va fi de minim 4,00 m. Circulația în interiorul parcelei se va face prin realizarea unei platforme auto betonată care va permite accesul mijloacelor de intervenție în caz de urgență, dar și circulații pietonale”, se arată în documentația PUZ.

Proiectul a fost propus pentru o dezbatere publică ce va fi organizată de Primăria Iași pe data de 16.02.2022, ora 09:00.

Bloc cu 3 etaje în apropiere de restaurantul Bolta Rece

Pe data de 14.02.2022, în consultare publică intră și proiectul societății Antrepriza Ideal Casa SRL, deținută de afaceristul Mircea Gigel Gall. Pe o suprafață de teren de 2.299 mp este prevăzută o clădire cu funcțiuni mixte, cu regimul de înălțare S+D+P+3. La demisol și parter este propusă funcțiunea de birouri/servicii, în timp ce la etajele 1,2 și 3 urmează să fie amenajate apartamente cu 2/3 camere în regim hotelier. S-a propus un POT de 40 la sută cu un CUT de 1,7. Un corp de clădire va avea tronsoane cu 1,2 și 3 etaje. Al doilea corp este prevăzut cu 2 etaje. Clădirile vor avea o suprafață desfășurată de 3.789 mp. Amplasamentul este identificat în apropierea restaurantului Bolta Rece din Iași. Beneficiarul a obținut certificatul de urbanism în anul 2019. Rămâne de văzut dacă nu vor fi depuse contestații la proiectul cu blocul de lângă Pasajul Octav Băncilă sau la cel din centrul Iașului.
Comentarii
 • Eu nu știu care o să fie proștii și fraierii de își vor apartament lângă calea ferată.
  Să auzi începând cu ora 5 dimineața, din în oră în oră, până noaptea pe la 1 jumate trenurile, locomotivele care dau goarne de intrare și sosire din gara mare.
  Trebuie sa fie prost dumă sau surd din naștere

 • Gabi Rădeanu impreuna cu fratele sau Mihaila Ioan , au dat deja , primarului Mihai Chirica , o parte din spaga. Interesant este daca Chirica mai are curaj sa elibereze autorizația de construire , in contextul dosarelor penale.

 • Țăranii astia de la Belcesti se lauda ca au mituit primarul si nu osa fie probleme cu autorizația. Frății Rădeanu si Mihaila NU au platit impozitele pe ce au construit in Bucium.

 • Cum adică să aduci pe tabacului mașinile că sa le urci pe pasarela și așa sufocată la orele dimineții , in loc sa amenajezi traversare că doar ești fix langa calea ferată. Prevăd că Octav Băncilă va fi total blocata mai ales la intersecția cu pacirari

 • Blocul propus are nevoie de un spatiu de parcare cu mult mai mare decat in mod obisnuit, plus facilitati de apa, canal si depozitare, da, in parcare.
  Explic.
  Dupa cum corect observa un cetatean, blocul se va afla in proximitatea caii ferate, trafic de marfa si pasageri. Amplasarea e la limita triajului, de aia s-a si desfiintat bariera, ca era mai mereu inchisa din cauza ca vagoanele din triaj ajungeau adeseori pe trafic in zona.
  Deci, trafic mare zi si noapte pe cale. Plus semnalele de manevra si avertizare.
  Pai cine sa cumpere acolo altii decat vegasluieni, bostonieni, bacchaueni si altii asemenea.
  Ajung si la parcare. Putini au masini, restul, din zonele de unde vin, au carute, care, sarete, deci tractiune hipo. Clar mai mare amprenta la sol decat un autoturism. Plus hrana hipo, trebuie depozitata. Adapatori. Dejectii. E clar ca trebuie un spatiu mai mare pentru parcare.
  Acuma, da, stiu, cei numiti o sa se supere, consatenii lor vor reactiona suburban, asta le e nivelul, adevarul deranjeaza, dar problema parcarii trebuie rezolvata.
  Hopaaa. Acum imi dau seama. Le-ar trebui si niste bude. In curte. In curtea blocului. Ca acasa.

 • Dupa unii nu ar trebuie sa se mai construiasca nimic in Iasi. Cum vreti sa se dezvolte orasul. Vedeti in marele orase cum sunt construite blocuri inalte unele langa altele. Traficul este o problema dar trebuie gasite alte alternative nu sa blocam investitiile. Vrem un oras modern si in plina dezvoltare trebuie sa sustinem investitiile.

 • Ioane, Ioane toa(n)tă lumea doarme, numai tu nu poți să dormi de grija…investițiilor…
  Investițiile în acest oraș sufocat de trafic și poluare trebuie să se facă cu prioritate în INFRASTRUCTURĂ! Dacă ai bani de investit, fă niște parcări supra-etajate și ai să-i deblochezi!!!
  Mai lăsați naibii șpăgile și construitul după ureche dacă vreți oraș modern și dezvoltat ca marile orașe din lumea civilizată…

 • Țăranii astia, Mihaila Ioan si Rădeanu Gabriel , au vandut pe persoana fizica , zeci de case la Miroslava si sute de apartamente in Bucium, fara a plăti impozite la Bugetul de-Consolidat al Statului. Au construit pe firma, au dedus TVA , și-au vandut lor ca persoana fizica cu pret derizoriu .

 • Toata presa ieseana, daca au curaj si vor sa dovedeasca ca nu face aliante politice in scopul de a incasa bani de la stat, sa-i ceara lui Chirica explicatii. Cum sa faci blocuri fara macar 1loc de parcare de locuinta?????????? Nu este o incalcare a legii si a sfidarii iesenilor? Nu se mai polueaza orasul cu aceste aglomerari? Iar cetatenii din jur, daca nu-l scot pe Chirica in fata legii, nu fac nimica.

 • lasa domnule ca tre sa ia si el ceva bani ….. ca na de parcari lasati ca se ocupa primaria cum se ocupa si de altele …. spaga si gata merge si asa

Adauga un comentariu