National

BNR a finalizat controlul privind creditul lui Basescu

Publicat: 06 dec. 2013
1

BNR a finalizat controlul facut la CEC pentru creditul luat de Ioana Basescu. Raportul se afla, in acest moment, pe masa sefilor de la CEC si nu va fi facut public. Acestia trebuie sa semneze concluziile Bancii Nationale, scrie romaniatv.net.

Banca Nationala a anuntat pe 28 noiembrie ca initiaza, la solicitarea Ministerului Finantelor, un control de conformitate la CEC privind creditul acordat Ioanei Basescu. Fiica cea mare a presedintelui Traian Basescu a primit creditul pentru achizitionarea unui teren de peste 290 de hectare in localitatea Nana din judetul Calarasi.

Plenul Senatului a aprobat initierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC – Bank S.A de catre Comisia pentru buget-finante, iar ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, si presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, sunt invitati pentru audieri in 9 decembrie la comisia senatoriala privind activitatea acestei banci.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat pe 29 noiembrie ca nu exista nici o problema in contractul prin care Ioana Basescu, fiica presedintelui, s-a imprumutat de la CEC. Recent, fiica presedintelui a cumparat un teren de 290 de hectare, cu un credit luat de la CEC.

„Eu am vazut acest contract, dupa ce Ioana Basescu l-a facut public. L-am citit, nu l-am analizat. Dar pot fi multe lucruri care sa nu fie in regula. De aceea, BNR a luat decizia de a infiinta o comisie care sa faca o ancheta de conformitate la CEC. Ancheta urmareste sa nu apara un risc de vulnerabilitate. Dar urmareste si alt risc, sa vedem in ce masura acest contract e in conformitate cu normele legale si in ce masura nu exista un risc reputational pentru banca”, a declarat consilierul BNR.

Iar el a dat asigurari ca aceasta investigatie va fi una corecta, punandu-si chiar reputatia in joc pentru acest fapt. Mai mult, a vorbit si despre eventuala sanctiune care ar putea aparea, in cazul in care creditul a fost acordat fara sa fie respectate normele bancare. Iar sanctiunea ar fi provizionarea creditului de catre CEC.

„Vreau sa va spun, imi pun in joc riscul reputational pentru asta: inspectia nu e grevata de nici o relatie personala. Asigur opinia publica ca aceasta inspectie va scoate la suprafata tot ce este acolo. Daca exista ceva acolo. Sanctiunea este una singura pentru ca e vorba de un contract comercial. Sa provizioneze acest credit, adica ar obliga CEC-ul sa scoata din circuitul tranzactional 1 milion de euro, sa-l puna deoparte, pentru a garanta acest credit cu milionul CEC-ului. Iar daca ar fi un incident de neplata, o intarziere, se iau bani din acel milion”, a adaugat Adrian Vasilescu.

Adauga un comentariu