National

BNR a organizat Săptămâna Mondială a Banilor: Ai grijă de tine, ai grijă de banii tăi

Publicat: 30 mart. 2021
În perioada 22-26 martie 2021 Banca Națională a României a organizat Săptămâna mondială a banilor, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică prin Rețeaua Internațională de Educație Financiară la care BNR este membru cu drepturi depline începând cu anul 2018

În perioada 22-26 martie 2021 Banca Națională a României a organizat Săptămâna mondială a banilor, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică prin Rețeaua Internațională de Educație Financiară la care BNR este membru cu drepturi depline începând cu anul 2018. Demersul face parte dintr-un proiect amplu de educație financiară inițiat de Banca Națională a României în anul 2011 – Să vorbim despre bani şi bănci, la care au participat până acum aproximativ 210.000 de elevi și cadre didactice.

Pe parcursul acestei săptămâni reprezentanți ai băncii centrale din București și din rețeaua teritorială au derulat activități pe teme financiar-bancare adresate unui număr de aproximativ 15825 de elevi, din 194 unități școlare; au fost susținute 650 de prezentări, din care 131 destinate claselor primare, 336 celor gimnaziale și 183 elevilor de liceu.

Activitățile educative ce se încadrează în tematica propusă la nivel mondial, au stat la baza dezbaterilor online dintre elevi și reprezentanții BNR pe subiecte precum elaborarea unui buget, planificarea financiară, economisirea, inflația, elemente de siguranță ale banilor, mijloace moderne de plată.

Și în acest an Banca Națională a României s-a implicat în acest proiect educațional considerând că în prezent, în contextul pandemiei COVID-19, este mai important ca niciodată să continue interacțiunea cu tinerii, astfel încât aceștia să poată dobândi/dezvolta abilități și cunoștințe pentru abordarea problemelor financiare.

Proiectul ”Săptămâna Mondială a Banilor – 2021” este parte a campaniei globale de conștientizare a importanței banilor, la care participă peste 170 de țări de pe toate continentele. Acesta are rolul de a crește nivelul de educație financiară al copiilor și tinerilor, precum și cel al incluziunii financiare.

Eveniment s-a desfășurat și la nivel local prin intermediul Sucursalei regionale Iași a BNR

În cadrul programului Global Money Week 2021, reprezentanții Sucursalei Regionale Iași a BNR au organizat prezentarea on-line a unor materiale de educație financiară pentru 944 de elevi din cadrul a 13 unități școlare din județele Iași și Neamț .

Prin aceste expuneri, participanților li s-a oferit o experiență inedită în lumea banilor, în care copiii și tinerii au învățat ce înseamnă economisirea și cum să-și administreze corect bugetul.

Temele, prezentate într-un mod accesibil, și-au propus să îi ajute pe elevii participanți să înțeleagă că pentru realizarea oricărui vis este necesară formularea unui obiectiv financiar, care poate fi realizat prin asocierea unui plan de acțiune adecvat. Astfel, aceste activități au fost atât lecții despre bani, dar și lecții pentru viață, cursanții implicați fiind încurajați să investească în educația lor, aceasta oferindu-le instrumentele necesare pentru a-și modela propriul viitor.

Elevii și profesorii participanți și-au exprimat încântarea cu privire la temele prezentate, considerându-le foarte utile. O parte din copii au dat curs invitației la imaginație lansată de organizatori și au transmis reprezentanților sucursalei diverse lucrări artistice inspirate de subiectele discutate.

Programul internațional Global Money Week se desfășoară în cadrul proiectului BNR „Să vorbim despre bani și bănci” . Acest proiect național se derulează în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, iar la nivel local cu sprijinul Inspectoratelor județene Iași și Neamț .

De la începutul anului 2021 și până în prezent, în cadrul acestui proiect reprezentanții Sucursalei Regionale Iași a BNR au derulat activități cu peste 2573 elevi din județele Iași și Neamț, atât din mediul urban cât și din cel rural, activități care s-au bucurat de un real succes și care vor continua pe parcursul întregului an școlar.

Adauga un comentariu