National

Bloomberg: Aflata la Presedintia UE, Romania insista asupra demararii negocierilor comerciale cu SUA

Publicat: 25 ian. 2019

Romania si-a propus ca in perioada in care detine Presedintia Consiliului UE sa faca tot posibilul pentru demararea negocierilor cu SUA in vederea eliminarii taxelor vamale la produsele industriale, in conditiile in care UE incearca sa taie avantul Statelor Unite de a introduce taxe vamale pe importurile de automobile fabricate in Europa, informeaza Bloomberg.

Agentia de stiri americana il citeaza pe ministrul roman al Mediului de Afaceri, Stefan-Radu Oprea, care a declarat ca la intanirea cu omologii sai europeni, pe care Bucurestiul o va gazdui pe 21 si 22 februarie, va fi luata in discutie solicitarea Comisiei Europene privind inceperea negocierilor pentru reducerea barierelor vamale care afecteaza schimburile economice transatlantice.

Potrivit ministrului roman, scopul Romaniei este de a obtine acordul guvernelor din statele UE asupra mandatului privind negocierile cu SUA in prima jumatate a anului. „Aceasta chestiune va fi tratata cu prioritate”, a afirmat Oprea in interviul acordat Bloomberg la Bruxelles. „Intentionam sa finalizam aceste negocieri cat se poate de repede”, a adaugat el.

Aflata la primul sau mandat la presedintia rotativa a UE, si implicit responsabila de negocierile privind comertul UE cu alte state, Romania vrea sa contribuie la consolidarea armistitiului asupra conflictului comercial dintre SUA si UE, la care cele doua parti au ajuns in iulie 2018.

Bloomberg aminteste ca presedintele american Donald Trump si seful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker s-au pus, cu acel prilej, de acord „sa colaboreze in vederea eliminarii tarifelor vamale, a barierelor comerciale non-vamale, precum si a subventionarii marfurilor industriale non-auto”.

In urma acestui acord, SUA au renuntat pentru moment la impunerea de taxe vamale la importurile de automobile europene si de piese de schimb. Presedintele Trump intentiona sa introduca aceste taxe, invocand aceleasi motive privind securitatea nationala, pe baza carora in prima jumatate a lui 2018 a impus taxe pe importurile de aluminiu si otel. Ca sa descurajeze aceste planuri, UE a aunutat ca ia in considerare taxarea importurilor unor produse americane, a caror valoare se ridica la 23 de miliarde de dolari.

Saptamana trecuta, Comisia Europeana, bratul executiv al UE, a prezentat un plan pentru un acord cu SUA de reducere a taxelor vamale pentru o gama larga de bunuri industriale, inclusiv automobile. Schita mandatului de negociere cu SUA trebuie aprobata de guvernele UE pentru ca, in baza sa, comisarul european pentru comert Cecilia Malmstrom sa poate incepe tratativele cu omologul sau american Robert Lighthizer.

Oprea a afirmat ca rolul sau este de a actiona ca un „mediator onest” intre guvernele UE in timpul tratativelor intracomunitare prind mandatul solicitat de Comisie.

„Pentru moment, cel mai important lucru este gasirea unui consens”, a spus el.

Potrivit sursei americane, reuniunea de luna viitoare a ministrilor comertului din statele UE de la Bucuresti va fi una informala in care, conform regulilor UE, nu se pot lua decizii finale.

Prin urmare, dupa 21-22 februarie, Romania are trei posibilitati pentru ca guvernele UE sa faca un pas inainte in negocierile cu Washingtonul: sa astepte reuniunea oficiala din 28 mai a ministrilor comertului din UE programata pentru data de 28 mai; sa organizeze ea insasi o reuniune oficiala a ministrilor comertului din UE inainte de 28 mai; sa solicite aprobarea mandatului de negocieri la reuniunile oficiale ale ministrilor UE cu alte portofolii, care vor avea loc in perioada 22 februarie – 28 mai.

Oprea a refuzat orice comentariu privind calendarul deliberarilor interne ale UE, precum si asupra continutului acestora.

In schimb, el a atras atentia asupra unei chestiuni cu care toate guvernele UE au fost de acord: excluderea agriculturii din sfera oricarui acord cu SUA privind deschiderea pietelor. Un numar de oficiali americani au insistat ca marfurile agricole sa intre si ele sub incidenta acestor intelegeri comerciale transatlantice, noteaza Bloomberg.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit