Eveniment-Social

BMW vrea sa deschida o noua fabrica. Si Romania e pe harta

Publicat: 19 mai 2012
1

Producatorul german BMW cauta o locatie pentru deschiderea unei noui fabrici de automobile.

BMW intentioneaza sa deshida o noua fabrica de automobile, iar zonele pe care le are in vedere sunt Brazilia, Mexic, sau tarile din Europa de Est, scrie cotidianul german Handelsblatt, citat de presa franceza. Potrivit sursei citate, extinderea este absolut necesara, dat fiind planul constructorului bavarez de la vinde doua milioane de masini pe an, in 2016, fata de 1,67 milioane, anul trecut.

BMW a anuntat de mai multa vreme ca ar vrea o fabrica de ansamblare in Brazilia, dar planul inca nu s-a concretizat. Speculatiile recente despre o noua uzina in Slovacia, pentru constructia de masini electrice, au fost catalogate ca neadevarate, dar, pe de alta parte, autoritatile ungare ii curteaza deja pe cei de la BMW pentru o fabrica in aceasta tara.

Cotidianul german noteaza insa ca o fabrica in afara Europei ar avea mai mult sens pentru constructorul german, din mai multe motive: pietele auto de pe batranul continent sunt in scadere, iar zona euro se confrunta cu o criza a datoriilor, pe cand pietele emergente arata o crestere a vamzarilor, care este posibil chiar sa se accelereze. Deja, din cele aproape 1,7 milioane de autoturisme pe an produse de BMW, 700.000 sunt fabricate in afara Europei. Decizia privind amplasamentul noii uzine va fi anuntata in toamna.

Romania gazduieste doi producatori de autoturisme, Renault si Ford. Acum trei ani, un alt producator german, Mercedes Benz, studia oprtunitatea deschiderii unei fabrici in vestul Romaniei, dar a ales in final orasul Ungar Kecksemet. Uzina, la care productia a inceput in acest an, a presupus o investitie de 1,2 miliarde de euro.

Adauga un comentariu