Eveniment-Social

Blue Air a facut o gaura de 2,5 miliarde la Aeroportul Iasi

Publicat: 19 nov. 2010
1

@ Operatorul Blue Air datoreaza Aeroportului Iasi cateva miliarde lei vechi pentru cursele estivale spre Antalya desfasurate anul trecut @ Sefii aerogarii s-au adresat instantei de judecata pentru recuperarea prejudiciului

Aflat in situatie nu prea roz, fara o pista adecvata sau fara un buget suficient pentru a se putea dezvolta, Aeroportul International Iasi se vede nevoit sa umble pe la usa datornicilor pentru a-si recupera banii. O companie aflata cu un picior in groapa, Blue Air, datoreaza aeroportului de la Iasi peste 2,5 miliarde lei vechi, suma care reprezinta diferite taxe neplatite de anul trecut. Compania a operat in 2009, de pe Aeroportul Iasi, o cursa estivala spre Antalya, pentru care a fost folosit un avion de mari dimensiuni, un Boeing 747. Pentru a opera aceasta ruta, compania trebuia sa achite o serie de taxe, care nu au mai fost platite si care au lasat o gaura uriasa in bugetul aerogarii. „Compania Blue Air ne-a lasat cu o gaura in buget de 2,5 miliarde lei vechi. Nu ne-au mai platit ultimele facturi, s-au acumulat apoi penalitati si s-a ajuns la aceasta suma. Ei au operat anul trecut pe Aeroportul Iasi cursele estivale spre Antalya si nu si-au platit anumite taxe. Ne-am adresat instantei, iar termenul a fost stabilit in cursul lunii viitoare”, a spus Gheorghe Corjautanu, directorul Aeroportului International Iasi. Sefii Aeroportului sustin ca s-au adresat deja instantei de judecata pentru recuperarea prejudiciului. „Tarifarea incepe in momentul in care aterizeaza pe pista si pentru care se percepe o taxa. Pe langa aceste tarife de aterizare, mai sunt tarifele pentru iluminatul de noapte, taxe de dezvoltare pe pasager, taxe de securitate si alte astfel de lucruri. Ei nu au platit si acum ne vedem nevoiti sa recuperam banii in instanta”, a adaugat directorul Aeroportului Iasi. Nu doar Blue Air are datorii la aeroport. O alta datorie, de peste un miliard lei vechi, ar mai trebui recuperata si de la alte societati care au incheiat contracte cu aerogara ieseana.

Cu cine se confrunta aeroportul iesean

Compania Blue Air se confrunta de ceva vreme cu grave probleme financiare. O companie rivala a cerut insolventa Blue Air la Tribunal, insa decizia a luat o alta intorsatura, cel putin pentru moment. Chiar daca Tribunalul Bucuresti a admis cererea companiei Carpatair si a societatii Service Excelence Solutions SRL ca Blue Air sa intre in insolventa, Curtea de Apel a dat o gura de oxigen companiei si a anulat decizia Tribunalului. Cele doua companii au cerut intrarea in insolventa a Blue Air pentru datoriile pe care operatorul aerian le-ar avea fata de ele, insa decizia Curtii de Apel a mai amanat pentru o perioada sentinta. Concret, compania Carpatair a depus, la jumatatea lunii martie, o cerere prin care a solicitat insolventa Blue Air, în urma unei datorii de 30.000 euro. Blue Air ar fi inchiriat o aeronava SAAB 2000 de la Carpatair si nu si-ar mai fi onorat datoria.

Comentarii
  • oare de ce se numeste AEROPORTUL INTERNATIONAL IASI ca eu am vrut sa plec in Italia si nu sunt curse directe …doar cu escala la timisoara sau mai stiu yo pe unde….adica pana la urma este international daca ma duce pana la timisoara si de acolo ma preia un alt avion spre italia??????????????????

  • nu sant in stare sa faca nimic bun astia la iasi,santem tot timpul ultimii noi din moldova.pacat, s-a tot vorbit de o cursa directa cu italia de la iasi dar nu cred ca vor fi in stare sa faca asa ceva. pana si bacaul ne-a depasit….sant incompetenti, asta e!

  • Un Boeing 747 are nevoie de cel putin 3000 de metri pista pe cand la Iasi sunt 1800. BlueAir venea cu Boeing 737.Domnule”reporter” daca te uitai pe site-ul lor ai fi vazut ca nu au nici un 747 defapt nici o companie din romania nu are acest model asta fiind asa ca un Tip

  • bre, astia ‘italieni’, care sunteti, daca e asa de bine, ramaneti acolo, in ‘italea’, la culesul vostru de capsuni, ca habar n-aveti.nu se fac curse directe, pentru ca nu vrea nimeni aerele voastre de tarani cocliti!

Adauga un comentariu